voda schreef op 15 april 2023 10:06:
Te gek voor woorden eigenlijk!
'Onze stroomprijs stijgt door sluiten Duitse kerncentrales'
Artikel van RTL Z • 1 uur geleden
Vandaag gaan de laatste drie kerncentrales in Duitsland dicht. Daardoor zal ook in Nederland de prijs die wij betalen voor elektriciteit wat stijgen, denken energiedeskundigen.
Nu Duitsland kerncentrale sluit, stijgt onze elektriciteitsrekening wat.
© ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe
Zo'n 15 jaar geleden waren er in Duitsland nog zeventien kerncentrales, maar na het ongeluk met de centrale in het Japanse Fukushima, in 2011, werd besloten alle kerncentrales te sluiten. Morgen gaan de laatste drie van het net.
Dat heeft ook invloed op consumenten en bedrijven buiten Duitsland, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.
Landen met elkaar verbonden
"De stroomnetten in Noordwest-Europa zijn immers met elkaar verbonden", zegt hij. Dat is handig, omdat een stroomtekort in het ene land kan worden opgevangen als het in ander landen hard waait of de zon flink schijnt.
"Maar de vraag naar stroom in Noordwest-Europa blijft ruwweg gelijk en het aanbod daalt. Dan zal de prijs van elektriciteit stijgen", aldus Visser.
Bedenk ook dat stroom uit gascentrales, die je straks meer nodig zult hebben, duurder is dan kernenergie, aldus Visser.
'Prijs stroom stijgt zo'n 1,5 procent'
Hij maakt een ruwe schatting: Duitsland is goed voor circa een kwart van het elektriciteitsverbruik in Noordwest-Europa en vorig jaar kwam zo'n 6 procent van de elektriciteit daar uit kerncentrales, zegt Visser.
"Dat is dus ongeveer 1,5 procent van het elektriciteitsverbruik in Noordwest-Europa." Het is volgens Visser moeilijk na te gaan in hoeverre een hogere stroomprijs de vraag zal drukken, 'maar als die Duitse kernenergie helemaal wegvalt, dan zou je kunnen zeggen dat de stroomprijs in Noordwest-Europa met zo'n 1,5 procent, maximaal 2 procent, zal toenemen'.
'Nog jarenlang hogere prijs'
Dat betekent overigens niet dat je vandaag, of maandag (de eerstvolgende werkdag, met dus een grotere vraag naar elektriciteit) 1,5 procent meer zal gaan betalen voor stroom, denkt Visser.
Want veel consumenten hebben een contract waarbij de prijzen voor enige tijd vaststaan. Bovendien was de sluiting van de laatste drie Duitse kerncentrales al aangekondigd. Het effect daarvan zal waarschijnlijk dus al zijn meegenomen in de prijzen op de termijnmarkt, waar energieleveranciers hun stroom inkopen, denkt Visser.
Wél zullen we nog jarenlang met het effect van de sluiting van Duitse kerncentrales zitten, verwacht hij. Temeer omdat ons elektriciteitsverbruik zal stijgen, doordat er steeds meer elektrische auto's komen en we cv-ketels vervangen door warmtepompen. En het uitbouwen van duurzame energie kost tijd.
'Tijd uitzitten'
Nederland zal in 2030 het grootste deel van de elektriciteit uit wind en zon halen, maar Duitsland en België zijn nog lang niet zover, aldus Visser.
"Die Duitse kerncentrales hadden dus tot 2030 en waarschijnlijk wel tot 2035 een nuttige functie kunnen vervullen, door als het niet hard waait of de zon niet schijnt bij te springen. Straks moet dat worden opgevangen door gascentrales."
"We zullen het moeten uitzitten, hoogstens kunnen we ervoor zorgen dat de gasaanvoer zo zeker mogelijk is en gasbergingen extra vol zijn voor de komende winter."
'Effect beperkt'
Maar Kornelis Blok, hoogleraar energiesysteemanalyse aan de TU Delft, denkt dat het effect op de elektriciteitsprijs in Nederland beperkter zal zijn. Kernenergie is immers goed voor maar een beperkt deel van de totale Duitse elektriciteitsproductie, zegt hij. "En wat de stroomprijs bepaalt, is de prijs van de brandstof die in centrales als laatste wordt bijgeschakeld."
In de praktijk is dat nu vaak al steenkool of aardgas (omdat die relatief het duurst zijn), en straks nog steeds, zegt hij.
Daarnaast kan het soms economisch interessanter zijn om eerst kolenstroom uit bijvoorbeeld Polen te importeren, voordat je je eigen (duurdere) gascentrales aanzet, aldus Blok. En dat beperkt ook weer het effect van het uitschakelen van kerncentrales.
Verder wordt er in Duitsland en ook in ons land inmiddels al heel wat elektriciteit opgewekt met wind en zon, dus of het hard waait of niet, en of de zon al dan niet schijnt, heeft dus een groter effect op de elektriciteitsprijs dan kerncentrales die worden afgeschakeld, aldus Blok.
Steeds meer wind en zon
Verder vergroten Duitsland (en ook Nederland) nog altijd de hoeveelheid wind- en zonne-energie, zegt hij. Dus dat kan ook nog wat opvangen. We gaan wel een deel van ons energieverbruik elektrificeren, maar de uitbouw van duurzame energie gaat nu nog sneller, aldus Blok.
Al met al verwacht hij dan ook maar een gering effect op de Nederlandse stroomprijs. "Het zou me verbazen als het detecteerbaar, dus meer dan 1 procent, zou zijn."
In deze video zie je dat de grondstoffen, onderdelen en bouwcapaciteit voor nieuwe windmolens en straks niet zijn:
www.msn.com/nl-nl/nieuws/other/onze-s...