Mr. MaVe schreef op 29 mei 2020 12:57:
[...]
Hahahaha. Ok. Ik zou er extra kunnen over opzoeken natuurlijk... maar na eens "Shell" en "Opec" introductie-alinea's op wiki gelezen te hebben, gewoon uit de losse pols:
*Waar denkt u dat de prijs van RDSA over een paar maand staat?*
Pfffft. 13. Met als korte onderbouwing: Wat gaan ze aan wie verkopen?
*Hoe denkt u?*
Positieve elementen:
-Het bedrijf heeft een lange en betrouwbare geschiedenis en staat momenteel laag genoteerd, da's altijd interessant.
-Ik vang wat goede huisvaderbeleid op: 1) dat lager dividend onlangs. in tijden van koffiedik toekomstkijken liever middelen aanhouden en niet bang zijn voor de "kwade reactie van beleggers" ipv, door trots geleid, een traditie aanhouden staat mij wel aan. 2) Ik ving ook op dat Shell meer omschakelt naar andere energie-bronnen, meer toekomstgericht is dan concurrenten. Dat dynamisme staat mij ook aan.
-Politieke vs economische theorie: Hoewel ik als Oostenrijks Econoom vind dat als een bedrijf zo debiel is om failliet te gaan dat het maar failliet moet gaan, zodat mensen zich met nieuwe, blijkbaar wel gezonde activiteiten kunnen inlaten, is er de politieke realiteit dat Shell als kroonjuweel en "too big to fail" wellicht altijd staatssteun achter de hand heeft. Da's ook een leuke zekerheid.
Dus, interessant? Ja... maar... op welke tijdspanne spreken we dan?
Negatieve elementen:
-Alle investeringen waren wellicht niet afgestemd op deze crisis die minstens even groot wordt als 2008. (Ik bevroed dat 2020 trouwens veel meer de reële economie raakt dan 2008 deed.)
Da's al een probleem.
-De vraag naar olie komende tijd (maanden, jaar) is laag én alle tankers en hangars zaten toch al tot de nok vol? Deze voorraad zal het eerst aangesproken worden, dus productie... zal genen vetten zijn.
-Concurrentie. Was het niet zo dat Opec-landen olie kunnen bovenpompen met veel minder kosten? Dat een lage olieprijs comparatief hen beter uitkomt? (Olie-industrie had specifieke ROI term daarvoor, dacht ik.) Dat olie bovenpompen in andere landen vaak pas rendabel werd bij olieprijs boven een bepaalde waarde... die nu niet bereikt zal worden... dus probleem.
-2019 was al een neerwaartse beweging merkbaar?
Conclusie:
Kopen? Wellicht wel ja... maar niet nu... in december misschien?
Nu geld aan de kant zetten voor een goede opportuniteit of steken in iets dat nú rendeert.
Voor de rest chillen. Misesinstituut volgen. Appeltje eten, watertje drinken, wijntje drinken, zwemmetje doen, Daniel Guichard en Claude-Michel Schönberg beluisteren.
Uitkijken naar tweede kwartaalcijfers of ander groot nieuws. Tactiek daarop afstemmen.
NVDR: deze verhalende aanpak zou wel aangevuld moeten worden met een technische analyse van cijfers van Shell en diens concurrenten.
PS: Die Franse bergen blijken hopelijk toch niet de Vlaamse Ardennen te zijn ;p