Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

TA: Buigen of breken voor Europese beurzen

TA: Buigen of breken voor Europese beurzen

Hogere energieprijzen, aanvoerproblemen in de productieketen en centrale banken die agressiever moeten ingrijpen blijven het nieuws domineren. Het beurssentiment wordt er niet beter op, nu ook de kans op een recessie verder is toegenomen.

De laatste inflatiemeting van juni in de Verenigde Staten moest deze week hoop bieden dat we de piek eindelijk hebben bereikt, maar niets is minder waar. Hoewel de consensus voor de juni-CPI al hoog lag op 8,8%, bleek het werkelijke inflatiecijfer nog hoger te liggen op 9,1%. Hiermee wordt het steeds moeilijker en onwaarschijnlijker dat de Federal Reserve de inflatie kan temmen zonder een recessie aan te wakkeren. 

Dollar/euro

De Dollar/Eurokoers reageert de laatste maanden heftig op alle economische ontwikkelingen. Het valutapaar heeft onlangs zelfs pariteit bereikt: één dollar is nu precies één euro waard. Een van de oorzaken van de sterke dollar is het trans-Atlantische renteverschil. 

In vergelijking met de Europese Centrale Bank heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente veel agressiever verhoogd, waarmee de dollar aan kracht heeft gewonnen.

Het nadeel hiervan is dat een sterke dollar het inflatievuurtje steeds verder aanwakkert voor Europeanen, omdat vrijwel alle internationale grondstoffen in de Amerikaanse munt genoteerd en verhandeld worden. Dit impliceert dat bijvoorbeeld olie en voeding alleen al door de dollarstijging fors duurder zijn geworden.

Het zal de aankomende tijd dan ook spannend worden of de Europese Centrale Bank tegen haar wil in de rente zal verhogen om de inflatie af te remmen, of dat ze zwakke eurolanden met veel schuld - die een rentestijging niet kunnen dragen - gaat sparen. 

Ook de Europese aandelenbeurzen staan op een kantelpunt. Ik behandel deze week de DAX, AEX en de Bel20 die alle cruciale niveaus hebben bereikt, die bepalend zullen zijn voor het verdere koersverloop. 

DAX 

De beurs van onze oosterburen ligt er technisch bezien niet best bij. Na een mooie herstelbeweging in zowel maart als mei bleek de horde op 14.983,83 punten toch te zwaar en is de koers weer teruggekeerd naar de bodem van 7 maart op 12.438,85 punten, waar de koers nu wat steun lijkt te vinden. 

De neerwaartse fase wordt gecontinueerd zodra de DAX-index onder deze steun breekt. Dan mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten. Na een doorbraak onder de steun 12.438,85 punten wordt 11.450,08 het volgende neerwaartse koersdoel.

AEX 

De AEX-index is inmiddels aanbeland op de steun van de oude top van begin 2020 rond 632 punten. Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk nog niet uit de markt. 

De index moet de komende periode opgevangen worden door de steun, want bij een slotstand hieronder wordt de grote topformatie neerwaarts afgerond en moeten we rekening houden met een diepere correctie richting de bodem van eind 2020 rond 527 punten. Pas als de dalende fase wordt afgebroken, zal de lucht wat opklaren. 

Bel 20-index

De dalende fase van de Bel 20-index verliest aan kracht. Toppen en bodems worden de laatste weken op gelijke niveaus gevormd en dat geeft aan dat de verkoopdruk iets afneemt. Van belang is dat de koers zich weet te handhaven boven de steun 3.560 punten.

 

De neerwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien dit vangnet geen stand weet te houden. Verdere koersdalingen mogen dan niet meer uitgesloten worden. Eerstvolgende steun wacht dan op 2998,54 punten (bodem van oktober). 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.