Yandex schreef op 23 juli 2020 11:05:
In België is de regering op dit moment aan een overleg gestart om te bepalen welke nieuwe maatregelen moeten worden getroffen, nu het aantal coronaregistraties in bepaalde regio's sterk stijgt. Onder meer in Antwerpen heeft de burgemeester reeds maatregelen afgekondigd, nog voordat de overheid zaken communiceert.
Dit leidt in de horeca per direct tot een strengere mondmaskerplicht, registratieplicht voor horeca, een rits extra verboden:
www.gva.be/cnt/dmf20200722_97311032/h...Ter info: in Antwerpen staat het flagship van Sligro dat inmiddels een 'pain in the ass' is.
Mensen die positief gestemd zijn beseffen wellicht onvoldoende dat Covid-19 nog vele jaren in onze samenleving actief zal zijn en ons leefgedrag zeer sterk zal veranderen wat een direct effect op het bezoek aan de horeca heeft. Horecazaken kunnen niet eeuwig ondersteund worden en/of met eigen financiële middelen overeind worden gehouden. Retail en horeca gaan noodgedwongen een metamorfose tegemoet. Daar is elke kenner en financierder het inmiddels wel over eens. Ook over het feit dat de impact op onze samenleving zeer groot zal zijn en we pas in maand vijf van een meerjarige gezondheids- en economische crisis zijn beland.
Kortom, de horeca loopt leeg en dat geldt ook voor hogescholen en universiteiten; zij starten in september maar deels op en zullen studenten voornamelijk met afstandsonderwijs bedienen. Verder blijven bedrijfskantines grotendeels (en voorgoed vanwege het omarmen van thuiswerk?) leeg, benzinestations draaien veel minder omzet doordat zakelijke klanten wegblijven etc. Vergeet de impact van het aantal grote klanten die noodgedwongen locaties sluiten niet, zoals een La Place (dat binnenkort overigens met groot nieuws over de overige filialen komt). Die omzet valt voor een langere periode weg, niet enkel tot medio 2020.
De omzet in de zorg is redelijk stabiel gebleven, terwijl juist de zorgomzet bij Sligro in de afgelopen jaren een zorgenkindje bleek. Het blijkt nu plots een stabiele- en wellicht mogelijk groeifactor. Vergeet echter niet dat men in de zorg met tenders werkt waar langdurige contracten aan verbonden zijn. Een substantiële groei zal dus niet op korte termijn te realiseren zijn. Vergeet ook niet dat de zorg momenteel sterk onder druk staat doordat alle instellingen met grote verliezen te kampen hebben doordat de reguliere zorg niet of minimaal heeft kunnen plaatsvinden. Zet onherroepelijk druk op nieuwe contracten.
Kortom, Sligro loopt langzaam leeg en men mag blij zijn als Heineken het geloof in de samenwerking ziet toenemen. Hoe staat het bijvoorbeeld met de one-stop-shop? Hoe reageren klanten hier op en werkt het überhaupt? In mijn regio omarmen klanten het concept namelijk nog niet. Spreken jullie met horeca-ondernemers en hoe reageren zij hierop en zijn zij bereid om een totaalpakket bij Sligro onder te brengen?
In de markt blijkt helaas ook dat Heineken vooral baat heeft bij de tijdige levering van hun fusten en kratten bier/cider en minder baat bij het optimaliseren van de samenwerking met Sligro. Men moet immers ook met Hanos, Bidfood, Lekkerland en alle lokale spelers samenwerken. Vergeet ook niet dat Heineken een netwerk met drankenhandels opgebouwd heeft, allen directe concurrenten van Sligro, die elk afzonderlijk tot de belangrijkste afnemers en vertegenwoordigers van het Heinekenportfolio behoren. Juist deze lokale drankleveranciers hebben reeds meer dan 1/3e van het volledige drankacquisitiepakket afgesnoept, zoals we in het jaarverslag 2019 konden lezen, zonder dat Heineken zich daar ogenschijnlijk druk over maakt. Er wordt immers bier afgenomen en wie het levert is voor hen minder van belang.
Feit blijft: Sligro heeft voorlopig hun financiële positie versterkt, waardoor men in het lopende kwartaal geen betalingsproblemen verwacht.
Het is de vraag hoe concurrenten zich in de Food Service markt overeind zullen houden. Bedrijven met een lange adem gaan de markt straks namelijk naar zich toetrekken. Kleine food- en drankleveranciers zullen mogelijk noodgedwongen moeten fuseren of ten onder gaan. Zij hebben immers geen back-up van de banken, uiteraard wel veel lagere kosten en meer flexibiliteit. Deze veranderingen in de markt zou een directe impact op de omzet van Sligro kunnen hebben. Mogelijk niet negatief.
Eén interessant detail weten wij echter niet en dat is hoe het contract tussen Heineken en Sligro is ingericht m.b.t. een eventuele overname van Sligro door een derde partij. Is dat überhaupt mogelijk? Wil en kan Heineken het permitteren om zijn klantenkring nóg een keer voor meerdere jaren te kijk te zetten?
De Food Service markt als geheel staat flink onder druk, evenals alle spelers. De taart wordt kleiner en het aantal spelers daardoor mogelijk ook.