JdeFL schreef op 27 april 2023 19:33:
Minister De Sutter bevestigt mogelijke mistoestanden bij 3 bijkomende overheidscontracten met Bpost
Bpost ontdekte in een interne audit mogelijke mistoestanden bij drie diensten die het postbedrijf uitvoert voor de overheid. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) donderdag gezegd in de Kamer. Het gaat om het beheer van de rekeningen van de staat, het innen van boetes van buitenlandse verkeersovertreders en het in- en afleveren van nummerplaten. De minister benadrukte ook dat niet enkel haar departement betrokken is. “Dit is niet het probleem van één minister, en zelfs niet van één legislatuur.”
Bron: BELGA
Vandaag om 19:13
Het federale kernkabinet besliste eerder deze week onder impuls van De Sutter om alle opdrachten die Bpost uitvoert voor de overheid te onderzoeken. Nadat eerder al duidelijk werd dat er mogelijk sprake is van illegale afspraken om de concessie voor krantenbedeling binnen te halen, bleek uit een eigen audit immers dat Bpost de overheid voor andere contracten mogelijk te veel aanrekende.
De Sutter vroeg het postbedrijf ook om duidelijkheid. Die heeft ze nu gekregen, zei ze in de Kamer naar aanleiding van interpellaties van Michael Freilich (N-VA), Josy Arens (Les Engagés), Maria Vindevoghel (PVDA) en Nathalie Dewulf (Vlaams Belang). Volgens de Groen-vicepremier gaat het om het beheer van de rekeningen van de staat - de zogenaamde 679-rekeningen -, het innen van boets van buitenlandse verkeersovertreders en het in- en afleveren van nummerplaten. Die zaken deden al de ronde in de media, maar De Sutter kreeg naar eigen zeggen pas donderdagmiddag formeel bevestiging van Bpost.
Het interne onderzoek heeft volgens De Sutter “aanwijzingen van onregelmatigheden” opgeleverd bij die drie contracten. Bpost heeft volgens haar donderdagmiddag contact opgenomen met de bevoegde ministers en diensten met wie de contracten werden afgesloten.
De groene vicepremier benadrukt dat verschillende departementen betrokken zijn, en dat sommige contracten tientallen jaren teruggaan, tot vorige legislaturen. “Dit is niet het probleem van één dossier of minister, en zelfs niet van één legislatuur.” Volgens De Sutter moet nu onderzocht worden hoe alles onder de radar van het parlement en de regering kon gebeuren, en is er sprake van een “kantelpunt”. “Nu is het momentum om door te pakken en komaf te maken met mogelijk scheefgegroeide praktijken”, zei ze.
De voorzitster van de raad van bestuur bij Bpost, Audrey Hanard, komt op 16 mei toelichting geven bij de affaire in de bevoegde Kamercommissie. Volgens De Sutter “een goede zaak om Bpost de kans te geven om antwoorden te geven”.
Freilich vroeg de minister om het parlement te betrekken bij het onderzoek naar de mogelijke mistoestanden bij Bpost, Josy Arens stuurde aan op een parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire. Volgens Vindevoghel stelde de minister de 36.000 werknemers van Bpost niet gerust, en ging ze voorbij aan de gevolgen van de liberalisering van de post op het bedrijf. Nathalie Dewulf tot slot eiste de terugbetaling van onterecht betaalde sommen aan Bpost en benadrukte dat het bedrijf “niet langer geschikt is om overheidsopdrachten uit te voeren”. (Gva)