Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.780 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 boothram 27 november 2023 11:04
    Het gastransport is momenteel wel erg duur! Zeker als men via FSRU (zoals via de eemshaven van gasunie) of via panamkanaal moet passeren. En vaak is het een van beide.. (zie zeker forum exmar). Er zijn dus veel investeringen nodig, maar zeer de vraag hoelang die nodig en rendabel blijken, al zie ik voor de eerste 15 jaar niet echt een probleem. Het panamakanaal is qua peil afhankelijk van een meer die maar enkel maanden per jaar wordt gevoed, en nu uitzonderlijk laag staat... voor een achttal maanden wellicht. Ook krijgen de VLGC voor transport dus meer en meer ammonia te vervoeren, al dan niet groen of grijs. Wat het voor de zeer korte gasprijs betekent... beter de weer-vrouw/man vragen...
  2. forum rang 10 voda 2 maart 2024 09:11
    Van het gas af gaan pakt honderden euro’s duurder uit: ’Dat was niet beloofd’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 40 min geleden 2 uur geleden in GELD

    AMSTERDAM - Alle huishoudens gaan van het gas af. Dat is goed voor milieu en portemonnee, predikt het kabinet. De praktijk blijkt voor consumenten vaak een teleurstelling. Als huurder betaal je vaak meer, energieleveranciers rekenen hun kosten maximaal door. „De energietransitie gaat soms veel geld kosten.” Moet je wel meedoen?

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/135081555...
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 maart 2024 07:53
    Video: Amerikaans gas nog altijd veel goedkoper dan Europees
    05-03-2024 16:24 - Flink nadelig voor Europese industrie volgens Hans van Cleef van Publieke Zaken.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese gasprijs zat langere tijd in een neerwaartse trend en dat is niet vreemd. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef van Publieke Zaken voor de camera van ABM Financial News.

    Klik hier voor: Amerikaans gas nog altijd veel goedkoper dan Europees

    De gasvoorraden zijn zo aan het einde van de winter zowel in Nederland als in Europa nog prima gevuld. En de weersvoorspellingen voor de komende weken ogen ook gunstig. Vanaf april zal er weer worden begonnen met het vullen van de voorraden. Kortom, dat zijn redenen waarom volgens Van Cleef de druk op de gasprijzen aan zal houden.

    "Toch zijn er ook wel wat opwaartse risico's", aldus Van Cleef. Dat zou een onverwachte periode van kou kunnen zijn, hoewel de kans hierop klein lijkt, of problemen in de aanvoer van LNG.

    In de VS staat de gasprijs al veel langer onder druk en is inmiddels uitgekomen op het laagste niveau in jaren. In Amerika wordt tegenwoordig veel olie gewonnen, zelfs recordhoeveelheden. Gas is een bijproduct van de oliewinning en dus is ook de gasproductie enorm toegenomen. Net als in Europa rekent Van Cleef ook in de VS op een aanhoudende druk op de gasprijs.

    Het verschil in de gasprijs in de VS en in Europa is inmiddels zo groot, dat "de Nederlandse en Europese industrie behoorlijk op achterstand worden gezet ten opzichte van de industrie in de VS", aldus Van Cleef.

    Door: ABM Financial News.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2024 12:16
    Canadees bedrijf gaat naar gas boren in Woerden: kilometerslange leiding aangelegd naar Utrecht

    Straks stroomt er Woerdens gas naar Utrecht. Het winningsbedrijf Vermilion uit Canada gaat werk maken van gaswinning in het Papekopveld onder Woerden. Bovendien wordt er een tien kilometer lange gasleiding aangelegd naar de buurgemeente.
    Rik Sneijder 07-03-24, 12:04 Laatste update: 12:07

    Het Papekopveld is relatief klein, maar voor Vermilion Energy groot genoeg om het veld helemaal leeg te trekken. Er zou volgens berekeningen uit de jaren negentig zo’n miljard kuub gas zitten en een half miljard kuub olie. In Groninger velden zit overigens een veelvoud aan deze fossiele brandstoffen.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2024 18:32
    Beursblik: expansieplannen Qatar slecht nieuws voor Amerikaans LNG
    07-mrt-2024 15:14

    Rabobank voorziet rem op investeringen in Amerikaanse gasprojecten.

    (ABM FN-Dow Jones) Het besluit van Qatar om de LNG-productiecapaciteit verder te vergroten dan eerder voorzien, had voor de Amerikaanse plannen om de LNG-productie te verhogen niet op een slechter moment kunnen komen. Dit concludeerde Rabobank donderdag in een rapport onder de titel 'A World Awash With Gas?'.

