'belegger'' schreef op 11 augustus 2021 11:47:
[...]Voor wie onderstaande basiskennis gesneden koek is, skip vooral mijn bemoeizuchtige bericht :)
Dat "IE-nummer" is de ISIN-code. Dat is een uniek effectennummer en aan de eerste twee letters kun je zien in welk land het product staat geregistreerd. Amerika heeft een eigen variant in de vorm van CUSIP-codes. Als Europese particuliere belegger heb je in de praktijk niet te maken met CUSIP. Amerikaanse aandelen hebben naast CUSIP ook gewoon een ISIN code (beginnend met US), die is afgeleid van de CUSIP die je erin terugziet. Naast de landcodes is er ook een XS-variant van ISIN voor internationaal, maar die zie je in de praktijk veel minder.
Voor het gemak wordt ook wel de "Ticker" gebruikt. Dat zijn een paar hoofdletters, meestal vier. Met name bij ETF's komt het geregeld voor dat een product met dezelfde ISIN wordt verhandeld met verschillende tickers per beurs/valuta. Ook kan een ticker van een bestaand aandeel wel eens verhandelen, maar dat komt niet heel vaak voor en dit topic gaat over ETF's.
De naam van een product moet je zien als een omschrijving. Dat is handig voor wie het product nog niet kent. Maar het kan snel verwarring geven, zoals in het voorbeeld van iShares MSCI World met de "€70 en €7 variant".
In de praktijk wordt het door elkaar gebruikt. In discussies over specifieke aandelen gebruik ik wel de Ticker. Met name bij ETF's probeer ik meestal een (verkorte) omschrijving plus ISIN te gebruiken, omdat juist bij deze producten de meeste verwarring ontstaat.
Verder zie je bij ETF's in de omschrijving vaak "Acc" of "Dist" of nog korter C of D. Dat staat voor respectievelijk Accumulating en Distributing. Bij distributing wordt het dividend uitgekeerd en bij Accumulating wordt het herbelegd. Verder zie je bij sommige ETF's iets van Hedged, dan weet je dat het valutarisico (deels) is dichtgezet. Let erop dat hedging niet gratis is, daar wordt een premie voor betaald. Dit zijn zo wat voorbeeldjes van hoe je al redelijk wat informatie kunt verzamelen als je weet hoe je een product moet lezen.