Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

ASML uit kooplijst geduwd: beursexperts hebben opvallende nieuwe topfavoriet voor april

Geen enkel chipaandeel heeft het geschopt tot op het kooplijstje van de beleggingsexperts die deelnamen aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano.

ASML uit kooplijst geduwd: beursexperts hebben opvallende nieuwe topfavoriet voor april

Meer dan de helft van de beleggingsexperts vreest dat de AEX-index deze maand verder zal dalen. Ook gaat het kooplijstje voor april drastisch op de schop: er is geen enkel chipaandeel meer in te bekennen. Dat blijkt uit de Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano.

Maart roert zijn staart, zo luidt een bekend gezegde. Vanwege de grote economische onzekerheden vreesden de deelnemers aan de vorige peiling dat die staart afgelopen maand harder zou zwiepen dan gebruikelijk: maar liefst 42% verwachtte een daling van de AEX. Die angst was terecht: de AEX daalde met 1,6%.

Meer dan de helft denkt dat de AEX in april gaat dalen

Ook over april hoeven we ons volgens de experts weinig illusies te maken. Iets meer dan de helft van de 67 deelnemers verwacht een daling, wat gelet op de door Trump aangekondigde importtarieven natuurlijk niet zo verwonderlijk is.

Dit zijn de verwachtingen voor deze maand:

  • 20,9% is optimistisch (tegen 21,8% vorige maand) 
  • 28,4% is neutraal (vorige keer 34,5%)
  • 50,7% is pessimistisch (versus 41,8%)

Het saldo staat daarmee op -29,9%. Daarmee is het sentiment in rap tempo verslechterd. Begin dit jaar stond de teller nog op +26,5% en vorige maand op -20%.

Prognose komende 6 maanden minder somber

De verwachtingen voor de komende zes maanden zijn minder somber, maar nog bijna 30% denkt dat de AEX-index in oktober lager zal noteren dan nu. 46% is neutraal. Vermoedelijk gaan de beleggingsprofessionals ervan uit dat het effect van de handelstarieven in de loop van het jaar zal wegebben.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende 6 maanden:

  • 23,9% is optimistisch (dat was vorige maand nog 25,5%)
  • 46,2% is neutraal (tegen 45,5% in december)
  • 29,9% is pessimistisch (dat was 27,3%)
  • Saldo: -6%: gelijk aan de vorige peiling.

Particuliere beleggers zien het zonniger in

De experts tonen zich hiermee opnieuw een stuk pessimistischer dan de 1.107 particuliere beleggers die deelnamen aan de Sentimentspeiling van IEX. Van hen verwacht slechts 23,7% dat de AEX-index deze maand gaat dalen. Een groter deel (30%) rekent op een stijging, al is ook hier de stemming wel wat bekoeld.

Ook de verwachtingen voor het komende halfjaar zijn positiever dan die van de beleggingsprofessionals: bijna de helft van de particuliere beleggers denkt dat de AEX-index zal stijgen. Slechts 21,2% verwacht een daling.

De Sentimentsindicator - een optelsom van alle vragen uit de enquête - daalde van 52,9 punten naar 51 punten. Maar dat getuigt nog wel van optimisme: de grens tussen optimisme en pessimisme ligt immers op 50 punten.

'Piek Duitse bund yield de komende 5 jaar ligt op 3,5%'

Belangrijk nieuws afgelopen maand was de exit van de Duitse Schuldenbremse (schuldenrem), waarmee Berlijn ruimte wil creëren voor forse investeringen in onder andere infrastructuur en defensie. Van Zeijl was benieuwd waar de piek in de Duitse bund yield zou komen te liggen. Deze rente op Duitse staatsobligaties geldt als een belangrijke benchmark voor de eurozone.

Het huidige tarief is 2,7%. Bijna de helft van de experts verwacht een piekrente onder de 3,5%. Dit waren de antwoorden:

  • Onder de 3%: 12%
  • 3 tot 3,5%:     33%
  • 3,5% tot 4%:  24%
  • 4 tot 4,5%:     14%

Aandelenkeuzes maart: floppers redden de meubelen

Een vast onderdeel van de Beursenquête is het overzicht van de (minst) favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe goed brachten de deelnemers aan de vorige peiling het ervan af?

Vrijwel alle aandelen op het kooplijstje stelden teleur. Vooral ASML en Heineken maakten de hooggespannen verwachtingen niet waar. Alleen Ahold Delhaize hield de eer een beetje hoog.

Met het lijstje shortkandidaten scoorden de experts wél punten. Vooral de huiver bij Besi en ASMI bleek terecht. Alle flopaandelen deden het slechter dan de AEX.

Per saldo zou een fictief long / short fonds 4,6% hebben verdiend. Een mooie score. Ook de IEX-lezers wisten er een mooie plus uit te halen (van 3,8%). Zij gingen eveneens de mist in met ASML, maar hun keuze voor ASR Nederland, NN Group en ING bleek een schot in de roos.

Toppers maart Rendement Floppers maart Rendement
ASML -10,7% ArcelorMittal -3,5%
Heineken -7,2% Philips -6,8%
Wolters Kluwer -2,7% Besi -10,5%
Unilever -5,3% ASMI -19,1%
Ahold Delhaize +1,7%    

Stock picks voor april: Wolters Kluwer verdringt ASML als topfavoriet

Dan de toppers en floppers voor deze maand. Welke aandelen moet u absoluut in portefeuille hebben? En welke aandelen kunt u beter mijden?

ASML is al sinds jaar en dag topfavoriet, maar is nu helemaal uit het kooplijstje verdwenen. Sterker nog: geen enkel chipaandeel heeft het tot de top 5 geschopt. Het erepodium is ditmaal weggelegd voor een aandeel waar je vaak weinig van hoort: Wolters Kluwer. Het zilver is voor Unilever, aangevuld met drie nieuwe namen: Shell, ABN Amro en ASR Nederland.

Bij het flopperlijstje zien we minder beweging. Besi, ArcelorMittal en Philips keren terug. Randstad neemt de plaats in van ASMI.

Toppers april Saldo* Floppers april Saldo*
Wolters Kluwer 6 Besi -10
Unilever 4 ArcelorMittal -9
Shell 4 Philips -8
ABN Amro 4 Randstad -3
ASR Nederland 4    

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Dit zijn de topfavorieten van particuliere beleggers

In tegenstelling tot de experts zien particuliere beleggers het nog wél zitten met ASML, al moet het chipaandeel nu wel genoegen nemen met een bronzen medaille. De gouden plak is weggelegd voor Shell, dat ook hoge ogen gooit bij de experts. Verder zetten de IEX-lezers wederom vooral in op financials:

  • Shell
  • ING
  • ASML
  • ASR Nederland
  • NN Group

Over de floppers zijn beide partijen het roerend met elkaar eens:

  • Philips
  • ArcelorMittal
  • Randstad
  • KPN
  • Besi

Lees ook: Milieudefensie zal niet blij zijn met deze 2 favoriete aandelen van uw medebeleggers