Vince.be schreef op 11 augustus 2021 22:27:
[...]
Er wordt af en toe op het forum ruzie gemaakt over "U" of "je" "jij", enz,
Wanneer zeg je ‘jij’ en wanneer ‘u’?
Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen als je het niet doet.
Vroeger sprak je anderen bijna altijd aan met ‘u’, of je nu tegen je ouders, de kruidenier of een vreemde op straat praatte. Maar nu? Zelfs bedrijven tutoyeren hun klanten steeds vaker, een bewijs om bij de tijd te zijn, trendy zijn.
Vroeger zeiden veel Nederlanders bijvoorbeeld nog ‘ge’ en ‘gij’, nu vrijwel niet meer. Hoe dat komt? In het dialect van Noord- en Zuid-Holland werd vroeger al nooit ‘ge’ gezegd, maar ‘je’ ! Aan het einde van de negentiende eeuw kwamen ‘je’ en ‘jij’ in het hele land voor. Ze wonnen het van ‘ge’ en ‘gij’.
Wie mag je tutoyeren?
Sinds de jaren zestig wordt ‘u’ steeds minder vaak gebruikt ! Omgangsvormen zijn nu eenmaal losser geworden. Daar lijkt op zich niet heel veel mis mee.
Met 'u' benadruk je vooral de ouderdom van de ander.
Tegen sommige mensen willen we ‘u’ kunnen zeggen (Mijnheer Wilbar). Dan weet je tenminste zeker dat je diegene niet boos maakt. Ook een dame in mantelpak met grijs haar, strenge blik, dito bril en een glimmende broche bijvoorbeeld.
Tegen iemand die ouder is en die je niet kent, zeggen Nederlanders ‘u’.’ Maar: het ligt subtieler, er zijn ook oudere mensen die het vreselijk vinden als je ‘u’ zegt (Mijnheer Wilbar niet bv). Want dat benadrukt dat ze oud zijn.’
Ouder en onbekend? Dan zeg je 'u' !
Vier op de vijf Nederlanders gebruikt standaard ‘u’ voor senioren. U' blijft nog wel even (voor Mijnheer Wilbar).
Conclusie, na enige tijd samen op dit forum en als men toch een beetje met de tijd mee wilt gaan dan mag men zeker tegen elkaar "je" en "jij" zeggen. Als andere leden wat ouderwetser zijn en zich wat ouder voelen én ze worden ook rap boos dan misschien toch met hen bij "U" blijven. Met alle respect voor iedereen.
Dit eventjes om verdere ruzies op het forum te vermijden.
;))