Schoonaandehaak schreef op 11 augustus 2021 08:18:
BIOTECHNOLOGIE
Biotechbedrijven verliezen hun glansrol op beurs
Terwijl farmabedrijven wereldwijd furore maken, beleven Nederlandse beursgenoteerde ontwikkelaars van medicijnen zware tijden. Galapagos en Pharming kampen met tegenvallers en het uitblijven van nieuwe successen, waardoor hun koersen sterk zijn gedaald. Beide bedrijven golden tot vorig jaar als succesverhalen. Vooral het koersverlies van Galapagos springt in het oog: het verloor 80% van zijn beurswaarde sinds een recordstand begin 2020.
Pharming en Galapagos kampen met tegenvallers
Koers van beide bedrijven is daardoor fors gedaald
Vorig jaar werden de twee nog als succesverhaal gezien
Thieu Vaessen
Amsterdam
Terwijl farmaceutische bedrijven wereldwijd furore maken, beleven Nederlandse beursgenoteerde ontwikkelaars van medicijnen juist zware tijden. Galapagos en Pharming hebben te kampen met tegenvallers en het uitblijven van nieuwe successen, waardoor hun koersen sterk zijn gedaald. Beide bedrijven golden tot vorig jaar als succesverhalen.
Vooral het koersverlies van Galapagos springt in het oog. Het bedrijf heeft 80% van zijn beurswaarde verloren sinds een recordstand begin vorig jaar. Het aandeel Pharming noteert 40% lager ten opzichte van het begin van 2020. Het koersverlies is extra pijnlijk doordat de Amsterdamse beurs momenteel op recordhoogte staat.
Kleine beleggers zijn hard geraakt. Bij hen zijn de aandelen van Galapagos en Pharming geliefd, omdat biotechbedrijven een uitzonderlijk rendement kunnen opleveren. Zo steeg de koers van het aandeel Pharming in 2018 met 500%, een resultaat dat het bedrijf een trouwe schare fans bezorgde. Ook Galapagos realiseerde voor 2020 hoge koersrendementen. De keerzijde is dat beleggen in biotechaandelen riskant kan zijn, zoals nu blijkt.
‘Het is de aard van de business. Tegenvallers horen bij biotechaandelen’, zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van de beleggersvereniging VEB. ‘Het zijn ook aandelen voor beleggers die niet vies zijn van wat speculatie.’ Dat veel onderzoeksresultaten bij Galapagos zijn tegengevallen, is volgens Keyner niemand echt te verwijten. ‘Het is gewoon pech.’
Ook analist Jos Versteegh van zakenbank InsingerGilissen die de biotechsector al jaren volgt, is mild in zijn oordeel. ‘Natuurlijk is het teleurstellend. Maar de kans op succes is nu eenmaal enorm klein. De meeste ontwikkelingsprogramma’s van medicijnen mislukken. Dat hebben veel beleggers zich waarschijnlijk niet goed gerealiseerd.’
Uitzicht op een spoedig herstel bij Galapagos en Pharming is er niet of nauwelijks. Beide bedrijven zijn vooral afhankelijk van nieuwe onderzoeksresultaten en die laten voorlopig op zich wachten. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers vorige week kwamen de twee ondernemingen ook niet met verrassende mededelingen die het vertrouwen snel hadden kunnen herstellen.
Naast Galapagos en Pharming zijn er geen andere Nederlandse biotechbedrijven meer met een beursnotering aan het Damrak. Begin dit jaar verdween het Amsterdamse bedrijf Kiadis van de koersborden. Ook dat was teleurstellend. De onderneming werd overgenomen door het Franse farmaconcern Sanofi, nadat de koers sterk was gedaald.
Galapagos staat onder grote druk door een reeks tegenvallers. De belangrijkste daarvan is dat zijn medicijn filgotinib niet op de Amerikaanse markt komt als middel tegen reuma. Andere onderzoeksprogramma’s naar nieuwe medicijnen mislukten. Galapagos besloot in mei tot een aantal ingrepen, maar die hebben beleggers niet kunnen overtuigen. De beurswaarde is inmiddels gedaald tot €3,3 mrd, ongeveer €1,7 mrd minder dan het bedrijf aan geld in kas heeft.
Pharming heeft evenmin aan de verwachtingen voldaan. Ontwikkelingsprogramma’s van nieuwe medicijnen verlopen traag. Ook is de onderneming nog altijd afhankelijk van één inkomstenbron, namelijk het medicijn Ruconest tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waarbij het weefsel in onder meer het gezicht van patiënten plotseling kan gaan zwellen. Juist op dat gebied neemt de concurrentie toe.
De twee Nederlandse biotechbedrijven blijven achter bij branchegenoten uit het buitenland. Dat blijkt onder meer uit de Nasdaq Biotech Index, die afgelopen twaalf maanden met 26% steeg. Andere Europese landen vieren successen met onder meer Argenx (België), Genmab (Denemarken) en met name Biontech (Duitsland). Dat laatste bedrijf speelt een hoofdrol in de bestrijding van de coronapandemie, dankzij het succes van zijn coronavaccin.
Naast Galapagos en Pharming telt Nederland nog vijf biotechbedrijven die een notering hebben op de Nasdaq-beurs in New York (Galapagos en Pharming hebben een dubbelnotering in zowel Amsterdam als New York). De grootste van die vijf is Uniqure uit Amsterdam, dat gentherapieën ontwikkelt en ook kampt met tegenvallers. De koers van Uniqure is sinds begin vorig jaar met circa 60% gedaald.