DeZwarteRidder schreef op 10 november 2021 16:16:
Dit is veel slimmer dan waterstof:
=============================================================
Deze hijskraan is een reusachtige batterij
15:00
In de VS willen investeerders een energietoren bouwen. Door enorme betonblokken op en neer te takelen kan groene energie worden opgeslagen. Hoe werkt dat?
Wat voor toren?
Een zwaartekrachttoren. Door betonblokken omhoog te hijsen en te laten zakken heb je constant groene stroom, is de boodschap van het Zwitsers-Amerikaanse Energy Vault. De start-up wil de zware betonblokken optillen als er een overschot is aan groene stroom. Bij gebrek aan stroom laat het bedrijf de blokken weer zakken. Via de kabels drijven ze een dynamo aan, en dat levert elektriciteit op. Zo kan de omgeving altijd beschikken over duurzame energie, ook als het niet waait en de zon niet schijnt. De kolencentrale kan uit en regeringen halen hun doelstellingen.
Klinkt logisch.
Het trekt ook investeerders. De Japanse SoftBank stak al $110 mln in het plan en dankzij een spac kan het bedrijf nu ook naar de beurs, kopte The Wall Street Journal vorige week. Dat past in een trend dat durfinvesteerders massaal in klimaatbedrijven stappen. Het energiebedrijf verwacht nu de eerste torens neer te gaan zetten. Samen met energiebedrijf DG Fuels wil de start-up gaan bouwen in de Amerikaanse staat Louisiana. In de eerste fase willen ze vijfhonderd megawattuur aan energie opslaan. Dat zou achtduizend huishoudens een week lang van stroom kunnen voorzien. En dat moet goedkoper uitpakken dan wanneer je hetzelfde doet met accu’s.
Hoe groot zijn die torens?
Groot, dat moet wel volgens de natuurwetten. Stel, je zet een zeecontainer van dertig kuub vol water op een honderd meter hoog flatgebouw en duwt hem over het randje. De energie die door die val vrijkomt, is 8 kilowattuur, net genoeg om één huishouden een dag lang stroom te leveren. Als je dus energie wilt opslaan voor een hele woonwijk of fabriek, heb je veel gewicht en hoogte nodig. Het bedrijf kiest daarom blokken van beton, dat weegt tweeënhalf keer zoveel als water. Uitgaand van zesduizend blokken van 35 ton, die je optilt tot zo’n 150 meter hoog, kun je met een toren maximaal 80 megawattuur opslaan. Dus klein zullen ze niet zijn, en je hebt er meerdere van nodig.
8 kilowattuur
Zet een zeecontainer van 30 kuub gevuld met water op een honderd meter hoog flatgebouw, duw hem over de rand, en er komt 8 kilowattuur energie vrij. Dit is net genoeg om een huishouden één dag stroom te leveren.
Is het dan een goed idee?
‘Hier zitten wel wat haken en ogen aan’, zegt hoogleraar chemische technologie Ruud van Ommen (TU Delft), die energiesystemen onderzoekt. Mechanisch kan het werken, maar waar zet je zo’n ding neer, vraagt hij zich af. Mensen hebben nu al problemen met hoge windmolens. Ook betwijfelt hij of het heen en weer zeulen van beton wel zo’n efficiënte manier is van energieopslag. Daarnaast ligt het maken van die blokken gevoelig, want daarvoor heb je cement nodig en dat is een van de grootste veroorzakers van CO2. ‘Dat is nu net een zorgenkindje. Ik geloof wel dat we een mix moeten hebben in manieren van energieopslag. Maar ik weet niet of dit in die mix zou moeten.’
Wat is het alternatief?
Batterijparken bouwen, met bijvoorbeeld zoutwaterbatterijen, zegt Van Ommen. Die zijn groter en zwaarder, maar ook goedkoper. Of een groot meer bouwen met hoge dijken. Gebruik groene stroom om het vol water te pompen en laat het er via een generator uit stromen als je elektriciteit nodig hebt. Vakblad Energeia beschreef enkele maanden geleden zo’n plan, Delta21, dat goed is voor een opslag van 20.000 megawattuur. Ook in Limburgse mijnen kunnen we water verpompen als energieopslag. En met die technieken bedien je uiteindelijk meer mensen, stelt Van Ommen. ‘Dat is echt een andere orde van grootte, en het is minder ingrijpend. Zo’n betontoren is heel misschien handig in droge gebieden. Hier kunnen we beter water gebruiken.’
het volledige artikel:
fd.nl/tech-en-innovatie/1418875/deze-...