De recente acties van Poetin hebben voor flink wat onrust op de financiële markten gezorgd. De aandelenbeurzen gingen gisteren onderuit vanwege zorgen over de Russische invasie in Oekraïne.
Beleggers vrezen dat Rusland met nog hardere sancties te maken krijgt, waarvan de gevolgen zullen doorsijpelen in de wereldwijde financiële markten.
Waarde Russische beurs bijna gehalveerd
Alle westerse beurzen moesten gisteren enkele procenten prijsgeven. De Russische beurs kreeg echter de zwaarste klappen en verloor bijna de helft van haar waarde.
De technische plaatjes van veel indices hebben door de laatste koersdaling flinke schade opgelopen. Hoewel de meeste beurzen al enige tijd in een correctiemodus zaten, zorgt de nieuwe verkoopdruk voor een versnelling van de daling.
Ik bekijk vandaag de technische plaatjes van de Nederlandse en de Duitse beurs.
Hierbij valt op dat op korte termijn het beeld erg zwak oogt, maar dat de lange termijn steunzones momenteel zijn bereikt. Pas als deze niveaus sneuvelen, zullen we serieus rekening moeten gaan houden met een langere termijn bearmarkt.
Nederlandse beurs onderuit
De AEX-index blijft onder druk staan. De index vormde al enige tijd lagere toppen en bodems, maar van een echte koersval was nog geen sprake.
De index laat nu echter een nieuwe lagere top op de grafiek achter, die de toenemende verkoopdruk bevestigt.
De doorbraak onder de laatste bodem en onder de steun van 713,94 punten lijkt de dalende fase een nieuwe impuls te geven.
Oude weerstand, nieuwe steun?
In de onderstaande grafiek heb ik wat verder uitgezoomd om ook het oude all-time high uit 2000 te kunnen weergeven.
De AEX-index wist medio vorig jaar overtuigend boven deze oude top rond 703 punten te breken en leek haar opmars verder vorm te kunnen geven.
De bovenkant van het stijgende trendkanaal van de afgelopen jaren heeft de koers echter teruggeworpen naar de oude weerstand uit 2000.
Om niet verder te verzwakken dient de AEX index rond dit niveau opgevangen te worden. De oude weerstand wordt dan een nieuwe steun.
Mocht de koers door de toegenomen onrust echter verder dalen en deze maand duidelijk onder 703 punten afsluiten, dan wacht de volgende steun pas aan de onderzijde van het opgaande trendkanaal rond 570 punten.
DAX-index door steun gevallen
De Duitse beurs bewoog het afgelopen jaar per saldo zijwaarts binnen een ruime neutrale bandbreedte. De opwaartse kracht was er al even uit, maar de index werd wel telkens rond hetzelfde steunniveau weer opgevangen.
Deze steun, rond 14.850 punten, is nu echter gebroken. De doorbraak onder dit niveau heeft het technisch plaatje een flink deuk toegebracht en lijkt ruimte vrij te hebben gemaakt voor een grotere daling.
Net als de AEX-index is ook de Duitse beurs echter aanbeland bij een cruciaal steunniveau.
Terug naar oude toppen
Ook voor de DAX-index heb ik daarom de maandgrafiek er even bijgepakt. Hierop is goed te zien dat de index begin 2021 opwaarts wist uit te breken uit een lange termijn neutrale fase waar de beurs sinds 2014 in gevangen zat.
De huidige correctie vormt vooralsnog een terugtest van de voormalige weerstand, gevormd door de toppen uit 2018 en 2020. Het is van belang dat de DAX-index rond dit niveau wordt opgevangen, om verdere techniche schade te voorkomen.
Een terugval en maandslot onder de oude weerstand zal de eerdere uitbraak neutraliseren en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie. Zelfs een terugval richting de onderkant van de oude bandbreedte rond 8.200 punten is dan niet uit te sluiten.
Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.