alexnr75 schreef op 23 mei 2020 09:49:
In een lege zaal maakte Alex Wynaendts vorige week de balans op. Twaalf jaar lang leidde hij Aegon. Tijdens zijn laatste, volledig digitale aandeelhoudersvergadering vertelde hij trots te zijn op wat hij met de Haagse verzekeraar had bereikt: Aegon was goed uit de kredietcrisis gekomen, hij had het businessmodel veranderd en het bedrijf alleen nog producten laten verkopen waar klanten echt iets aan hebben. Maar één ding was hem niet gelukt: de koers van het Aegon-aandeel laten stijgen.
'Teleurstellend', zei hij daar zelf over. 'Ondanks al onze inspanningen.'
Dat Wynaendts sinds mei 2008 hard heeft gewerkt, is duidelijk. De diplomatenzoon, die door collega's wordt omschreven als zeer slim en een gentleman, promoveerde tot hoogste baas vlak voor de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte. Een paar maanden later moest de afgestudeerd ingenieur en econoom al voor €3 mrd staatssteun aanvragen omdat zijn bedrijf rekende op nog slechtere tijden. Daarbovenop kwam de woekerpolisaffaire, waarvan de omvang in die periode steeds duidelijker werd. Ook Aegon had vele honderdduizenden te dure, ondoorzichtige beleggingsproducten verkocht. De fase van crisismanagement, noemt hij dat zelf in een afscheidsinterview met het FD dat vlak voor de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt.
Die crisisfase eindigde in 2011, toen Aegon als eerste financiële instelling in Nederland de staatssteun volledig terugbetaalde, met daarbovenop €1,1 mrd aan rente. In de jaren erna, tot in 2016, vervulde hij de rol van 'verandermanager': hij stootte vele van de talloze door zijn voorgangers bijeen gekochte onderdelen af, digitaliseerde en versterkte de balans. Aegon is minder afhankelijk geworden van volatiele rendementen op beleggingen met premiegeld.
Vanaf 2017 werkte Wynaendts hard aan het verbeteren van de financiële prestaties: het dividend moest sneller omhoog, de winst ook. Hij kreeg het allemaal voor elkaar. Vanaf 2019 wilde hij Aegon laten groeien, ook via overnames. Hij kreeg er na tien jaar zelfs een nieuwe termijn voor: in mei 2019 werd hij herbenoemd voor vier jaar. Maar drie maanden later werd zijn opvolger ineens aangekondigd: Lard Friese, op dat moment topman van zijn grootste concurrent NN. Friese heeft hem vorige week vrijdag afgelost als ceo van Aegon.
'Vanuit de markt gezien is Wynaendts' transformatie van Aegon onvoldoende geweest', vat een analist die Aegon volgt zijn periode samen. 'Maar hij trad ook aan aan de vooravond van alle ellende. In die zin was het een lastige strijd.' Vrijdag, de dag van de bestuurswissel, concludeerde de Vereniging van Effectenbezitters hetzelfde: 'We erkennen dat hij begon met slechte kaarten.'
Aegons koers blijft ver achter bij die van andere Europese verzekeraars. Aandeelhouders zijn ontevreden, lieten ze merken bij zijn herbenoeming in mei vorig jaar. Nieuwe langetermijnbeleggers aantrekken lukte het bedrijf volgens analisten niet goed na tegenvallers bij onder meer de Nederlandse tak. Daar daalden de buffers in 2017 zo hard dat er een kapitaalinjectie van het moederconcern nodig was.
Veel heeft Wynaendts niet gezegd over zijn toch nog onverwachte vertrek. Het zat volgens zijn bedrijf al in de planning: de zoektocht naar een opvolger werd al in november 2018 gestart, tegelijk met het naar buiten brengen van zijn herbenoeming. Wynaendts ondersteunde die zoektocht, stond in het persbericht. Want het is mooi geweest na twaalf intense jaren als topman.
Valt er een last van uw schouders?
'Ik hoop van wel. Het is mijn hele leven geweest, mijn tweede familie, die ik heel veel aandacht heb gegeven. Maar het zal wel een ontwenningsproces zijn. Ik wil nu elke e-mail gelijk lezen. Dat hoeft niet meer. Eigenlijk zou ik met mijn vrouw tien dagen op vakantie gaan om dat proces in gang te zetten. Dat kan nu natuurlijk niet.'
'De coronacrisis heeft er juist voor gezorgd dat mijn laatste maanden extra druk waren. Terug naar het crisismanagement van mijn eerste dagen als Aegon-topman. De ervaring is handig. Het is belangrijk om rust uit te stralen en goed te communiceren. Ik heb de laatste weken elke dag om acht uur 's ochtends een call met de hele raad van bestuur gehad over wat er speelde en wat er moest spelen. Dat is een van de moeilijkste dingen nu: dat iedereen aangesloten blijft.'