Ayous schreef op 22 juni 2021 07:58:
Waterstof wordt groot in industrie en zwaar vervoer. Voorbeeld:
### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via
klanten@fdmediagroep.nl ###
Engie maakt gascentrale geschikt voor waterstof
Bert van Dijk 06:00
Energiebedrijf Engie gaat de Maxima-energiecentrale in Lelystad technisch aanpassen, waardoor de gascentrale in de toekomst voor een groot deel ook op waterstof kan draaien. Dat bespaart CO2-uitstoot. Dat maakt Engie dinsdag bekend. Het Italiaanse Ansaldo Energia gaat de technische upgrade uitvoeren.
Door een toename van duurzame energiebronnen als zon- en windenergie gaan gascentrales in de toekomst naar verwachting minder uren draaien. Toch zal er volgens Engie een vorm van regelbaar flexibel vermogen nodig zijn als er langere tijd weinig wind en zon beschikbaar is. 'In de winter zien we soms periodes oplopend tot een week waarbij dit het geval is', aldus Engie in een persbericht.
CO2-neutrale brandstof
Efficiënte en flexibele elektriciteitscentrales die in toenemende mate CO2-neutrale brandstof gebruiken, zijn volgens Engie dan een noodzakelijke aanvulling op zon en wind.
De werkzaamheden zullen in 2023 worden uitgevoerd en moeten ervoor zorgen dat de Maxima-centrale wordt uitgerust met een moderne gasturbinetechnologie die tot 35 megawatt meer vermogen levert. De centrale heeft op dit moment twee units van elk 440 megawatt. De opwaardering betreft in eerste instantie één unit. De 2e eenheid volgt in een later stadium.
Hoger rendement
Door de opwaardering stijgt het rendement van de centrale tot boven de 60%. De Maxima-centrale is volgens Engie de enige centrale in Nederland met een rendement boven de 60%.
De hogere efficiëntie moet een besparing opleveren van 40.000 ton CO2 op jaarbasis. Bovendien wordt het mogelijk waterstof bij te stoken tot 50%.
De modernisering van de centrale moet ook leiden tot meer operationele flexibiliteit. 'De centrale kan snel vermogen op- en afregelen en daarmee inspelen op de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van zon- en windenergie', aldus Engie.
Lees het volledige artikel:
fd.nl/ondernemen/1388757/engie-maakt-...