ESG-beleggen wordt steeds populairder onder beleggers. Voor de duurzame selectie wordt vaak gebruikgemaakt van negatieve criteria waarmee aandelen uitgesloten kunnen worden. Het meest bekende en populaire criterium is uitsluiting op basis van zonde, ofwel geen aandelen van wapenleveranciers, tabaks- en drankfabrikanten, gok- en erotische bedrijven.
Larry Swedroe bespreekt in zijn blog Negative Screening and the Sin Premium hoe dit in zijn werk gaat en of het vanuit een rendementsoogpunt wel slim is om zondige aandelen te ontwijken. Hij maakt onder andere gebruik van een wetenschappelijke studie van Hamid Boustanifar en Patrick Schwarz.
Hoe meet je zondig?
De conclusie zal veel beleggers waarschijnlijk niet helemaal bevallen, want het vermijden van zondige aandelen kost wel degelijk rendement. Daarnaast is het niet zo eenvoudig om te bepalen welke bedrijven zondig zijn en welke niet.
Een van de grootste problemen treedt op als er wordt uitgegaan van industrie classificatie codes (IC's). Het komt helaas regelmatig voor dat een bedrijf een IC-code krijgt uit een zondige industrie, terwijl er met het bedrijf feitelijk niks mis is.
Een tweede probleem met de IC-codes is dat ze zwart-wit zijn: een aandeel is zondig of niet. Er is geen tussenweg. Zo kan het voorkomen dat een bedrijf dat maar een paar procent van zijn omzet uit zondige activiteiten haalt, toch volledig buiten de boot valt. Terwijl een ander bedrijf dat toevallig de goede code heeft, maar veel foute activiteiten, geen strobreed in de weg wordt gelegd.
Zondige woorden tellen
Boustanifar en Schwarz hebben een manier gevonden om dat probleem enigszins te omzeilen. Ze hebben gebruik gemaakt van een programma dat in jaarverslagen zoekt naar zondige woorden zoals alcohol, tabak of gokken. Hoe vaker die woorden voorkomen, hoe meer je ervan uit mag gaan dat het bedrijf hierin actief is. Ze noemen dit de TA-methode.
Ze werkten met verschillende gradaties van zondige woorden: 20, 100 en 200. En ze vergeleken de rendementen van portefeuilles met gewichten op basis van beurswaarde en gelijke weging.
Conclusies
Als de resultaten naast elkaar worden gelegd, zijn er een paar conclusies te trekken:
- Er is sprake van een sin premium. Zondige aandelen hebben per saldo een hoger verwacht rendement dan niet-zondige bedrijven
- De zondaarspremie is groter dan tot nu toe werd aangenomen
- Hoe zondiger een bedrijf, des te groter de premie.
Wat is de les die daaruit getrokken kan worden? Er is natuurlijk niks mis met ethische keuzes, maar beleggers moeten wel beseffen dat daar een prijskaartje aan kan hangen in de vorm van een lager rendement en minder diversificatie.
Lees ook: Passief wint terrein onder duurzame fondsen, maar hoog ESG-niveau lastig haalbaar
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .