Madebeliefje schreef op 9 november 2017 16:59:
Farmaceuten kunnen veel harder worden aangepakt
Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
Updated 2 uur geleden
3 uur geleden in GELD
DEN HAAG - Farmaceuten kunnen veel harder worden aangepakt. De overheid zet lang niet alle middelen in om lage medicijnprijzen te bedingen en de ontwikkeling van nieuwe middelen efficiënter te maken. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een advies aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg).
? HOLLANDSE HOOGTE
Na een aantal moeizame onderhandelingen tussen het Rijk en medicijnfabrikanten nam de RVS onder de loep hoe de ontwikkeling van medicijnen in zijn werk gaat en wat de overheid eraan kan doen om het soepeler te laten verlopen. De Raad concludeert dat de overheid nog heel wat instrumenten onbenut laat.
Zo kan de minister van Medische Zorg voortaan dwanglicenties inzetten om weigerachtige farmaceuten op de knieën te krijgen.
Recentelijk verzandden de voormalige minister Schippers en een medicijnfabrikant nog in een loopgravenoorlog om de prijs van een zeldzaam taaislijmmiddel. De farmaceut vroeg een bizar hoge prijs die Schippers aanvankelijk niet bereid was om te betalen. Later sloten ze alsnog een deal. Bij Schippers gebeurde dat met lange tanden.
Volgens de Raad had Schippers de fabrikant ook kunnen dwingen om alsnog over de brug te komen door gebruik te maken van dwanglicenties. In dat geval staat de minister van Economische zaken het farmaceutische concurrenten toe om een medicijn waar officieel nog een octrooi op rust na te maken.
Geflopte medicijnen
De RVS stelt tevens dat de ontwikkeling van medicijnen veel efficiënter kan. Er zijn volgens de onderzoekers te weinig prikkels voor farmaceuten om vooraf te toetsen hoe groot de faalkans is.
De ontwikkelkosten die zijn gemaakt voor geflopte medicijnen kunnen namelijk kinderlijk eenvoudig worden terugverdiend door medicijnen die wèl werken, peperduur te maken. „Er is in Nederland een situatie ontstaan waar zowel de samenleving als de individuele patiënt de dupe van zijn”, stelt de Raad hoofdschuddend vast.
De eerder genoemde dwanglicenties kunnen helpen om de status quo te doorbreken, stelt de RVS. Ook zou de overheid patiënten toe moeten staan om - op recept van een arts - goedkopere medicijnen bijvoorbeeld via internet in het buitenland te bestellen en thuis laten bezorgen.