AEX-openingsindicatie: -4% | S&P500: -6%| Nikkei 225: -6,8%
De highlights van maandagochtend 7 april:
- De futures duiden op een 4% lagere opening. Dat zien we niet vaak.
- De Chinese beurzen zijn na een lang weekend hard omlaag gedenderd. De Hang Seng koerst 12,4% lager. Maar ook pijn in Japan.
- De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen enkele poging gedaan om te de-escaleren
- De VIX-index staat op standje paniek: 45 punten
- De Amerikaanse tienjaarsrente nestelt zich onder de 4%
- De dollar verzwakt verder
Riemen vast, want de futures kleuren opnieuw donkerrood, terwijl paniekbarometer VIX hevig opvlamt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de ontketende handelsoorlog. Verzachtende woorden uit het Witte Huis bleven afgelopen weekend uit. Geen nieuws is in dit geval slecht nieuws. Het is nu wachten op het antwoord van getroffen landen(blokken), waaronder de EU.
Kies defensief
Heeft u afgelopen weekend al naar uw portefeuille durven kijken? Bent u gespreid belegd, dan is de beste strategie in tijden als deze doorgaans:

Niet elk uur naar de koersen blijven kijken dus, want angst is doorgaans een slechte raadgever. Bovendien weten we simpelweg niet hoe het verder zal verlopen, waardoor het onmogelijk is om ergens op te anticiperen. Bedenk dat de beurzen tot nu toe elke klap te boven zijn gekomen, van de Great Depression en de Tweede Wereldoorlog tot de oliecrisis, kredietcrisis en coronacrisis. Dus over deze dreun komen we ook wel weer heen.
Dat neemt niet weg dat er op individueel fondsenniveau wel degelijk (blijvende) schade kan worden aangericht. Dus uw kop volledig in het zand steken is wellicht toch niet heel slim. Mocht u dit nog niet hebben gedaan, dan is het verstandig om het advies van IEX-analist Martin Crum van afgelopen week ter harte te nemen en u (nog) wat defensiever te positioneren. 'Cyclische aandelen krijgen klappen, maar in de defensieve hoek valt er nog wel wat te halen voor beleggers', aldus Crum. Bezit u aandelen ASML, Besi en/of ASMI, dan is deze update van analist Hildo Laman het bestuderen waard.
Wat gaat de EU doen?
De komende beursweek zal vooral in het teken staan van tegenmaatregelen van landen(blokken) naar aanleiding van de importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump over een breed front heeft ingevoerd. De EU heeft aangekondigd dat de tarievenregen niet onbeantwoord zal blijven, maar wat het antwoord dan zal zijn, is nog onduidelijk.
Naar verwachting wordt vandaag een lijst bekendgemaakt van Amerikaanse producten waarop een extra tarief wordt geheven. Naar verluidt zullen daar onder andere vlees, graan, wijn, hout, kleding, stofzuigers, flosdraad en vooral bourbon op komen. Woensdag wordt er waarschijnlijk een klap op gegeven.
... nadat China al tegenmaatregelen heeft genomen
China heeft al op meerdere fronten teruggeslagen. Er komt een tarief van 34% op alle importgoederen uit de VS, bovenop eerder ingevoerde tarieven. Ook worden zeven zeldzame aardmetalen die van cruciaal economisch belang zijn aan de exportcontrolelijst toegevoegd. Verder worden daar nog zestien Amerikaanse bedrijven op gezet. Dat betekent dat zij speciale vergunningen nodig hebben om hun producten naar China te kunnen uitvoeren. En China heeft ook nog meer Amerikaanse bedrijven toegevoegd aan de lijst van 'onbetrouwbare entiteiten'. Deze bedrijven kunnen boetes en sancties opgelegd krijgen. In onze Vooruitblik van gisteren kunt u hier meer over lezen.
Overigens kan een gezamenlijke vijand verbroederend werken. China, Japan en Zuid-Korea, niet elkaars beste vrienden, hebben afgelopen week hun eerste economische overleg in vijf jaren gehad en daaruit rolde naar verluidt dat ze gezamenlijk willen optrekken tegen de Amerikaanse handelstarieven.
Markt prijst renteverlaging Fed in
Een effect van al die onrust is wel dat een renteverlaging door de Federal Reserve alsnog op tafel ligt. Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell bij het laatste rentebesluit nog volhield dat de rente pas omlaag kon als de inflatie duurzaam richting de gewenste 2% ging, begint de markt daar nu anders over te denken. Een handelsoorlog kan de inflatie verder doen opflakkeren, maar angst voor een recessie lijkt de boventoon te voeren. Volgens de FedWatch-tool van CME schat de markt de kans op een renteverlaging in mei inmiddels in op 56,1%. Dat was een week geleden nog 14%. Nood breekt wet, zo lijkt het.

