Nuchtere Kijk Op schreef op 2 november 2020 16:23:
Kopie van interessante ontwikkeling na de corona:
"Omdat thuisbezorging -vermoedelijk- ook in de toekomst na corona aan populariteit zal toenemen, zal de margedruk steeds meer voelbaar worden voor vooral de fysieke winkels.
Er is sprake van een wijziging van consumentengedrag en eetpatroon naar verse, voorverpakte producten, snacks en convenience producten (gemak). De vergrijzing van de bevolking leidt onder meer tot minder inname van calorieën. Door het gewijzigde gedrag van de consument ontstaan er interessante nichemarkten. De consument gaat daarbij niet zo zeer meer betalen voor het product (in dit geval het broodje of de plak kaas daarop), maar wel meer voor de dienstverlening eromheen. Denk aan het thuisbezorgen van voedsel, het buitenshuis consumeren (to-go, fastfood, horeca).
Inkoopkracht, dus schaalgrootte en omvang is alles als het gaat onderhandelingskracht om producten tegen gunstige prijzen in te kopen bij fabrikanten als bv. Coca-Cola, Heineken en Unilever enz.
Zowel in nichemarkten als juist bij de grote players, zie je geheel nieuwe namen in de online wereld die de marges onder druk zetten. Een naam als Amazon wordt zowel gevreesd als omarmt. Hierbij speelt bijvoorbeeld ook de trend van het zelfbedieningsconcept (producten ontdekken in professionele winkels en direct meenemen) naar thuisbezorging, waarbij de marges aanzienlijk lager liggen. Dit vanwege de hogere logistieke kosten (bezorging deur-tot-deur) en intensievere concurrentie. Omdat thuisbezorging -vermoedelijk- ook in de toekomst na corona aan populariteit zal toenemen, zal de margedruk steeds meer voelbaar worden voor vooral de fysieke winkels.
Sterk ontwikkelde bezorgdiensten, van bv. Albert Heijn en Jumbo, zijn steeds beter in staat om ook de middelgrote en kleinere grootverbruikers te bedienen. Daar komt bij dat nieuwe toetreders (zoals Picniq) zeer actief kunnen anticiperen op al deze veranderingen, zoals het rijden met kleine elektrische wagens in de drukker wordende steden. Amsterdam is bv. bezig diesels te verbieden en wil z.s.m. naar Co2 vrije vervoersbewegingen in de toekomst.
Dit alles krijgt gevolgen voor de gehele keten en voor alle bestaande verdienmodellen. Fabrikanten moeten hun organisatie anders inrichten. Gelijktijdig zullen leveranciers meer halffabrikaten kunnen leveren. Grossiers gaan zich nog meer met formulevorming bemoeien en A-merken zullen vaker via online en hard discount hun consumenten willen kunnen bedienen. Meer boeren en tuinders willen rechtstreeks aan (blurring) formules en consumenten kunnen leveren enz. En dat staat nog los van de non-foodretailers, van modewinkels tot boekhandels, die ook meer en meer foodproducten en gerechten aan hun klanten willen serveren.
We zien dat ook ketens als Aldi en Lidl vaker lekkere producten en gerechten gaan verkopen. Ze worden meer allround en niet alleen wat ze vroeger waren cash & carry's vanuit de doos tegen prijzen waar zelfs de groothandels niet mee konden concurreren. En ook de foodomzet van Action zal binnen een paar jaar verdubbelen. En dan hebben we ook nog de cash & carry's van Sligro, Hanos en Makro die steeds meer pasjeshouders zien komen die van lekker eten houden en die er rond speciale gelegenheden hun inkopen doen - oorzaak hiervan is de explosie van ZZP'ers. Dat alles versterkt de grensvervaging tussen de – tot voor kort – zo keurig geordende segmenten. Alles loopt dus meer in elkaar over. Schaalgrootte is troef. Ook hebben velen natuurlijk nog een specialiteit. Maar dit is al volop in elkaar aan het overlopen. Zoals bv. de opslag en logistieke adressen i.c.m. met distributie naar de eindklant. Er is natuurlijk een groot verschil t.a.v. de boer, de fabrikant en alle schakels daarna, alvorens het door de consument genuttigd en gebruikt wordt. Met name vinden nu de veranderingen plaats na de boer en de fabrikant. Bulkhandel, groothandel, distributie en verkoop aan de consument. Vooral industriële, commerciële, institutionele en andere professionele zakelijke gebruikers, die dit product verder aan consumenten uitleveren voeren onder aanvoering van een enkele wereldspeler een ware online oorlog. Amazon is hier zo sterk, dat velen zich afvragen of ze het gehele landschap blijvend zullen veranderen. In vele sectoren is er al een ware prijzen oorlog en kaalslag gaande.
De online revolutie met bekende nieuwkomers zoals dus Amazon zetten natuurlijk vele markten op z'n kop. Grenzen vervagen, Retail, wholesale food & non-food alles komt in de toekomst in de handen van een paar grote spelers. Inclusief opslag en distributie. Het is eten of gegeten worden. Of bewust kiezen voor een gespecialiseerde niche markt waar prijs concurrentie mogelijk minder speelt. Zoals bv. een boerderijwinkel die zelf zowel zijn productie als verkoop aan de consument in eigen hand heeft.
In de verwerking van goederenoverdracht geldt, hoe minder tussenliggende schakels, hoe lager de prijs die de klant krijgt. integendeel, hoe meer tussenpersonen en schakels, hoe hoger de prijs."
Soortgelijk iets van de Rabo (zomer 2020) ?? >
www.rabobank.nl/kennis/artikel/011082...