Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

5 Amerikaanse midcapaandelen met potentieel

Midcaps zouden niet ongeschonden blijven in een economische neergang, maar ze zien er wel relatief goedkoop uit.

5 Amerikaanse midcapaandelen met potentieel
Beeld: © iStock

Midkap-aandelen zijn niet de grootste namen en bieden ook niet de belofte van smallcaps als onontdekte juweeltjes. Maar nu zowel megacaps als smallcaps dit jaar zwak presteren, zouden de middenmoters wel eens precies goed kunnen zijn.

Snelgroeiende megacaps als Nvidia en de rest van de Magnificent Seven wankelen, en smallcaps staan om een andere reden onder druk: beleggers vrezen een economische vertraging als gevolg van de invoertarieven van president Donald Trump, waardoor de winsten van smallcaps worden geraakt.

Midcaps zouden niet ongeschonden blijven in een neergang, maar ze zien er wel relatief goedkoop uit. De Russell Midcap Index wordt verhandeld tegen 15 keer de verwachte winst en 1,6 keer de verwachte omzet, tegenover 21 respectievelijk 2,7 keer voor de Russell 1000 large-cap index. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van midcaps in 2025 met 9,5% zal stijgen, en die van large caps met 11,6%. Maar dat zou in 2026 moeten veranderen, als de winst van midcaps naar verwachting met bijna 16% stijgt, wat twee procentpunten beter is dan die van largecaps.

Er zijn ook veel industriële en materiaalbedrijven onder de midcaps. Het beleid van Trump om de binnenlandse productie te stimuleren en handelsbelemmeringen op te heffen, zou de omzet goed moeten doen. “Als je de uitspraken van Trump gelooft over reshoring, dan weet je dat al die faciliteiten nog moeten worden gebouwd”, zegt Brandon Geisler van het Alger Mid Cap Growth fonds.

Er is geen keiharde definitie die midcaps scheidt van de rest van de markt. S&P Dow Jones Indicesgaat uit van een marktkapitalisatie van 7 miljard tot 20 miljard dollar. Wat Russell betreft ben je van 2 miljard tot 50 miljard dollar een midkapper.

Barron's heeft vijf midcaps geselecteerd om te overwegen.

Blue Owl Capital

Blue Owl Capital investeert in hedge funds, private equity, vastgoed en MKB-leningen. Organisch en door overnames stijgen de inkomsten dit jaar waarschijnlijk met 30% en de winst met 18%. Risico's zijn een potentiële zeepbel in private equity waarin te veel kapitaal deals najaagt, waardoor de multiples stijgen maar de waarde niet. Een andere zorg is dat het handelsbeleid van president Donald Trump de economie zal raken, waardoor de waarde van activa en de fee-inkomsten zullen dalen.

Met zijn focus op kredieten (de helft van de portefeuille) is Blue Owl minder afhankelijk van aandelendeals dan private-equitybedrijven, en het breidt uit in vermogensbeheer, waardoor de inkomsten uit fees stabieler en voorspelbaarder zijn.

Analist Glenn Schorr van Evercore ISI ziet ruimte voor 25% koerswinst, wat de koers/winstverhouding op 27 zou brengen. Dat zou een forse premie zijn ten opzichte van rivalen in deze sector (die kosten gemiddeld 20 keer de winst), maar Schorr acht dat gerechtvaardigd door de snellere groei van Blue Owl, het grotere aandeel van vermogensbeheer en de hogere inkomsten uit fees.

Corning

Corning is misschien een van de weinige AI-aandelen waar nog koerswinst te behalen valt. Het 174 jaar oude bedrijf is gespecialiseerd in glasproducten zoals schermen voor mobiele telefoons en tv's, telescoopspiegels en speciale producten zoals keramische filters om de uitstoot van auto's te verminderen.

Optische verbindingen vormen de belangrijkste activiteit van Corning, goed voor ongeveer een derde van de inkomsten. De laatste tijd wakkeren AI-datacenters de vraag naar glasvezel aan; dit onderdeel zette in het vierde kwartaal 50% meer om dan in het jaar ervoor. Mede daarom zien analisten de winst nu met 15% tot 20% stijgen in de komende twee jaar.