    Vanaf 2026 mikt Qatar op een capaciteit van 142 miljoen ton. Dat is ruim meer dan de oude prognose van 126 miljoen ton.

    In het rapport merkte Rabobank op dat de gasprijzen afgelopen jaar zo ongeveer zijn 'gecrasht'. Dit bracht de Amerikaanse gasproducent Chesapeake ertoe de productie dit jaar met 20 procent te verlagen. En de onderneming is niet de enige. Chesapeake is goed voor circa 10 procent van de Amerikaanse gasproductie.

    Volgens Rabobank is het effect van de uitbreidingsplannen van Qatar, dat tegen relatief zeer lage kosten gas kan produceren, op de Amerikaanse gasproductie voorlopig uitgebleven, maar kunnen zij wel voor vertraging zorgen bij investeringsbeslissingen voor inmiddels toegezegde projecten. Rabobank merkte op dat de komende tien jaar er toch al een overproductie aan gas was voorzien.

    Volgens Rabobank wil staatsbedrijf QatarEnergy vooral de relatie met Europese en Aziatische afnemers verstevigen en een lage prijs helpt daar bij. De expansieplannen van Qatar kunnen volgens Rabobank daarom het einde betekenen van diverse Amerikaanse exportprojecten voor LNG.

    Door de markt te overstromen met LNG, kunnen de gasprijzen eindelijk stabiliseren, denkt Rabobank.

    Door: ABM Financial News.
  6. forum rang 10 voda 20 maart 2024 14:04
    Bewoners zijn niet blij met overstap naar stadswarmte: ‘Ik ben dan dubbel zoveel geld kwijt’

    Zoals zoveel gemeenten doet Rotterdam er alles aan om te zorgen dat bewoners van het gas af gaan. Maar hoewel goed voor het milieu, staan lang niet alle bewoners daar om te springen. Zoals in de Agniesestraat in Rotterdam-Noord. Maar hebben ze wel een keuze? ,,Het voelde alsof ze me probeerden over te halen.’’

    Marjolein Kooyman 20-03-24, 12:01 Laatste update: 12:35

    Voor meer, zie link:

    www.ad.nl/rotterdam/bewoners-zijn-nie...
  7. forum rang 10 voda 13 mei 2024 09:57
    100.000 extra bouwvakkers nodig die er niet zijn
    Nederland klimaatneutraal? Er zijn veel te weinig handjes om ’van het gas af’ te gaan

    AMSTERDAM - De kosten om alle gebouwen in ons land in 2050 klimaatneutraal te krijgen zullen nog verder de pan uit rijzen. Dat is de verwachting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat heeft doorgerekend of dat mogelijk is. Het EIB komt op de som van €375 miljard, waarvan ruim de helft niet terugverdiend gaat worden. En dat is nog niet eens het grootste probleem.

    www.telegraaf.nl/financieel/665264921...
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 juni 2024 10:58
    vandaag, 05:29
    Gasketel blijft in huurwoning: vervanging maar 1 op de 10 keer een warmtepomp

    Het AD en regionale dagbladen vroegen corporaties waarmee ze cv-ketels vervangen. Het overgrote deel van de huizen krijgt weer een gasketel in plaats van een duurzamer alternatief.
  9. forum rang 10 voda 21 augustus 2024 16:32
    Gasreserves EU al voor 90 procent gevuld
    21-aug-2024 16:20

    Tien weken voor de deadline.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie heeft de doelstelling op zijn gasreserves voor minimaal 90 procent te vullen al bereikt. Dit meldde de Europese Commissie woensdag op zijn website.

    Daarmee is de doelstelling al tien weken voor de deadline van 1 november gehaald.

    Met deze reserves heeft de EU een derde van zijn totale gasverbruik gedurende de winter gedekt.

    Zo is de EU goed voorbereid op de komende winter, aldus Kadri Simson, eurocommissaris voor energie.

    Vorig jaar werd de doelstelling van 90 procent op 18 augustus bereikt.

    Uit cijfers van de Nederlandse Gasunie bleek dat de reserves in Nederland op 19 augustus voor 86,9 procent waren gevuld.