Bloedbad op Aziatische beurzen
Wie had gehoopt dat de bodem wel zo'n beetje bereikt zou zijn, komt bedrogen uit. In Azië kleurden de koersenborden bloedrood. In China en met name Hongkong ging het nog wat harder, omdat daar de beurzen vrijdag gesloten waren vanwege een feestdag. Maar ook de Nikkei en de brede Japanse TOPIX-index denderden opnieuw hard omlaag. De Nikkei heeft het laagste niveau in 17 maanden bereikt.
Er was afgelopen weekend geen nieuws dat de angst voor escalatie van de handelsoorlog kon doen afnemen. De Amerikaanse president Trump houdt stug vast aan de aangekondigde tarieven. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zouden meer dan 50 landen hebben aangegeven dat ze bereid zijn te onderhandelen over de importheffingen, maar van uitstel van tarieven is geen sprake.
Hier de koersen geklokt om 8.10 uur:
- Nikkei 225: -4%
- TOPIX (Japan): -7%
- Shanghai Shenzhen CSI 300: -7,3%
- Shanghai Composite index: -7,7%
- Hang Seng (Hongkong): -12,4%
- Kospi (Zuid-Korea): -5,2%
- Nifty 50: -3,8%
Aziatische techaandelen ongenadig onderuit
De koersen van Aziatische techaandelen gingen ook ongenadig onderuit. Zie Alibaba, dat eerder dit jaar nog zo de wind in de zeilen had. De economische oorlog tussen de VS en China wordt vooral op techgebied uitgevochten.
- Alibaba: -16,4%
- Prosus-deelneming Tencent: -11,7%
- Baidu: -13,8%
- JD.com: -13,8%
- Samsung: -4,6%
- Foxconn: -9,8%
- SK Hynix: -8,6%
- Advantest: -9,4%
- Tokyo Electron: -8,8%
- Softbank: -10,7%
Sell-off op Wall Street gaat door, Nasdaq in bear market
De sell-off op Wall Street, die donderdag begon na de tarievenaankondiging van Trump, werd vrijdag nog eens dunnetjes overgedaan nadat China tegenheffingen van 34% aankondigde (deze worden donderdag van kracht). Bij de S&P 500 van grootste Amerikaanse bedrijven is in twee dagen tijd maar liefst $5 biljoen beurswaarde in rook opgegaan: ruim twee keer de volledige beurswaarde van Nvidia of 22 keer de omvang van ASML. Het is ook aanzienlijk meer dan de $3,3 biljoen die in maart 2020 bij aanvang van de coronapandemie door het putje ging.
Beleggers vluchtten vooral uit risicovolle assets. De techzware Nasdaq Composite kelderde dan ook nóg harder en staat inmiddels 22,7% onder het slotrecord van 16 december. Daarmee is de index dus officieel in een bear market terecht gekomen. De SOX-index met chipaandelen ging zelfs nog harder omlaag. De slotstanden:
- S&P500: 5.074,08 punten (-6%. Week: -8,2%)
- Dow Jones-index: 38.314,86 punten (-5,5%. Week: -7,4%)
- Nasdaq Composite: 15.587,79 punten (-5,8%. Week: -8,6%)
- Russell 2000: 1.827,03 (-4,4%. Week: -8,6%)
- SOX-index: 3.597,66 punten (-7,6%. Week: -14,2%)
Zoals gezegd moesten vooral techaandelen het ontgelden. Zelfs Nvidia werd 7,4% lager gezet, ondanks de mededeling van het Witte Huis dat chips uit Taiwan worden uitgezonderd van het tarief van 32%. Ook de andere Magnificent 7-aandelen eindigden in het rood. De grootste klappen vielen bij Tesla, dat het al zwaar had na teleurstellende leveringscijfers, en Apple, dat veel zaken doet in China:
- Tesla: -10,4%
- Apple -7,3%
- Microsoft -3,6%
- Meta -5,1%
- Amazon -4,1%
- Alphabet -3,2%
Banencijfer viel mee, maar was een non-event
Vrijdagmiddag werd ook het non-farm Payroll Report gepubliceerd. Normaal gesproken kan het de markten behoorlijk in beweging zetten, maar in het licht van de tarievenoorlog was dit een non-event. Er kwamen in maart veel meer banen bij dan verwacht: 228K, tegen een verwachte 140K. Wel werd de banengroei over februari neerwaarts bijgesteld. De werkloosheid liep iets op, van 4,1% naar 4,2% en het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 3,84%. De cijfers waren dus een mixed bag.
Dit waren afgelopen week de eenzame stijgers en grootste dalers
Slechts één aandeel uit de Nasdaq 100 wist afgelopen week terrein te winnen, maar dat was een fonds dat je niet zo snel in een techzware index zou verwachten: Ross Stores, een retailer die stunt met lage prijzen. Niet zo vreemd, nu een recessie dreigt. In de Dow Jones-index was er ook een eenzame stijger: zorgverzekeraar UnitedHealth.
De grootste dalers waren daar Boeing (-19,9%), Walt Disney (-15,4%) en Apple (-15,2%). In de Nasdaq fietsten Micron Technology, Microchip Technology en Warner Bros in de staart van het peloton: zij zagen een kwart van hun beurswaarde verdampen..
De indicatoren:
- De futures duiden op een slechte start van de beursweek in Europa.
- Fors lagere koersen in Azië vannacht
- De CBOE VIX-index (graadmeter van de volatiliteit) is als een raket omhoog geschoten naar een niveau dat we sinds april 2020 niet meer hebben gezien: 45,31 punten:

