voda schreef op 5 januari 2023 16:11:
Ingrijpende gevolgen klimaatverandering: ‘Bepaalde delen land straks wellicht niet meer bebouwbaar’
INTERVIEW
Een winterse hittegolf houdt Europa al dagenlang in zijn greep, met volop zon op de Spaanse stranden en groene Alpenweiden. Deze bizarre gang van zaken doet doemdenkers vrezen voor de toekomst, maar klimaatsceptici halen er hun schouders over op. Meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg wil vooral actie zien. ,,Zoek de kansen, het is niet te laat.”
Edwin van der Aa 05-01-23, 14:54 Laatste update: 15:39
2 REACTIES
De start van januari bracht meerdere Europese landen warmterecords voor de tijd van het jaar. De gekke plaatjes die dat oplevert, van nu al uit hun winterslaap ontwakende planten en dieren, voeden de speculatie dat ‘het klimaat in de war is’. Toch is slechts maar een deel van de huidige gebeurtenissen te wijten aan klimaatverandering, legt de RTL-weerman uit. ,,Ook vroeger had je in deze tijd af en toe sneeuwstormen in de VS en zacht weer boven Europa. Dat heeft simpelweg te maken met de ligging van hoge en lage drukgebieden op de wereld.”
Lees ook
De wekker gaat al af in de natuur door hoge temperaturen, slecht nieuws voor planten en dieren
De wekker gaat al af in de natuur door hoge temperaturen, slecht nieuws voor planten en dieren
Maar tijdens hittegolven is het inmiddels enkele graden warmer dan vijftig jaar geleden. Van den Berg: ,,Het wordt nu zomers even makkelijk 30 graden als vroeger 26 graden. Dat voelt toch als het verschil tussen ‘aangenaam weer’ en ‘heet weer’. Ook komt aanhoudend matige tot strenge vorst weinig meer voor. Het kan nog wel, maar wordt steeds zeldzamer. Logisch gevolg volgens de meteoroloog: de kans op een Elfstedentocht wordt steeds kleiner. ,,Zo’n tocht, daar heb je simpelweg botte temperaturen voor nodig.”
In de Alpen zorgen de hoge temperaturen voor smalle pistes (het artikel gaat verder onder de video):
00:37
Skiërs beperkt tot smalle pistes door recordtemperaturen
Rigoureuze ingrepen
Van den Berg heeft een heldere boodschap over klimaatverandering: je kunt het wel een crisis noemen, maar we draaien zelf aan de knoppen. En dat vereist rigoureuze ingrepen. Ook Nederland heeft de laatste jaren te maken met extreme droogte, overstromingen in Limburg en dijken die zuchten onder de stijgende zeespiegel.
,,Onze regering is niet gek en al bezig met onze veiligheid in de komende vijftig tot honderd jaar. Maar we leven in een badkuip onder de zeespiegel. De kosten om heel Nederland veilig te houden, worden hoger en hoger. Wellicht zijn radicale keuzes nodig. We moeten gaan nadenken of bepaalde delen van Nederland straks nog wel bebouwbaar zijn. Of we ons land niet beter kunnen opbouwen boven de zeespiegel.”
Meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg. © Gerard Burgers
De kosten om heel Nederland veilig te houden, worden hoger en hoger. Wellicht zijn radicale keuzes nodig
Meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg
Om Nederland staat natuurlijk geen muur, dus volgens de klimaatexpert is het ook belangrijk om internationaal aan de rem trekken nu het klimaat te snel verandert. ,,Maar we lopen achter de feiten aan. Nederland doet inmiddels (enigszins) zijn best en op het Europese toneel doet Frans Timmermans zeker een duit in het zakje, maar ook in Amerika, Canada, Australië, China en India dient klimaat topprioriteit te krijgen. Zo moeten we bijvoorbeeld van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af, wat voor vlaggetje er ook op staat.”
Niet onderschatten
Volgens Van den Berg mogen we de huidige klimaatsituatie niet onderschatten. ,,Als je ecosystemen aan het wankelen brengt door soorten eruit te trekken, dan is dat een gevaarlijk experiment. Ook hier is een zinnige aanpak mogelijk: het zou erg verstandig zijn als de bouw en de landbouw gaan samenwerken, waarbij boeren bijvoorbeeld een belangrijke functie krijgen in de productie van bio-grondstoffen voor de industrie.” Tegen een goede prijs ook, benadrukt de meteoroloog, zodat er sprake is van een vruchtbaar bedrijfsmodel.
Van den Berg voelt zichzelf geen doemdenker. Hij wil juist mensen ‘wakker schudden en in beweging brengen’. ,,Zoek de kansen, het is niet te laat. Dat is juist belangrijk bij een crisis. We hebben het wel heel erg ver laten komen, maar we kunnen nu samen ingrijpen richting een gezondere, leukere en veiligere planeet.” De expert ziet weerstand bij een kleine groep, die klimaatverandering wegzet als hoax. ,,Maar ik laat me niet afleiden door de schreeuwers, die zich tegen van alles verzetten. Ik houd me vooral bezig met de overige 95 procent, die wél redelijk is.”
Buitenlandse meteorologen maken melding van 'de ergste hittegolf ooit'. De intensiteit en omvang van deze hittegolf zou uniek zijn in de winter in de Europese geschiedenis © ECMWF
www.ad.nl/klimaat/ingrijpende-gevolge...