In de sidderende markten van dit moment is een slotstand niet veel meer dan een momentopname. Dat is het op andere momenten natuurlijk ook, maar in de huidige markt kan een winst zo omslaan in een verlies en vice versa.
Het snapshot dat we om 17:40 van de AEX namen is, niet voor de eerste keer in de afgelopen week, dieprood. De index sloot op een stand van 796,45, een verlies van 3,3%. Waarmee de AEX voor het eerst sinds januari 2024 weer onder de 800 punten eindigt.
In tegenstelling tot op Wall Street daalden de Europese beurskoersen vandaag eensgezind, en dat nog wel op de dag waarop de Europese Unie zijn 'tegenzetten' deed. Anders dan China kiest de EU niet voor de snoeiharde confrontatie. Dat heeft wellicht te maken met de draconische importheffing van 104% die nu door Trump aan China is opgelegd, na de 34% tegenheffing die Bejing deze week oplegde (en die vandaag werd verhoogd tot 84%).
EU speelt tactisch
De EU kiest ervoor om niet het tit-for-tat-spel te spelen. Vandaag werd wel een tegenheffing van 25% aangekondigd, maar daarbij werd wel expliciet vermeld dat die niet in reactie op de 'reciprocal tariffs' was, maar op de eerder aangekondigde staalheffingen van Trump. Tegelijkertijd zegt Ursula von der Leyen de handelsstrijd niet te willen laten escaleren en liever te onderhandelen.
Er zal over zijn nagedacht, en misschien opent die onderhandelingsmogelijkheid zich binnenkort nog wel, want de storm die Trump vorige week ontketende begint nu ook in Amerika pijn te doen. De rente loopt flink op en beurskoersen zijn in een week met ruim 12% gedaald.
Fervent Trumpist en beleggend miljardair Bill Ackman roept inmiddels ook op tot bezinning: bedrijven waar hij in investeert ondervinden nu al grote financiële schade van de importheffingen.
Trump: Koop aandelen!
De Amerikaanse belegger laat zich ondertussen weer eens van zijn meest optimistische kant zien. De S&P 500 staat tegen zessen 0,4% hoger en de Nasdaq zelfs 1,1% in de plus. Apple, dat de laatste dagen maar liefst 23% inleverde, veert weer wat op met een stijging van 3,7%.
Zou de Amerikaanse koopdrift te maken hebben met een aanmoedigingstweet van de grote baas?
Da man die de schade persoonlijk veroorzaakte is misschien niet degene die je als eerste moet vertrouwen met geruststellende teksten, maar dat neemt niet weg dat veel beleggers wel likkebaardend naar de veel lagere koersen van nu kijken. Komt een buy-the-dip-gelegenheid in zicht?
Ik ben nog niet zover, zegt IEX-analist Hildo Laman. "Zelfs als Trump plots zou draaien, dan is de economische schade nog altijd heel erg groot. Het grote wachten is op de winstwaarschuwingen van bedrijven, waar we de komende tijd mee te maken krijgen. Ik ben beducht dat de outlooks voor het tweede kwartaal ofwel slecht dan wel terughoudend zullen zijn."
Mocht Trump niet draaien, dan is er volgens Laman nog minder reden om de recente koersdalingen aan te grijpen voor koopacties. "Minder handel is minder inkomsten. Alle internationaal opererende bedrijven gaan het direct merken." Laman's hoop is erop gevestigd dat Trump de midterm-verkiezingen van volgende jaar wil winnen. "Dat lukt niet als de Amerikaanse economie op zijn gat ligt."
Shell, olie en goud
In Amsterdam was Besi vandaag de grootste daler, met een verlies van ruim 7%, maar Shell hing ook lang op die laatste plek vandaag. Het aandeel sloot 5,5% lager.
Wat bijdraagt aan de koersval van Shell is vooral de sterke daling van de olieprijs. Brent stond om 16:30 uur op $60,40, 2,2% lager dan de dag ervoor. Sinds Trump's Liberation Day is Brent met bijna 20% gedaald. Dat is ook zo een beetje wat Shell aan beurswaarde is kwijtgespeeld.
Grote winnaar van de dag is wederom goud. Het edelmetaal maakt zijn status van veilige haven weer eens geheel waar. Om kwart voor zes staat de goudprijs ruim 3% hoger op een stand van $3.085. Dat is overigens lager dan de recordstand van $3.134 die op woensdag 2 april werd bereikt. Inderdaad, de dag waarop Trump zijn handelsoorlog begon.
De dagen erna ging de goudprijs echter niet omhoog maar daalde tot afgelopen maandag juist tot minder dan $3.000. In die dagen schoten de Amerikaanse rentes omlaag. Ofwel, goud werd verkocht, Amerikaanse staatsobligaties werden gekocht.

