Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

3 veelbelovende beleggingskansen in de energietransitie

Wat de energietransitie betreft ziet Schroders Capital drie veelbelovende markten: mid-market platforms, waterstoftechnologie en de snelgroeiende energievraag van datacenters.

3 veelbelovende beleggingskansen in de energietransitie
Beeld: iStock

De terugkeer van Donald Trump op het hoogste Amerikaanse podium is een set back voor beleggers in duurzame energie. De Amerikaanse president is een duidelijke fan van olie en gas. Van windmolenparken moet hij niets hebben. Dat geldt zeker voor de turbines die in het zicht staan van een van zijn golfterreinen. Is dat dan maar reden om de duurzame-energiemarkt de rug toe te keren en te wachten op betere tijden?

Schroders Capital is daar duidelijk geen voorstander van. Volgens deze belangrijke beheerder van beleggingen in hernieuwbare infrastructuur bestaat ruim 50% tot 60% van alle infrastructuurdeals sinds 2018 uit investeringen in hernieuwbare-energieprojecten. Deze trend is significant en wijst op een structurele verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen binnen het wereldwijde investeringslandschap. Daar verandert de Amerikaanse president weinig aan.

"In 2024 werd wereldwijd ongeveer €2 biljoen geïnvesteerd in energietransitieprojecten en volgens prognoses zal wereldwijd tot $64 biljoen aan extra investeringen nodig zijn om de doelstellingen voor net zero in 2050 te bereiken."

Dat schrijft Minal Patel, Global Head of Infrastructure bij Schroders Capital. Hij ziet drie markten waar beleggers in duurzame energie mooie rendementen tegemoet kunnen zien.

1. Midmarket investeringsplatforms

Patel: "Grote fondsen zoeken steeds omvangrijkere projecten, waardoor kleinere en middelgrote investeringsmogelijkheden, ondanks hun potentieel, vaak onder de radar blijven. Dit verschijnsel staat bekend als het ‘missing middle’ en biedt juist nu veelbelovende kansen voor investeerders."

Schroders Capital richt zich onder andere op ontwikkelaars van zonne- en windenergieprojecten in Europa, batterijopslagbedrijven en snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

2. Groene-waterstofrevolutie

Patel: "Een tweede veelbelovende sector is groene waterstof, cruciaal voor het decarboniseren van sectoren waar directe elektrificatie lastig is, zoals zware industrie en lange-afstandstransport. Groene waterstof, geproduceerd door elektrolyse met hernieuwbare energiebronnen, maakt sinds 2021 een indrukwekkende groei door van ruim 50%, mede dankzij overheidsbeleid en subsidies."

Volgens Schroders Capital is tot 2030 ongeveer $150 miljard extra nodig om de groenewaterstofcapaciteit verder uit te bouwen. Groene waterstof vindt toepassingen in raffinaderijen, chemische industrieën en in synthetische brandstoffen zoals e-methanol, waarvan de productie naar verwachting zal stijgen van 100 miljoen ton in 2020 naar circa 500 miljoen ton in 2050.

3. Datacenters als katalysatoren voor elektrificatie

Patel: "Door de wereldwijde digitalisering stijgt de vraag naar data-opslag exponentieel, met als gevolg een sterk toenemend elektriciteitsverbruik. Volgens schattingen zal het energieverbruik van datacenters in Europa tegen 2026 verdubbelen. Een concreet voorbeeld hiervan is Ierland, waar het aandeel van datacenters in het elektriciteitsverbruik zal stijgen van 17% in 2022 naar maar liefst 32% in 2026."

Voor beleggers liggen de kansen niet alleen in datacenters zelf, maar vooral ook in de ondersteunende infrastructuur die hernieuwbare energie kan leveren, zoals wind- en zonneparken en batterijopslag.

De energietransitie biedt beleggers volgens Schrodersdus  aanzienlijke kansen in diverse segmenten van de markt. Patel: "Financiële instellingen kunnen aantrekkelijke rendementen realiseren en tegelijk een cruciale bijdrage leveren aan het realiseren van wereldwijde klimaatdoelstellingen. Win-win."

Lees ook: Duurzaam beleggen in de tijd van Trump: koers houden in een veranderend klimaat