ffff schreef:
Jos en Poldersuckelaer,
Ook al zouden er hele volksstammen zijn die zogenaamd de hele dag zitten te niksen, dan is dat slechts een randverschijnsel!
Inactieve arbeid gebeurt in vrijwel elk bedrijf. Maar de vraagstelling was een andere: Moet de bevolking een paar vakantiedagen inleveren?
En dan komen totaal andere cijfers te voorschijn. Het is heel bekend dat als een kwartaal ook maar één werkdag meer of minder bevat, dat dan de economische cijfers uit dat kwartaal daardoor (flink) beïnvloed worden.
Valt Kerstmis op zaterdag en zondag dan zijn meteen de vierde kwartaalcijfers iets beter dan wanneer Kerstmis op woensdag en donderdag valt....
Dus je moet dat voor het gehele economische reilen en zeilen bekijken.
Als in een productiebedrijf als bijvoorbeeld een assemblagebedrijf drie vakantiedagen NIET opgenomen worden, dan wordt er wel degelijk drie werkdagen meer geproduceerd en is aan het eind van het jaar het product toch iets goedkoper.
Een ander mooi toegepast voorbeeld is de dit jaar afgeschafte TWEEDE pinksterdag in Frankrijk. Voor het eerst in 150 jaar; De enige reden was: Extra geld voor de medische verzorging van de bejaarden. DUS: met zijn 10 miljoen werkende Fransen één dagje EXTRA werken, namelijk tweede pinksterdag, en al dat geld dat dat oplevert gaat naar de zwaar tekort komende en tekort schietende bejaardenzorg in Frankrijk.
DAT is dus de discussie: Iets harder en meer werken om met de gelden die daarmee gegenereerd worden de peperdure sociale voorzieningen in stand te kunnen houden.
Aan de politici om het de bevolking voor te stellen en uit te leggen.
En aan de bevolking om politici te kiezen die dat al of niet uitvoeren.
De ervaring leert: De bevolking kiest altijd voor Sinterklazen dus de kiezers zullen dit voorstel van minder vakantiedagen ongetwijfeld wegstemmen. Maar dan moeten ze ook niet zeuren dat het peil van de voorzieningen naar beneden gaan: DAT hebben twaalfduizend van dorst stervende Franse bejaarden vorig jaar aan den lijve ondervonden.
Peter