Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Trump komt met nieuwe handelstarieven: maakt inflatie een comeback?

"Ook in zijn tweede termijn wil Trump de vennootschapsbelasting verlagen, maar in mindere mate dan in 2018", stelt Jaap Steur.

Trump komt met nieuwe handelstarieven: maakt inflatie een comeback?
Beeld: © iStock

Afgelopen maandag introduceerde president Trump 25%-importtarieven op staal en aluminium uit Canada, Mexico, Brazilië en Zuid-Korea. Importtarieven resulteren in hogere kostprijzen voor fabrikanten. Blijft inflatie beheersbaar of moeten we ons voorbereiden op een comeback?

Trumps eerste ambtstermijn (2017-2021) werd gekenmerkt door stevige handelstarieven op importgoederen. De vrees onder beleggers dat dit zou leiden tot brede prijsstijgingen bleek toen ongegrond. Hoewel producentenprijzen in die periode stegen, bleef de prijsstijging voor de Amerikaanse consument beperkt. 

Dat consumentenprijzen destijds niet sterk werden beïnvloed door handelstarieven betekent niet automatisch dat inflatie dit keer ook beheersbaar blijft. Om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen, vergelijk ik de economische situatie van toen met die van vandaag.

Dezelfde Trump, andere economie

Bij aanvang van Trumps eerste termijn stond de economie er totaal anders voor dan vandaag. De Fed was bezig met het verhogen van de beleidsrente, die tijdens de financiële crisis naar een historisch laag niveau was gebracht. In deze periode maakten centrale bankiers zich meer zorgen over deflatie dan over inflatie. Donald Trump introduceerde destijds de Tax Cuts and Jobs Act (TCJA) om de economie te ondersteunen. Onderdeel hiervan was een stevige verlaging van de inkomsten- en vennootschapsbelastingen.

Vandaag is de economische situatie compleet anders. We komen uit een periode van lockdowns en economische oververhitting waarbij inflatie in 2021 sterk opliep. Nu de inflatie langzaam terugkeert naar de 2%-doelstelling is de Fed voorzichtig begonnen met het verlagen van de beleidsrente. Ook in zijn tweede termijn wil Trump de vennootschapsbelasting verlagen, maar in mindere mate dan in 2018.

Effect op consumentenbestedingen en inflatie

Tijdens Trumps eerste termijn hadden handelstarieven per saldo geen grote impact op consumentenbestedingen. Dit werd deels veroorzaakt door de compenserende werking van de TCJA. Dit zorgde voor meer koopkracht onder consumenten en een substantiële stijging van bedrijfswinstmarges. En hoewel producentenprijzen in deze periode stegen, was het effect op de consumenteninflatie nauwelijks merkbaar.

Voor Trumps huidige presidentstermijn zijn er ook geen aanwijzingen dat de consumentenvraag sterk zal dalen als gevolg van de handelstarieven; inkoopmanagers verwachten zelfs voor het eerst in 26 maanden tijd een groei van de Amerikaanse maakindustrie. Het is juist de hoge economische vraag waardoor inflatie de laatste maanden rond de 3% blijft schommelen. Daarom is het goed dat de aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting een stuk milder is dan de TCJA in 2018; het sterk stimuleren van de Amerikaanse economie zou inflatie opnieuw kunnen doen oplaaien.  

Focus op de lange termijn

Hoewel de huidige economische situatie geen directe aanleiding geeft om een inflatiespiraal te verwachten, is dit nooit helemaal uit te sluiten. De combinatie van handelsbeperkingen, fiscale stimulans en renteverlagingen maakt de korte termijn onvoorspelbaar. Onzekerheid gaat op de beurs vaak gepaard met meer beweeglijkheid. Voor beleggers is het dan ook raadzaam om beleggingen goed te spreiden en zich vooral niet te laten afleiden door volatiliteit op de korte termijn.

Lees ook: DeepSeek creëert een unieke koopkans in AI-aandelen

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.