Tobo schreef op 16 maart 2019 11:42:
Interessante visie ?
Analyse: KPN geknipt voor een knip
Door WOUTER VAN BERGEN
Nu internettoegang net zo belangrijk is als water en stroom voor een huishouden, kunnen we dan niet op dezelfde manier verdienen aan de infrastructuur waarmee het aan de man wordt gebracht? Dat was de vraag die de Tsjechische private equityfirma PPF zich stelde in een studie naar telecombedrijf O2 Czech Republic
De uitkomst bleek interessant genoeg om in 2015 de eerste vrijwillige splitsing van een geïntegreerd telecombedrijf ter hand te nemen. Dit resulteerde in een aparte ‘netco’, dat het netwerk exploiteert en een ‘opco’, die telecomdiensten verkoopt aan eindgebruikers. Een belangrijke tweede vraag die van tevoren gesteld was, luidde: ‘Zullen andere telecombedrijven ook vaker gebruik willen maken van het netwerk als het niet meer in handen is van de concurrent?’.
Een kleine vier jaar later is het antwoord op beide vragen ‘ja’ gebleken, vertelde de topman Martin Vlcek van de netco deze week tijdens een congres over glasvezel in Amsterdam. Een grafiek om te laten zien dat het goed zat met de waardecreatie sinds de splitsing had hij ook meegenomen. Vlcek zat er in een panel met onder andere KPN-ceo Maximo Ibarra en Allison Kirby, topvrouw van het Deense TDC, dat vorig jaar werd overgenomen door infrastructuurbelegger Macquarie en drie Deense pensioenfondsen, eveneens met het voornemen TDC op het hakblok te leggen. De commerciële kant is immers gericht op het steeds sneller vertalen van nieuwe technologie in diensten voor klanten. Terwijl het netwerkdeel ondertussen is gericht op langjarige investeringen. Pensioenfondsen zouden fijn stabiel langjarige rendementen uit netco kunnen melken, terwijl liefhebbers van de korte klap bij opco terechtkunnen.
Zou het ook iets zijn voor Ibarra’s KPN? Sommige analisten vinden KPN geknipt voor een knip. Er is de juiste schaal, het juiste marktaandeel en bovendien (nog) geen overheid onder de aandeelhouders. In januari zou er interesse zijn van een Canadese belegger, die met een Nederlands pensioenfonds KPN zou willen overnemen en splitsen. Zelf wees KPN-topman deze week op de ingewikkelde kant van een splitsing, en zei dat ook verticaal geïntegreerde telecombedrijven goede rendementen konden behalen.
Ibarra kan uiteraard ook niets anders zeggen over de strategie die hij zelf vier maanden geleden lanceerde. Toch kleven er zeker elementen aan een splitsing die hem moeten aanspreken. Zo liggen simplificatie, snelheid en focus aan de basis van zijn eigen strategie. En wat zou daar meer aan bijdragen dan een afsplitsing van het netwerk?