Lector schreef op 23 januari 2019 20:43:
Sandd en PostNL zijn nu nog in oorlog
Door YTEKE DE JONG
Updated 26 min geleden
27 min geleden in FINANCIEEL
AMSTERDAM - Postbedrijf Sandd heeft in 2018 720 miljoen poststukken verwerkt, een stijging van 6% ten opzichte van het jaar ervoor. De verdiensten staan echter blijvend onder druk door de ’postoorlog’.
Het sorteercentrum van Sandd in Apeldoorn. Er wordt steeds minder post verstuurd.? ANP
„Daarmee is ons marktaandeel weliswaar gegroeid ten opzichte van onze concurrenten maar die stijging is vooral te danken aan de overname van VSP" zegt bestuurder Ronald van de Laar in gesprek met De Telegraaf.
Begin vorig jaar nam Sandd Van Straaten Post (VSP) over, waardoor PostNL en Sandd de enige partijen van betekenis zijn die over zijn gebleven. Dit ging deels ten koste van PostNL, dat naar eigen zeggen jaarlijks €40 miljoen extra aan inkomsten mist doordat steeds meer brieven van de concurrent worden aangeboden. PostNL is verplicht deze te bezorgen in gebieden waar de andere postbedrijven geen dekking hebben.
In 2018 zijn naar schatting 2 miljard fysieke brieven verstuurd. De postmarkt krimpt momenteel circa 10% per jaar, als gevolg van digitalisering. „Wat we er mee verdienen is een tweede vraag, want de postoorlog woedt nog hevig. Ook worden we op onnodige kosten gejaagd door de vakbonden”, zegt Van de Laar.
Gevecht om zakelijke klanten
Hoewel de postmarkt geliberaliseerd is, vechten de twee postbedrijven elkaar de tent uit om met name de zakelijke contracten, zoals die van de Belastingdienst. Beide postbedrijven gaven echter vorig jaar aan dat de resterende post in Nederland efficiënter bezorgd kan worden. Ze staan open voor een samengaan en werkten daartoe een voorstel uit.
„Dit proces loopt, daar kan ik nu niets over zeggen”, zegt Van de Laar over de vordering van de postfusie. PostNL had het in december over ’korte termijn’, terwijl eerder deze zomer meer duidelijkheid verwacht werd.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) speelt hierin een cruciale rol. Deze moet een samengaan Sandd en PostNL goedkeuren, maar uit recente stappen blijkt dat de ACM ondertussen doorgaat met het afdwingen van concurrentie.
Vorig jaar september deed het College van Beroep van het Bedrijfsleven de uitspraak dat PostNL geen monopolist is, omdat er ook nog zoiets als digitale post bestaat. PostNL hoefde Sandd daardoor niet langer geen toegang te geven op haar netwerk tegen een lagere prijs dan gewone klanten.
De ACM kondigde in december tot ieders verbazing aan dat ze opnieuw een onderzoek naar de postmarkt wil doen. Dit lijkt mosterd na de maaltijd, gezien de plannen voor consolidatie, die al maanden bekend zijn. De Tweede Kamer heeft geen bezwaar tegen een samengaan van PostNL en Sandd en heeft de weg al vrijgemaakt om eventueel via wetgeving een fusie af te dwingen.
’FNV zet de fik erin’
De postbedrijven zijn het laatste jaar verder onder druk gekomen door met name vakbond FNV.
De vakbonden dwongen begin vorig jaar af dat 80% van het personeel in de vaste dienst moet. Dit heeft Sandd volgens Van de Laar geld gekost, omdat zij vaak maar voor een paar uur per dag werk hebben. „Die cao-eis heeft er toe geleid dat honderden mensen ineens hun baan hebben opgezegd. Zij willen vooral flexibel blijven. Dit hebben we op moeten vangen met dure uitzendkrachten. Uiteindelijk wordt vooral de werkgelegenheid er alleen maar slechter van. Deze FNV-bestuurders zetten de zolder in de fik en kijken vervolgens toe hoe het hele huis afbrandt.”