Kuiken schreef op 18 januari 2018 13:23:
bron Volkskrant:
Hoogste ambtenaar Economische Zaken: EU moet Nederlandse bedrijven beschermen tegen buitenlandse overnames
Topambtenaar EZ wil strengere regels rond overnames
Nederlandse ondernemingen moeten beter beschermd worden tegen buitenlandse overnames. Nieuwe Europese regels moeten een eind maken aan het huidige 'eenrichtingsverkeer'. Dat zegt de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Maarten Camps.
Door: Robert Giebels 18 januari 2018, 06:00
Blijf op de hoogte
Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Camps wil dat de EU bepaalt dat een bedrijf uit een land buiten Europa alleen een overname kan doen als Europese ondernemingen net zo makkelijk in dat land bedrijven kunnen overnemen. Als dat niet lukt, moet het voor een buitenlands bedrijf moeilijker worden om een Nederlands bedrijf over te nemen.
Naar aanleiding van een reeks mislukte overnamepogingen met grote Nederlandse bedrijven als doelwit, legde het huidige kabinet in het regeerakkoord vast dat een belaagd bedrijf 250 dagen bedenktijd krijgt om de 'aanval' af te slaan.
Ook wil Rutte III de overname dwarsbomen van 'vitale' bedrijven die onmisbaar zijn voor de nationale veiligheid, landbouw of infrastructuur.Einde aan ongelijkheid
Maarten Camps pleit voor nieuwe economische grenzen: 'Er moet een gelijk speelveld komen met China'
Openheid is dé succesfactor van onze economie. Om die te behouden, zijn drempels nodig, stelt Maarten Camps.
Lees hier het interview met de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Camps' voorstel heeft betrekking op alle bedrijven. Nu krijgt een Nederlandse onderneming volgens hem bijvoorbeeld nooit de volledige zeggenschap over een Chinees bedrijf, terwijl er andersom nauwelijks belemmeringen zijn. Europa moet nieuwe regels opstellen om een eind te maken aan die ongelijkheid. Als de deur naar de overname van Nederlandse bedrijven wagenwijd openstaat, maar landen als China, India, Amerika en het VK gesloten blijven, loopt de Nederlandse economie schade op, vreest Camps.
In een interview met de Volkskrant naar aanleiding van zijn jaarlijkse artikel in economenblad ESB stelt de secretaris-generaal van het ministerie van EZK dat de EU geen standpunt heeft over die wederkerigheid. 'Er wordt in Europa nog niet gewerkt aan maatregelen waardoor het net zo makkelijk wordt om buiten Europa te investeren als binnen Europa', zegt Camps. 'Dat is wel nodig.'
In handelsakkoorden kan die eis tot wederkerigheid worden vastgelegd
Maarten Camps
'Niet naïef zijn'
Doet de EU niets, dan dreigt voor Nederlandse bedrijven volgens hem het lot van KUKA, een innovatieve Duitse robotmaker die nu in handen is van China. Daarmee komt Duitse kennis in Chinese handen. Dat vindt Camps zorgwekkend, omdat een Duits bedrijf geen Chinese robotfabrikant kan overnemen. Na 'Kuka' blokkeerde Duitsland de Chinese overname van chipmachinebouwer Aixtron en de led-divisie van lampenfabrikant Osram.
Alleen op Europees niveau kan dit worden aangepakt, stelt Camps. 'Europa is de grootste markt ter wereld. In handelsakkoorden kan die eis tot wederkerigheid worden vastgelegd.'
Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW azen buitenlandse bedrijven die onder staatsinvloed staan en geen economische motieven hebben op bedrijven die 'vitaal' zijn voor bijvoorbeeld de nationale veiligheid. Dat zorgt volgens een woordvoerder van VNO-NCW voor een dilemma. 'We willen wel onze open economie en ons investeringsklimaat handhaven. Maar als economische acties gestuurd worden door politiek-strategische overwegingen moeten we niet naïef zijn.'