Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Geopolitieke spanningen geven grondstoffen een zetje

Een overzicht van de grondstoffenmarkten door Ole Hansen van Saxo Bank.

Geopolitieke spanningen geven grondstoffen een zetje

Grondstoffen hadden afgelopen week hun beste week sinds april, gedreven door geopolitieke spanningen en slecht weer. Sinds Rusland de drempel voor het gebruik van zijn nucleaire arsenaal verlaagde, ligt de focus van de marken op de toegenomen spanningen. Dit volgde op het besluit van president Biden om Oekraïne toe te staan ??door de VS geleverde raketten te gebruiken om Rusland aan te vallen.

Deze escalatie heeft de geopolitieke spanningen opgevoerd. De dollar reageerde met zijn achtste wekelijkse winst, terwijl goud een nieuwe vraag naar veilige havens zag. Dat bracht het momentum weer terug in de markt na een correctie begin november. Ruwe olie profiteerde ook, ondanks voorspellingen van een ruim aanbod en weinig vraag tot 2025.

De Bloomberg Commodity Index noteerde een stijging van 3% in de week, wat de beste prestatie sinds april is. De winsten werden geleid door energie, edelmetalen, aardgas en goud, terwijl cacao en koffie ook solide prestaties leverden.

Stijgende gasprijzen in Europa

Toenemende aanbodrisico's en sterke vraag in Europa hebben de regionale gasprijzen opgedreven. Ondanks de stijgende Amerikaanse prijzen betalen Europese consumenten en industrieën nog steeds 4,5 keer meer voor gas dan hun Amerikaanse tegenhangers. De dreigende afloop van de gastransitovereenkomst tussen Oekraïne en Rusland op 31 december, die niet zal worden verlengd, heeft de prijzen verder opgedreven nu Europa LNG-leveringen via Azië veiligstelt.

De Europese gasprijzen waren al gestegen door een periode van ongewoon koud, windstil weer, waardoor de opwekking van hernieuwbare energie terugliep. Nu een koudere winter wordt voorspeld dan de afgelopen jaren zijn de prijzen voor gas in de zomer van 2025 sterk omhoog gegaan.

Goud krijgt nieuwe impuls

Edelmetalen - goud en zilver - ondergingen een sterke rally voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen, maar keerden scherp toen een stijging van de Amerikaanse dollar de prijzen door belangrijke technische ondersteuningsniveaus heen dreef.

De afgelopen week zorgde een plotselinge escalatie tussen Rusland en Oekraïne voor een hernieuwd momentum voor goud. Eind vorige week handelde het metaal boven de 2.700 dollar, waarmee het 170 dollar herstelt van de recente correctie van 250 dollar. Dit is de grootste wekelijkse sprong in 13 maanden, zelfs terwijl de dollar op weg was naar een achtste opeenvolgende wekelijkse winst.

Ondanks dat de sterkere dollar als tegenwind fungeert, blijft onze optimistische kijk op goud - en uiteindelijk zilver - intact. Een onrustig wereldwijd landschap blijft investeerders naar goud drijven, dat vaak wordt gezien als een 'dood' bezit dat geen inkomsten biedt, maar wel een prijsstijging.

Tijdelijke impuls ruwe olie

Ruwe olie werd de afgelopen week hoger verhandeld, ondersteund door stijgende raffinaderijmarges voor distillaatproducten te midden van een aankomende koudegolf die de Amerikaanse aardgasprijzen naar een hoogtepunt van het jaar stuwde, toegenomen spanningen tussen Rusland en Oekraïne en twijfels over het terugdraaien van vrijwillige productieverlagingen door OPEC+ in 2025 vanwege overaanbod op de markt.

De vooruitzichten voor 2025 zijn echter niet gunstig voor ruwe-olieprijzen, met een matige groei, niet alleen in China maar ook in Europa, waar de economische gegevens blijven verzwakken. Bovendien kan een robuuste productie van niet-OPEC+-producenten leiden tot een olieoverschot van meer dan 1 miljoen vaten per dag, volgens een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.