_hgm schreef:
Het is wel duidelijk hoe Tele2 over aandeelhouders denkt: een wegwerpproduct. Leuk dat ze er zijn om hun geld te geven op het moment dat iets moet worden opgbouwd. Maar zodra ze dat geld hebben ingelegd, hebben ze hun nut bewezen, en moet je er zo snel en zo efficient mogelijk vanaf. Ongeveer zoals je op een zwoele zomeravond aan een de oever van een van de vele Zweedse meren muggen doodslaat. Lekker met je duim erop, en dan langzaam draaien. Want als een aandeelhouder eenmaal zijn inleg gepleegd heeft dan is hij niet meer dan lastig ongedierte, waar je zo snel mogelijk vanaf moet. Hij mocht eens lang genoeg rond blijven hangen om wat van zijn inleg terug te zien. Dat kunnen we niet hebben!
Man oh man, wat gaan ze te keer die Zweden. In het biedingsbericht spellen ze even uit hoe ze van plan zijn de aandeelhouder, die niets anders wil dan de vertrouwensrelatie met het bedrijf waaraan hij zijn geld beschikbaar heeft gesteld continueren, zonder enige terughoudendheid van zijn bezit te ontdoen. Wrijf ze dood voor ze recht op hun inleg krijgen, bij voorkeur op een wijze die zo pijnlijk lijkt dat ze bij voorbaat al de vlucht nemen. Dan is het helemal goedkoop.
Geen middel wordt geschuwd, voor de vorm wordt er nog even bijgezegd dat alleen middelen gebruikt zullen worden die de Nederlandse wet toestaat. Maar uit het lijstje blijkt dat die Zweden wel een eigenaardige indruk hebben van het Nederlandse rechtssysteem, (en fatsoen in het algemeen). Het is zeer de vraag of enkele van de methoden die zij aankondigen de goedkeuring van de rechter zouden kunnen verkrijgen, maar je kan het altijd proberen, nietwaar?
Eerst een zo groot mogelijk deel van het kasgeld aan de aandeelhouders uitdelen (in de hoop dat ze in de problemen komen door de dividendbelasting) zodat de waarde van Versatel laag is en dus meer verwatert als het fuseert met Tele2 NL, en dan het noodzakelijke geld er weer in terugstoppen in ruil voor aandelen zodat je nog een ronde verwatering krijgt. Creatief, maar ik moet nog zien of dat niet als oplichting geldt. En zelfs met die truuk lijkt het alsof ze de verwatering die ze zeggen te kunnen veroorzaken (15% naar 5%) schromelijk overdrijven. En dat zelfs die verwatering niet voldoende zal zijn voelen ze zelf ook al aankomen. Want en-passant kondigen ze ook nog aan dat ze, als ze helemaal geen kans maken om de zittenblijvende aandeelhouders hun rechtmatig bezit af te zwendelen, het dan maar gewoon zullen roven. Via de methode van activa-transfer, beter bekend als de Baan-route.
Daarbij beslist de meerderheidsaandeelhouder dat ze de activiteit van het bedrijf voor een onacceptabel lage prijs aan zichzelf verkopen. Nou, misschien lukt het dat gesmeerd te krijgen bij een bedrijf dat op omvallen staat, maar bij een gezond en groeiend bedrijf als Versatel trapt geen rechter daar in.
Maar goed, Tele2 is dus een kruistocht gestart tegen de aandeelhouder die liever zijn waardevolle bezit zou houden dan het voor de fooi die ze voor de vorm bieden af te staan. En het helpt daarbij dat ze een Trojaans paard binnen de muren hebben, in de vorm van Talpa. Want die vervult gewillig de Judasrol voor hen, teneinde de weg voor de geplande dubieuze handeling zoveel mogelijk te plaveien op de komende BAVA nog voor Tele2 zelfs maar 1 enkel aandeel heeft.
Het is onbegrijpelijk dat de Stichtingen Continuiteit en Prioriteit dit zomaar laten passeren. Als de nu door Tele2 gepresenteerde plannen geen bedreiging voor de continuiteit van Versatel zijn, dan zou ik niet weten wat dat dan wel is! In feite heeft een vijandige overname reeds plaatsgevonden, (in december vorig jaar), en hebben we nu te maken met een kwaadwillende grootaandeelhouder die de AVA overheerst, en zijn eigen, voor het bedrijf (en dus de gewone aandeelhouders, die nog steeds een 58% meerderheid vormen) schadelijke plannen nastreeft, en een vijandig management dat alleen nog maar voor die aandeelhouder werkt. (Tsja, je blijft je afvragen waarom de CEO het belang van 1 aandeelhouder stelt boven dat van het bedrijf zoals hij dat zelf altijd formuleerde. Wel 2,26 miljoen maal...)
In elk geval is er nog steeds weinig reden om je stukken aan te melden. De 95% zal zeker niet bij aanmelding gehaald worden, wat betekent dat (na eventuele verlengingen van de aanmeldingstermijn) de uiteindelijke zittenblijvers na gestanddoening van het bod de juridische fusie meemaken en alsnog dezelfde prijs aangeboden krijgen voor hun post-fusie aandelen, gedurende 6 maanden. Ik zal lachen als uiteindelijk blijkt dat geen enkel stuk is aangemeld, zodat Tele2 alleen die 42% van Talpa heeft. Dan wil ik wel eens zien hoe ze 58% tot minder dan 5% gaan verwateren. Bij een bedrijf van 800 mln (de waarde na verkoop van VDH) moet er dan meer dan 8 mrd bij. En dat is 2x de complete beurswaarde van Tele2, niet het Nederlandse deel (dat is maar 300 mln waard) maar het complete Internationale bedrijf...
Dus ondanks alles, gewoon niet inleveren die stukken (en als je toch met 220 genoegen wilt nemen in het boek verkopen zolang de koers daar hoger staat), want als er echt niemand zijn stukken aanmeldt kunnen er nog leuke dingen gebeuren. Grote kopers (orders van 2M) zijn nog steeds bezig met inkopen, en dat doen ze niet voor niks...