Lunaria-rediviva schreef op 23 maart 2021 08:17:
[...]
Beste Monitor,
Jouw visie is erg kort door de bocht en reflecteert enkel op de HAE-indicatie. Ik geef toe dat voor HAE dit minder interessant is door o.a. de concurrentie en het type patiënten die hun hele leven met de gevolgen van hun ziektebeeld moeten omgaan.
Als je het historische profylaxe verhaal loslaat en kijkt waar in de toekomst een geconcentreerde en vriendelijkere toediening belangrijk is kom je uit op een indicatie zoals pre-eclampsie. Voor deze indicatie is het belangrijk om ziekenhuis bezoek of opname zo veel mogelijk te beperken of verminderen waarbij de patiënte en haar ongeboren kind thuis de zwangerschap kan verlengen.
Deze patiënte heeft geen ervaring met het zelf toedienen van medicijnen in de ader of spier via een injectie en zal daardoor altijd zorg behoevend zijn (ook in de thuis situatie). Nu met een geconcentreerde versie van conestat alfa kan je verder kijken dan alleen toediening in de ader of spier en onderzoeken of een pleister of prikpen tot de mogelijkheden behoord.
De ideale situatie zou er dan als volgt uitzien:
Pre-eclampsie verschijnselen zijn gedetecteerd en via testen in het ziekenhuis bevestigd. Afhankelijk van de waarden wordt een dosering bepaald en gedurende 1 week ziekenhuis opname toegediend. De waardes worden dagelijks gemeten en de dosering eventueel aangepast. Ook wordt de patiënte uitgelegd hoe te doseren met de "pleister" of prikpen.
Vervolgens kan de toekomstige moeder naar huis waarbij ze dagelijks of om de dag haar eigen toediening doet. Ter controle kan er wekelijks bloed worden geprikt of 1 dag per week naar het ziekenhuis voor controle en eventuele bijsturing.
Ik hoop dat je het voordeel ziet van deze situatie in vergelijking met een vroegtijdige en langdurige opname in het ziekenhuis of dagelijks "zorg aan huis".
Samenvattend gaat de geconcentreerde versie i.c.m. een eenvoudigere toediening vooral belangrijk zijn voor eenmalig optredende indicaties waarbij behandeling voor de echte complicatie noodzakelijk is of als behandeling na de complicatie om herstel te bevorderen. Het moment van behandelen tijdens of direct rond de complicatie is minder belangrijk omdat de patiënt dan toch al in het ziekenhuis is en voldoende specialisten aanwezig zijn om deze toediening te doen.