DeZwarteRidder schreef op 13 juli 2023 15:04:
Waterstof verhoogt in plaats van verlaagt CO2-uitstoot
De Europese Commissie stak in 2020 een stokje voor de plannen van minister Wiebes om waterstoffabrieken te subsidiëren. De EU staat staatssteun aan bedrijven toe als dat een duurzaamheidsdoel dient, maar dat bleek hier niet het geval. De extra elektriciteit voor groene waterstof wordt vooral opgewekt met aardgas en steenkool, en daarbij gaat meer dan de helft van de energie verloren. De subsidies van Wiebes moesten daarom van tafel.
Sindsdien heeft de Groningse waterstoflobby aan kracht gewonnen, maar heeft minister Jetten geconstateerd dat we zelf niet genoeg groene waterstof kunnen produceren. Koning Willem-Alexander bezocht daarom onlangs Spaanse waterstofprojecten. Import van groene waterstof verlaagt echter op EU- en wereldschaal geen CO2, want groene waterstof is heel schaars. Je kunt elke kuub maar één keer verbruiken. Als wij het met veel belastinggeld kopen, kan Spanje het zelf niet meer benutten om CO2 te reduceren.
We hebben nog decennia lang fossiele brandstoffen nodig
Hernieuwbaar genoemde energieopties voorzien nu in 15 procent van het Nederlandse energieverbruik. We kunnen dat in een klein land met schaarse ruimte, grondstoffen en arbeidskrachten niet zomaar verveelvoudigen. Fossiele brandstoffen moeten nog decennia lang onze huizen verwarmen, onze auto’s aandrijven en onze bedrijven laten draaien.
Eind 2021 verklaarde onze regering tijdens de Klimaattop in Glasgow officieel het einde van publieke investeringen in fossiele brandstoffen. We dachten kennelijk dat we dat wel konden besluiten omdat onze voormalige Russische vrienden genoeg olie en gas leverden. Een half jaar later, toen onze vrienden ineens vijanden bleken, wilde het kabinet investeren in LNG-terminals in de Eemshaven en aardgasboringen in de Noordzee.
We hebben inmiddels op hardhandige wijze ondervonden dat we nog lang niet zonder aardgas, benzine en diesel kunnen. Ons kabinet heeft deze fossiele brandstoffen in de afgelopen negen maanden zelfs op ongekende schaal gesubsidieerd. Niet-EU land Noorwegen gaat gelukkig nog tien stappen verder, met 18 miljard dollar voor exploratie naar nieuwe olie- en gasvelden. Die zullen we nog hard nodig hebben, bijvoorbeeld om windmolens, zonnepanelen en autobatterijen te maken.
Bedroevende energie-erfenis
Het nationale isolatiefonds is een prominent pluspunt van het zojuist gevallen kabinet. Huisisolatie bespaart veel energie, CO2 en geld. Het maakt ons minder afhankelijk van andere landen, en het is in elk toekomstscenario gunstig. Verder rest een bedroevende energie-erfenis van twee voortijdig gevallen kabinetten, met ineffectieve en peperdure beleidslijnen die in de afgelopen vijf jaar één voor één achterhaald zijn. Ik verwacht van een nieuwe regering meer aandacht voor maatschappelijke visies, wetenschappelijke adviezen en nationale belangen.
Maarten van Andel