'belegger'' schreef op 11 juli 2022 14:50:
Binnen private equity wordt inderdaad vaak met leverage (vreemd vermogen) gewerkt. Maar er speelt ook nog iets anders. Bij verkoop van een participatie komt er een zak met geld vrij, waarmee weer nieuwe investeringen (kunnen) worden gezocht. Dit geeft een soort 'recycling' van het geïnvesteerde geld. Zie bijvoorbeeld HAL met de verkoop van GrandVision.
Binnen het spectrum van private investeringen maak ik een onderscheid tussen rechtstreekse belangen voor de langere termijn en de zogenaamde private equity transacties.
HAL is een voorbeeld van de eerste categorie. Bij GBL heeft men beiden. Naast het beursgenoteerde deel (73% van portefeuille) zitten zij met 12% rechtstreeks in 4 bedrijven en 15% zitten ze via partners in private equity deals. Dergelijke transacties worden aangegaan voor een aantal jaar (zeg 4-7 jaar), met een exit strategie. Daarbij geeft GBL mooi inzicht in de verhouding opgevraagd en niet-opgevraagd. Het niet-opgevraagde deel is een commitment, waarbij de PE manager (dus niet GBL zelf) beslist wanneer dat geld wordt opgenomen.
Naast liquide beursgenoteerde effecten kan men er ook voor kiezen om een deel in bijvoorbeeld de geldmarkt of op een bankrekening te parkeren. Dit alles kun je zien als een soort werkkapitaal. Dat maakt het anders dan een bedrijf dat een deel van de winst reserveert om te investeren. Zo zou ik ernaar kijken. Misschien kun je hier iets mee, maar discussie is ook altijd goed.