agapim schreef op 30 september 2019 16:01:
Steun Wellink voor soepeler pensioenregelsDoor MARTIN VISSER/Telegraaf
Pensioenfonds ABP krijgt steun uit onverwachte hoek voor het plan om de rekenregels te versoepelen. Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat opnieuw gekeken moet worden naar die pensioenregels.
Hij zei dat bij het Radio 1-programma ’1 op 1’. „Er kan een spanningsveld ontstaan tussen de rendementen die een lange periode heel goed zijn en wat de bestaande rekenregels opleveren die erg uitgaan van de rente alleen”, aldus de voormalig DNB-baas.
Zijn uitlatingen staan haaks op de opstelling van opvolger Klaas Knot. Die riep vorige week op de pijn van pensioenkortingen nu echt te nemen. Doorschuiven van de financiële problemen zou ten koste gaan van het pensioen van jongere generaties, aldus Knot.
Moeite waard
„Hij heeft in ieder geval gelijk binnen de regels die op dit moment gelden”, stelde Wellink in het radio-interview. In reactie op de uitlatingen van Knot stelde ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann voor om voortaan ook een deel van de verwachte beleggingsrendementen mee te rekenen in het vaststellen van de pensioenverplichtingen van fondsen. „Ik denk dat dat de moeite waard is om naar te kijken”, zei Wellink over dit voorstel.
De rente staat zo extreem laag dat pensioenfondsen steeds verder in de problemen raken. Grote fondsen moeten mogelijk het pensioen gaan korten en zij houden er rekening mee dat er een stapeling van kortingen gaat plaatsvinden. Wortmann van ABP stelde in De Telegraaf dat pensioenfondsen zich arm moeten rekenen terwijl ze goede rendementen boeken die tot een hoog pensioenvermogen hebben geleid.
Behoorlijke rendementen
„Misschien dat je die rendementen voorzichtig moet meenemen”, zei Wellink. „Als je naar de langere termijn kijkt, zie je dat er regelmatig een behoorlijke rendementen op beleggingen in brede zin wordt gemaakt.”
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt op verzoek van de Tweede Kamer hoe ’onnodige pensioenkortingen’ voorkomen kunnen worden. Als hij meegaat in het ABP-plan wijkt hij af van het pensioenakkoord dat in juni is gesloten. Daarin wordt nog altijd uitgegaan van strenge rekenregels op basis van de marktrente. ABP-baas Wortmann erkende dat ze met haar voorstel ’buiten de lijntjes van het pensioenakkoord kleurt’
.