- De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is met 9 basispunten gedaald naar 3,90%. Dat is maar liefst 29 basispunten lager dan een week geleden. De markt begint een recessie in te prijzen:

- De Nederlandse rente noteert 2,81%: 9 basispunten minder dan vorige week.
- De dollar is flink verzwakt. De euro noteert 1,109 ten opzichte van de greenback. Hier ziet u de USD/EUR:

- Je zou zeggen dat beleggers vluchten in goud, maar dat is niet het geval. De goudprijs staat 0,2% lager op op $3.032 per troy ounce.
- De olieprijzen staan iets hoger, maar zijn op weekbasis flink gedaald vanwege de recessiezorgen. Een vat WTI kost $60,29: $8 minder dan een week geleden. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kunt u in uw garage zetten voor $63,85: bijna $9 minder dan vorige week.
- Het is risk-off en dat heeft ook zijn weerslag op de bitcoinkoers: deze staat 8,5% lager op $77.099: $10.000 minder dan een week geleden.
Nieuws, shorts en agenda
Hieronder ziet u het belangrijkste nieuws van deze ochtend en gisteren:
- 08:22 Jefferies verhoogt koersdoel Euronext flink
- 08:16 B&S verkoopt Lagaay Medical Group
- 08:06 Acomo zet in op stevige omzetgroei
- 07:52 Von der Leyen bespreekt importheffingen Trump met VK-premier Starmer
- 07:29 Trump: importheffingen enige oplossing
- 07:19 Paniek op Aziatische beurzen
- Alle nieuwsberichten bekijkt u hier
Leest u vooral ook het overzicht dat IEX heeft gemaakt van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dat vindt u hier.
Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo.

En in deze aandelen vindt de meeste shortselling-activiteit plaats:

