Lingus schreef op 22 januari 2021 17:16:
[...]
Ha Jantje. Dat is een strategie waar ik halverwege vorig jaar mee begonnen ben voor mijn hoog-speculatieve beleggingen (ik heb ook een deel beleggingen met lager risico, dat is echt buy and hold).
Probleem was dat ik wel redelijk goed was in de selectie van kansrijke biotechs met lage koers, maar pas aan winst nemen dacht als de top al weer achter de rug was en de koers al weer stevig gezakt was. Zeker in biotechs zie je af en toe overdreven spikes naar boven waarvan je achteraf denkt: had ik maar verkocht. Een biotech kan meer dan verdubbelen in waarde en dan toch ook helemaal in elkaar zakken na een faal. Vandaar deze strategie; dan heb ik in ieder geval mijn inleg terug en kan ik ontspannen kijken naar het wilde koersverloop. Dat is mij in het afgelopen half jaar een keer of 7 gelukt, van de ca 35 biotechposities. PS: ik start met een hoog-speculatieve belegging met niet meer dan 2 % van porto.
Een tweede strategie die ik hanteer sinds de terugval van Galápagos is: niet meer dan 5% per positie. Zo heeft een al dan niet gehalveerde positie enige groeiruimte. Als een positie voorbij die grens groeit ga ik afromen. Enige uitzondering nu nog is Galápagos, die ga ik pas afromen als de koers wat verder gegroeid is. Dat is namelijk ook iets dat ik heb geleerd: niet te snel verkopen als een biotech (deels) faalt. Heel veel (deels) gefaalde biotechs blijken na enkele maanden tot jaren toch weer uit het dal te klimmen, is mijn ervaring. Mijn positie in Galápagos is nu ergens in de buurt van 25% van porto, dat laat ik staan tot betere tijden. Met het hoog-speculatieve deel van porto heb ik het verlies van het afgelopen (half)jaar al weer aardig ingelopen.
Deze strategie past bij mij, heel goed mogelijk dat bij jou iets anders beter werkt. Trouwens ook heel goed mogelijk dat ik volgend jaar mijn strategie weer wat aangepast heb. Als je er maar over nadenkt en een plan hebt.