Afgelopen woensdag trad in Europa de nieuwe Prospectusverordening in werking, als onderdeel van de Listing Act. Helpt het de Europese IPO-markt vooruit?
Over de Listing Act hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van ministers begin 2024 overeenstemming bereikt. Europa wil de regels vereenvoudigen voor bedrijven die een notering wensen aan een openbare beurs, terwijl tegelijkertijd de transparantie, bescherming van beleggers en marktintegriteit behouden blijven.
De wet probeert de versnippering van nationale wetten tegen te gaan, die de flexibiliteit van bedrijven beperkt om aandelen met meervoudig stemrecht uit te geven wanneer ze naar de beurs gaan. Dat is vooral belangrijk voor innovatieve scale-ups.
Een verordening in plaats van een richtlijn betekent dat deze regels onverkort in alle EU-lidstaten gelden. Dat is belangrijk voor de Europese Commissie, gelet op de wens om tot één Europese kapitaalmarktunie te komen.
Dit zijn de belangrijkste veranderingen
De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe verordening zijn:
- Het wordt makkelijker voor reeds genoteerde beursfondsen om kapitaal op te halen. De bestaande drempels van 20% voor het in notering brengen van aandelen zonder prospectus wordt verhoogd naar 30%.
- Daarnaast kunnen langer bestaande beursfondsen met een 11 pagina's tellend document een onbeperkt aantal aandelen uitgeven als er geen overname is en het bedrijf niet in financiële moeilijkheden verkeert.
- Er wordt voor bestaande beursfondsen gewerkt aan een vereenvoudigde EU-Follow-on prospectus bij andere niet vrijgestelde uitgiften met een prospectus van maximaal 50 pagina’s.
- De minimale aanmeldingstermijn bij publieke emissies wordt ingekort van zes naar drie dagen.
- De maximale lengte van het reguliere prospectus wordt ingekort tot 300 pagina’s (A4)
- Er komt in 2026 een centraal toegangspunt voor EU-prospectussen, wat de toegankelijkheid van informatie voor beleggers moet verbeteren.
Grote achterstand Europa op mondiale kapitaalmarkt
Sinds de financiële crisis van 2008 is de achterstand van Europa op de mondiale kapitaalmarkten flink toegenomen. De S&P 500 is sinds eind 2008 met 637% gestegen, van 825 punten tot 6.089 punten, terwijl de Stoxx Europe 600 opliep met 160%, van 199 naar 518 punten. Microsoft is bijvoorbeeld in zijn eentje meer waard dan de hele FTSE 100-index, terwijl Nvidia alleen al meer waard is dan de hele DAX-index in Duitsland, zo heeft de Financial Times becijferd.
Het aantal beursgangen in New York was sindsdien een veelvoud van die in Europa, dat ook aanzienlijk achterblijft bij de Aziatische IPO-markt. China en India komen op, terwijl Europa vooral snelgroeiende techbedrijven ontbeert die het verschil momenteel maken.
Is Europa beter af?
De versnippering is groot. Daar maakt de Listing Act geen einde aan. Bijna elk Europees land heeft zijn eigen beurs en toezichthouder, die politici vaak beschouwen als een bron van nationale trots.
Mairead McGuinness, de onlangs vertrokken Ierse Eurocommissaris voor Financiële Diensten en Kapitaalmarkten, scheef recent in de Financial Times dat de Listing Act de Europese IPO-markt gaat helpen. Ze gaf als tragisch voorbeeld Birkenstock, de Duitse sandaalmaker, die niet naar Frankfurt, Parijs of Amsterdam ging, maar naar de New York Stock Exchange.
“We bieden bedrijven niet genoeg opties voor financiering via de kapitaalmarkten, met als risico dat Europese bedrijven hoofdkantoor, banen en innovatiepotentieel naar buiten de EU verplaatsen; vooral jonge, innovatieve bedrijven… Op de kapitaalmarkten lopen we achter op de VS en China, wat de vooruitzichten beperkt voor Europese bedrijven die willen groeien, innoveren en banen creëren in de EU.”
Ze spreekt de hoop uit dat de Listing Act verschil gaat maken, maar weet tegelijkertijd dat er nog een lange weg te gaan is tot die ene Europese kapitaalmarkt. Zo zijn de bronbelastingen, insolventiewetgeving en beleggingen door pensioenfondsen nog niet geharmoniseerd. Bovendien vraagt een uniforme markt om één Europese toezichthouder, zoals ECB-voorzitter Christine Lagarde recent nog eens bepleitte.
De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of tot het doen van bepaalde aanbevelingen.