Treasury-bastion onder vuur
Inmiddels is de situatie dramatisch gedraaid. Zo hard als de goudprijs de laatste dagen is gestegen, zo hard zijn de koersen van Amerikaanse Treasuries gedaald. Lagere obligatiekoersen betekent hogere rentes, en dat gaat hard op dit moment. Op het moment van schrijven staat de rente van de Amerikaanse tienjaars-treasury maar liefst 26 basispunten hoger dan gisteren, op 4,45%.
In financiële markten wordt vooral deze ontwikkeling met argusogen gevolgd. Normaal gesproken zijn obligaties veilige havens in tijden van koersdaling, maar op dit moment moeten beleggers ook even niets van Amerikaans staatspapier hebben. Dat kan door verschillende oorzaken komen: buitenlandse beleggers die dollarobligaties verkopen of hedge funds die door de turbulentie posities moeten afbouwen, bijvoorbeeld.
Hoe dan ook, sterk oplopende rente kan niet alleen Amerikaanse consumenten treffen - bijvoorbeeld in de vorm van duurdere hypotheken - maar ook de status van de dollar als wereldwijde reservevaluta. 80 procent van de wereldhandel vindt plaats in dollars, maar als het thuisland van die dollar eigenhandig een deel van die wereldhandel de nek omdraait kan er veel gaan schuiven in de reusachtige en machtige rente- en valutamarkt.
Kortom, de Amerikaanse rentemarkt is er een die de komende tijd nerveus in de gaten gehouden zal worden.
Nieuws
Het beursnieuws van vandaag
- 16:25 Von der Leyen: Europa wil geen escalatie
- 16:09 Amerikaanse groothandelsvoorraden gestegen
- 15:42 'Europese Commissie stemt in met tegenmaatregelen vanwege Amerikaanse staaltarieven'
- 14:58 Rode start voor Wall Street na escalatie handelsoorlog
- 14:51 Walmart ziet meer onzekerheid
- 13:38 Wolters Kluwer traint studenten in Malaga
- 13:21 China slaat terug met hogere heffingen
- 13:13 Wall Street kijkt omlaag na ingaan importheffingen
- 12:53 Delta Air Lines ziet groei tot stilstand komen
- 11:46 Valuta: dollar aan de rand van nieuwe vertrouwenscrisis
- 11:05 Chipaandelen en Shell drukken de AEX in het rood
- 10:31 'China wil in gesprek met VS'
- 10:16 UBS haalt Basic-Fit van de kooplijst
- 09:12 AEX flink lager van start gegaan
- 08:50 OM vervolgt Rabobank om schending antiwitwaswet
- 08:45 SBM Offshore verkoopt FPSO Cidade De Paraty
- 08:18 AMG investeert miljoenen in Amerikaanse chroomfabriek
- 08:01 Fors lagere opening AEX voorzien
- 07:32 Consumentenvertrouwen Japan gedaald
- 07:32 Farmaceuten in het vizier van Trump
- 07:25 Japanse beurs negatieve uitschieter onder rode Aziatische beurzen
- 07:12 WDP start voor ruim €100 miljoen aan nieuwe ontwikkelingen
De brede markt
Het slagveld van vandaag:

Stijgers & dalers
De top-5 en flop-5 van het Damrak:

- Wolters Kluwer (-0,04%) was lang een eenzame green shoot in de AEX maar sloot nét in de min. Waarom zo standvastig? Dit nieuws is aardig, maar niet bijster spectaculair
- De afdeling Defensief en Niet-goederen-exporterend doet het relatief het best vandaag, met KPN (-0,6%) en UMG (-1,2%) in de top-3
- De klappen vallen in de tech- en oliehoek, met Besi (-7,3%) en Shell (-5,5%) de hekkensluiters in de AEX
- Flow Traders (+4%) gedijt bij deze markten, opvallender is AMG, dat 1,3% wint door een wit voetje bij het Witte huis te halen via een miljoeneninvestering in een Amerikaanse chroomfabriek
- OCI (0,4%) profiteert van het feit dat het bijna geen activiteiten meer heeft, en loopt zelfs iets op
- Basic-Fit -(1,8%) gaat van de kooplijst bij UBS
- SBM Offshore (-2,5%) verkoopt een drijvend productieplatform aan China
- WDP (-2,6%) gaat nieuwe projecten ontwikkelen en schopt het daarmee tot de middenmoot van de AMX
- Collega-vastgoedfondsen Eurocommercial (-4,3%) en CTP (-5,1%) krijgen zoals vaker deze week de volle laag
- Eind van de middag meldde ook B&S Group (+0,2%) zich nog even bij de luttele stijgers
Agenda
Met Fed-notulen (vanavond) en Amerikaanse inflatiecijfers staan er items op de agend die normaal zeer beleagwekkend zouden zijn, maar in de huidige situatie lijken ze eerder een nostalgische blik op het verleden te geven, dan waardevolle inzichten over de economie van dit moment. Maar toch iets om de gaten te houden, want de markt kan toch zomaar besluiten om erop te reageren. Het cijferseizoen komt voorzichtig op gang met Fagron en de omzetcijfers van TSMC.
- 20:00 Federal Reserve, notulen (VS)
- 03:30 Consumenten- en producentenprijzen, maart (Chi)
- 06:30 Industriële productie, februari (NL)
- 07:00 Fagron cijfers eerste kwartaal en beleggersdag
- 11:00 Aalberts jaarvergadering
- 11:00 Van Lanschot Kempen bava (kapitaalteruggave)
- 14:30 Inflatie, maart (VS)
- 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
- 16:00 TSMC, omzetcijfers maart
En dan nog even dit
Als de FT je beleid gaat vergelijken met dat van Liz Truss is dat geen compliment
Has America discovered its ‘moron risk premium’? on.ft.com/4cq5eif MRP daddy @darioperkins.bsky.social with the answer.
[image or embed]
— Robin Wigglesworth (@robinwigglesworth.ft.com) April 9, 2025 at 2:57 PM
Dit waren de meest verhandelde aandelen bij DeGiro sinds Trumps Tarievenbom
Een sneak preview van het Q1-cijferseizoen
Ken uw klassiekers
Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.