Corning heeft de afgelopen kwartalen de prijzen verhoogd om de gestegen materiaalkosten te compenseren, waardoor het bedrijf winstmarges van ongeveer 26% kan behalen - hoger dan concurrenten, aldus Matt Niknam, analist bij Deutsche Bank.

De displaybusiness “is meer een melkkoe”, aldus Niknam, die Corning een koopadvies geeft met een koersdoel van 56 dollar. Niknam zegt dat de bedrijfsinkomsten van de unit - iets meer dan $1 miljard in 2024 - kunnen worden ingezet in groeigebieden zoals glasvezel, of kunnen worden teruggegeven aan de aandeelhouders. Hoewel de koers afgelopen jaar met 51% is gestegen, wordt Corning nog steeds verhandeld tegen een redelijke 21 keer de winst over 2025. Het dividendrendement van 2,3% is daarbij niet slecht.

FTAI

FTAI is gespecialiseerd in het opknappen en doorverkopen van vliegtuigmotoren. De omzet is de afgelopen vier jaar bijna verviervoudigd. Wall Street voorspelt voor 2025 een omzetgroei van 36%. FTAI is controversieel: er waren vragen over de boekhouding en de transparantie. Volgens het bedrijf zelf was er niets aan de hand, maar de koers kreeg een stevige klap en nog steeds is de shortpositie 5,4% van de uitstaande aandelen.

FTAI profiteert van de aanhoudende leveringsproblemen voor nieuwe vliegtuigen en motoren. Bovendien kan het voor luchtvaartmaatschappijen modules opknappen in plaats van hele motoren te reviseren. “Dat is veel goedkoper” zegt analist Stephen Trent van Citi, een fan van het aandeel met een koersdoel van $190.

FTAI is van plan om meer motoronderdelen zelf te produceren via een samenwerking met het engineeringbedrijf Chromalloy, wat de marges ten goede zou komen, en wil zijn eigen vliegtuigen, die het zelf onderhoudt, onderbrengen in een fonds. Investeerders staan in de rij.

Analisten op Wall Street hebben een gemiddeld koersdoel van $188. Door de boekhoudkundige controverse daalde de koers-winstverhouding van FTAI van 34 naar 21 keer de winst over 2025 en 15 keer die over 2026. Ervan uitgaande dat er zich geen boekhoudkundige problemen meer voordoen, zou de koers snel weer moeten kunnen opveren.

Kenvue

Kenvue is misschien geen bekende naam, maar het is de moedermaatschappij van grote consumentenmerken als Tylenol, Band-Aid en Neutrogena. Het werd in 2023 afgesplitst van Johnson & Johnson en heeft het zwaar gehad, maar daar lijkt nu verandering in te komen, zegt Vincent DeAugustino van T. Rowe. Activistisch aandeelhouder Starboard Value heeft meer marketing geregeld voor huidverzorgingslijn Neutrogena, waar dermatologen enthousiast over zijn.

Verder is dit een slaperig bedrijf zonder veel omzetgroei en met vlakke winsten op de korte termijn. Maar de groei zou vanaf 2026 moeten aantrekken tot ongeveer 8% op jaarbasis. En tegen 20 keer de winst is het aandeel goedkoper dan dat van rivalen als Procter & Gamble, waarvoor u 23 keer de winst betaalt. Het dividendrendement van 3,5% ziet er bovendien veilig uit en zal waarschijnlijk blijven stijgen naarmate de winst weer op peil komt.

SharkNinja 

SharkNinja maakt huishoudelijke apparaten - van friteuses tot ventilatoren - en heeft een trouwe schare fans. De omzet en de winst per aandeel zullen dit jaar naar verwachting met 13% stijgen, bij de beste brutomarges in de sector: 49%. Het aandeel heeft er al een flinke rally op zitten en is niet meer heel goedkoop: 18,6 keer de voor dit jaar verwachte winst. Bovendien is het niet ongevoelig voor invoertarieven.

Jefferies-analist Randal Konik ziet de koers niettemin de komende 12 maanden wel naar 175 dollar stijgen, ervan uitgaande dat de omzetgroei de schattingen overtreft en op jaarbasis 17% bereikt. Het bedrijf heeft een trackrecord in het overtreffen van prognoses, zegt hij. “We denken dat hun verwachtingen waarschijnlijk conservatief zijn.”

Lees ook: De echte AI-boom komt nog: profiteer met deze 3 smallcaps