Het was een onrustige week op de financiële markten, waar voornamelijk de cyclische en groeiaandelen het zwaar te verduren hebben gehad. Sinds de toespraak in Jackson Hole vorige week en de geruchten van een forse renteverhoging van de ECB met 75 basispunten blijft de rentevrees de markt domineren. Zelfs het aanwakkeren van een mogelijke recessie lijkt de centrale banken niet te weerhouden hun visie te wijzigen.
De felle oplevingen van de rente gaan gepaard met technische verzwakkingen in aandelen, waar voornamelijk de chippers het deze week moesten ontgelden.
Ik behandel deze week de technische plaatjes van de Nederlandse chippers ASML, ASMI en Besi.
ASML krult neerwaarts
Op korte termijn is het beeld van ASML behoorlijk verzwakt. Door de toegenomen verkoopdruk is de koers onder de laatste bodem gebroken, waardoor het technische plaatje een flinke deuk heeft opgelopen. ASML verliet eerder al de stijgende trend en wist een lagere top achter te laten.

Nu de voormalige steun geen stand weet te houden, wordt de verslechterende technische conditie bevestigd en mag een neerwaarts koersverloop bij ASML niet meer worden uitgesloten. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting steun 403,45 euro (bodem van 5 juli).
Besi verlaat herstelbeweging
Ook Besi weet de herstelbeweging van de afgelopen periode niet van te houden. Binnen de neutrale bandbreedte verliest Besi aan kracht. Begin deze week is de korte herstelbeweging naar onderen verlaten. Verkoopdruk neemt weer toe.

Aan de onderkant kan Besi verder omlaag richting steun 39,82 euro (bodem van 5 juli). Bovendien begint de money flow (zwarte lijn onder grafiek) weer neerwaarts te krullen, wat signaleert dat de instroom van kapitaal terug begint te lopen.
ASMI weer terug bij af
ASMI oogt technisch zwak, nu zowel de stijgende trend als de laatste bodem naar onderen is gebroken. Dit signaleert nieuwe verkopers in de markt. De doorbraak en slotstand van ASMI onder de voormalige steun maakt neerwaarts ruimte voor een diepere correctie.

Zolang deze neerwaartse tendens aanhoudt dient rekening te worden gehouden met koersdruk. Er ligt steun op 192,20 euro (bodem van 28 januari 2021). Wij adviseren dan ook momenteel geen actie te ondernemen en te wachten tot de belangrijke steunniveaus weer worden opgezocht.
Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.