theo1 schreef op 10 februari 2023 11:28:
Ik kan me de volgende scenario's voorstellen van wat er in Rusland zou kunnen gebeuren na de oorlog. Let wel, ik ben van het oude denken en ik heb er niet zo veel vertrouwen in dat "de platformen" er wel voor gaan zorgen dat alles goed gaat komen. Als het nieuwe denken triomfeert zou dat natuurlijk mooi zijn.
best case scenarioRusland geeft zich over in wat effectief een onvoorwaardelijke capitulatie is. Vermoedelijk zal dat nog wel minstens één verdere mobilisatie in de toekomst liggen. Een militaire macht van buiten (in de praktijk zullen dat de Amerikanen zijn, met voor de vorm wat bondgenoten op sleeptouw) probeert intussen de orde te handhaven. Er komt een overgangsregering die moet proberen de zaak bij elkaar te houden en verkiezingen organiseren. Als dat allemaal goed gaat, kunnen de buitenlanders weer weg.
Problemen: dit vergt nogal wat. Poetin moet meewerken. Het Russische leger (of wat er nog van over is) moet meewerken. De timing komt nogal nauw. Er moeten niet allemaal opstanden uitbreken in de buitenprovincies. Je loopt het risico dat het wordt ervaren als een buitenlandse bezetting en dat iedereen zich ineens tegen je keert. Er is geen enkele garantie dat ze bij de eerste vrije verkiezingen niet "gewoon" weer een Poetin-kloon kiezen omdat die stabiliteit belooft en wat geld in de zak. Een dictatuur is ook wel gemakkelijk: de bevolking hoeft niet over politiek na te denken, draagt geen enkele eigen verantwoordelijkheid en kan vrijblijvend kankeren.
militaire coupHet leger besluit dat ze genoeg klappen hebben gehad en schuift Poetin aan de kant. Goede kans dat ze Poetin en zijn kliek uitleveren: als die in Den Haag in de bak zitten, zijn ze geen bedreiging meer en de militairen scoren er wat PR puntjes mee. Er komt een ouderwetse jaren '80 militaire junta aan de macht. Ze zullen eerst hun positie willen consolideren dus dikke kans dat ze de oorlog stoppen. Het lijkt me ook logisch dat ze troepen uit het buitenland (Transdnjestrië, Syrië, Abchazië, Zuid Ossetië) terug gaan halen, omdat die thuis nuttiger zijn. Ze zullen geen zin hebben in concurrentie van Wagner en andere privé-milities dus ik zie daarin twee mogelijkheden: a- ze worden geëlimineerd. De leiders verdwijnen in martelkelders of vallen uit een raam, het voetvolk wordt afgedankt of krijgt een contract in het leger aangeboden. b- ze worden gebruikt voor het vuile werk zodat het gewone leger min of meer schone handen kan houden.
Voor het buitenland is dit eigenlijk best wel een positief scenario: voorlopig is er stabiliteit, Poetin is weg, de oorlog stopt, Rusland is voorlopig vooral met zichzelf bezig. Voor de Russen breekt vermoedelijk een donkerzwarte periode aan van terreur, onderdrukking en economische achteruitgang. Generaals zijn meestal niet goed in economie. En de Russische generaals zijn volkomen meedogenloos en geven niks om menselijk leven.
Poetin slaagt erin aan de macht te blijvenPoetin zal doorvechten totdat doorgaan gevaarlijker wordt dan stoppen. Op de één of andere manier slaagt hij erin de generaals in bedwang te houden. Rusland zal zwaar verzwakt zijn en (op de rand van) bankroet. Hij zal proberen het leger weer op te bouwen, maar dat zal heel erg lang duren. Vooralsnog zal het wel vrij rustig blijven. Ook dit is geen prettig vooruitzicht voor de Russische bevolking. Alles zal nog veel slechter worden voordat het weer beter kan worden.
burgeroorlogFree for all tussen het leger, andere bewapende organisaties (FSB, nationale garde, politie), bendes deserteurs en muiters, Tsjetsjenen, jihadisten (Rusland heeft grote islamitische gebieden), rebellen. Ik weet niet hoe wijd het wapenbezit is verspreid in Rusland, tegenwoordig kom je niet ver meer met hooivorken, maar er kunnen natuurlijk depots van het leger worden geplunderd. Dit wordt totale chaos en anarchie en er zullen ongetwijfeld ontzettend veel doden vallen. Dat kan heel gemakkelijk richting een miljoen of meerdere miljoenen gaan. En het zal volstrekt onvoorspelbaar zijn wie er uiteindelijk boven komt drijven. Natuurlijk ontzettend eng omdat er er nogal een omvangrijk kernwapenarsenaal ligt waarvan niemand weet in welke staat het verkeert.