Agenda deze week: slaat de EU terug? En verder: Amerikaanse inflatie en start cijferseizoen
De komende beursweek zal vooral in het teken staan van het antwoord van de EU en andere landen op de serie importtarieven die over de hele wereld werd uitgestort. Ook gaat het cijferseizoen heel voorzichtig van start: in Nederland met smallcaps Nedap en Fagron, in de VS met Delta Airlines en grote banken. Ook komt TSMC met omzetcijfers. Op macro-economisch gebied wordt uitgekeken naar de Amerikaanse inflatie en de Fed-notulen.
- Maandag 7 april: Europese detailhandelsverkopen
De week gaat rustig van start. Later deze ochtend worden de Europese detailhandelsverkopen bekendgemaakt.
- Dinsdag 8 april: cijfers Nedap en Nederlandse inflatie
Morgen opent Nedap de boeken. 2024 was een minder sterk jaar, maar het techbedrijf denkt dat het dieptepunt is bereikt. Voor 2025 mikt Nedap op omzetgroei in alle vier de marktsegmenten en in 2026 zou de ebit-marge flink moeten zijn aangetrokken tot 15% (tegen zo'n 10% in de afgelopen jaren). Zal Nedap die verwachting herhalen? Hier leest u de laatste analyse van Nedap.
Ook wordt morgen de Nederlandse inflatie van maart bekendgemaakt. Een snelle raming wees uit dat deze iets was gedaald naar 3,7% op jaarbasis (tegen 3,8% in februari).
Verder houdt waterzuiveraar NX Filtration, onlangs uit de AScX gevallen, een beleggersdag, waar nieuws uit zou kunnen komen. De laatste analyse, naar aanleiding van een omzetwaarschuwing, vindt u hier.
- Woensdag 9 april: cijfers Delta Airlines en Fed-notulen
Woensdag zijn er kwartaalcijfers van Delta Airlines, een partner van Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij verlaagde onlangs de verwachtingen voor de korte termijn, vanwege het verminderde vertrouwen onder consumenten en bedrijven en de economische onzekerheid. Delta Airlines verwacht nu over het eerste kwartaal een aangepaste winst per aandeel van $0,30 tot $0,50 en een omzetgroei van 3 tot 4%. De onzekerheid is er sinds de tarieven van Trump niet minder op geworden, dus de outlook (ook voor de belangrijke trans-Atlantische routes) wordt spannend.
's Avonds verschijnen de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve, toen de Fed voor de tweede keer op rij besloot de rente te handhaven op 4,25 tot 4,50%. In de notulen zijn de nieuwste tarieven nog niet verwerkt, dus veel waarde kunnen we er niet aan hechten.
- Donderdag 10 april: Amerikaanse inflatie, omzetcijfers TSMC en kwartaalcijfers Fagron
Donderdag verschijnt het belangrijkste macro-economische cijfer van deze week: de Amerikaanse inflatie. Economen verwachten dat deze op maandbasis is opgelopen, maar op jaarbasis iets gedaald:
- CPI op maandbasis: +0,3% (versus +0,2% in februari)
- CPI op jaarbasis: +2,6% (versus +2,8% in februari)
- Kern-CPI op maandbasis: +0,3% (versus +0,2% in februari)
- Kern-CPI op jaarbasis: +3% (versus +3,1% in februari)
Hier moet wel een slag om de arm worden gemaakt, want als de handelsoorlog escaleert, kan dat de inflatie verder doen opvlammen.
Die dag komt TSMC, een belangrijke klant van ASML, met omzetcijfers over maart.
Ook verschijnen de eerstekwartaalcijfers van Fagron. De jaarcijfers waren beter dan verwacht, dankzij een sterk slotkwartaal. De medicijnbereider zei toen voor dit jaar te rekenen op een omzetgroei van 5 tot 10% en een lichte verbetering van de terugkerende Ebitda. De Noord-Amerikaanse markt is de groeimotor. Het zal dus extra spannend zijn wat de outlook wordt, gelet op de ontwikkelingen van afgelopen week.
- Vrijdag 11 april: cijfers Amerikaanse grootbanken
Vrijdag openen JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo en vermogensbeheerder BlackRock de boeken. Dit geldt in de VS altijd als de officieuze aftrap van het nieuwe cijferseizoen. Uiteraard zullen deze cijfers ook grotendeels in het teken staan van de handelsoorlog. Bankaandelen zijn afgelopen week hard onderuit gegaan, door toegenomen angst voor een recessie.
De handel in aandelen heeft een boost gekregen door de toegenomen volatiliteit op de beurzen, maar de investment banking-activiteiten (zoals ondersteuning bij aandelenemissies, uitgifte van obligaties en begeleiding bij beursgangen) zijn waarschijnlijk onder druk komen te staan, zo verwachten analisten.
Een uitgebreide vooruitblik op de komende beursweek vindt u hier.
Hier ziet u de volledige weekagenda:
MAANDAG 7 APRIL
08:00 Industriële productie februari (Dld)
08:00 Handelsbalans februari (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen februari (eur)
21:00 Consumentenkrediet februari (VS)
DINSDAG 8 APRIL
06:30 Consumptie huishoudens februari (NL)
06:30 Inflatie maart (NL)
07:00 Nedap Q1-cijfers
08:00 NX Filtration beleggersdag en jaarvergadering
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb maart (VS)
14:00 Alfen jaarvergadering
WOENSDAG 9 APRIL
13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
13:00 Constellation Brands cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Delta Air Lines cijfers eerste kwartaal (VS)
14:00 Ahold Delhaize jaarvergadering
14:30 SBM Offshore jaarvergadering
16:00 Groothandelsvoorraden, februari (VS)
16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve, notulen (VS)
DONDERDAG 10 APRIL
03:30 Consumenten- en producentenprijzen, maart (Chi)
06:30 Industriële productie, februari (NL)
07:00 Fagron cijfers eerste kwartaal en beleggersdag
11:00 Aalberts jaarvergadering
11:00 Van Lanschot Kempen bava (over kapitaalteruggave)
14:30 Inflatie, maart (VS)
14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
VRIJDAG 11 APRIL
06:30 Faillissementen, maart (NL)
08:00 Inflatie, maart (Dld)
08:00 Industriële productie, februari (VK)
08:00 Handelsbalans, februari (VK)
09:00 Ahold Delhaize €0,67 ex-dividend
09:00 SBM Offshore ex-dividend €0,85 (exacte hoogte bepaald op AGM 9 april)
13:00 JPMorgan Chase, cijfers eerste kwartaal
13:00 Morgan Stanley, cijfers eerste kwartaal
13:00 Wells Fargo, cijfers eerste kwartaal
13:00 BlackRock, cijfers eerste kwartaal
14:30 Producentenprijzen, maart (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan), april vlpg (VS)
Veel succes en vooral plezier vandaag!