    Door: ABM Financial News.
  10. forum rang 10 voda 27 augustus 2024 08:29
    Planbureau voor de Leefomgeving
    Nederlander wil van gas af, maar is bezorgd over hoge kosten
    Theo Besteman

    Aangepast: 1 min geleden Vandaag, 00:01 in Financieel

    Amsterdam - Nieuwe warmtenetten komen zonder rijkssteun financieel niet meer van de grond. Bewoners gaan daardoor niet van het gas af. Ook voor het vertrouwen van burgers is financiële steun vanuit de rijksoverheid aan warmtenetten noodzakelijk zodat woningen van het gas af kunnen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/102872275...
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 december 2024 12:50
    Beursblik: Europese gasprijs kan met 15 procent omlaag
    19-dec-2024 10:15

    Dankzij Trump.

    (ABM FN-Dow Jones) De terugkeer van Donald Trump als president van de VS betekent een klap voor de energietransitie, maar kan wel gunstig uitpakken voor de gasprijs in Europa.

    Volgens Allianz Trade kan de Europese gasprijs de komende vijf jaar met meer dan 15 procent dalen.

    Nog nooit heeft de VS zoveel olie opgepompt als afgelopen jaar en onder Trump zal dit alleen maar verder stijgen. Dat geldt ook voor de export van vloeibaar aardgas, ofwel LNG.

    "Trump heeft zijn kiezers beloofd de inflatie te beteugelen. Dat wil hij bereiken door de olieprijs te drukken door extra olieproductie. Alles wijst erop dat de olie-industrie vrij baan krijgt", aldus Johan Geeroms van Allianz Trade.

    "Kijk naar zijn olievriendjes die hij [Trump] op sleutelposities zet in het kabinet." Geeroms doelt op 'olieboer' Doug Burgum en Chris Wright, CEO van frackingbedrijf Liberty Energy.

    "Biden heeft de bouw van nieuwe LNG-terminals tegengehouden. Daar zal Trump meteen een einde aan maken. Ook zal hij de miljarden dollars aan subsidies en leningen voor het versnellen van de energietransitie aanpakken. Meer LNG-export voelen Europese burgers en bedrijven direct in hun portemonnee. Volgens onze researchafdeling kan de gasprijs in Europa door extra LNG-export de komende vijf jaar met meer dan 15 procent dalen," blikte Geeroms vooruit.

    Door: ABM Financial News.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 januari 2025 11:59
    Fatih Birol, voorman energieinstituut IEA
    Hausse aan gas is op weg naar Europa: ’Prijzen gaan dalen’

    Theo Besteman
    Aangepast: 17 min geleden53 min geledenin Financieel
    14

    Amsterdam - Dure energie treft de Nederlandse industrie. Maar binnen enkele jaren komt heel veel gas naar Europa, tegen lagere prijzen, zegt Fatih Birol, de gezaghebbende baas van energieinstituut IEA. Duurzame energie van zon en wind breidt sneller uit ten koste van kolen, olie en gas. „We gaan naar een tijdperk van alleen elektriciteit.”
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 januari 2025 09:27
    Arnout Jaspers: De burger die ‘van het gas af moet’ stoot niet minder maar meer CO2 uit
    ArnoutJaspers 11-1-25 def
    Aanleg warmtenet in het kader van het Programma Haarlem Aardgasvrij 2040. Beeld: appm.nl
    Door Arnout Jaspers
    11 januari 2025
    Geplaatst in EnergietransitieKlimaat

    Deel dit artikel:

    Stel, de overheid concludeert op zeker moment dat het beter is voor het klimaat, als de burger elektrisch gaat rijden in plaats van op benzine of diesel. De burger moet als het ware ‘de fossiele auto uit’. Er komt ruime subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto, en de overheid belooft dat stroom altijd zo goedkoop zal blijven, dat elektrisch rijden nooit duurder is dan fossiel rijden.

    Er staat wel wat tegenover: iedereen die zo’n gesubsidieerde elektrische auto aanschaft, moet zijn benzine-auto en eventuele motor of brommer ter vernietiging inleveren bij de overheid, en je krijgt een stempel in je rijbewijs, dat inhoudt dat je voor de rest van je leven alleen nog elektrisch mag rijden. Kiezen voor elektrisch is totaal en onherroepelijk. Achteraf blijkt ook, dat die belofte van goedkope stroom niets om het lijf had: dat tarief stijgt gewoon mee met de marktprijs, zodat elektrisch rijden al snel duurder is dan fossiel rijden. Zou u met wijsheid achteraf elektrisch gaan rijden?
    Duurder voor de klant

    Zo’n regeling bestaat niet voor elektrisch rijden, maar dat is, mutatis mutandis, wel hoe de overheid de Nederlander ‘van het gas af’ en aan het warmtenet probeert te krijgen. Dat project ligt ver achter op het voor de Energietransitie gedroomde tijdschema, ondanks dat gemeenten wijk voor wijk, straat voor straat, van deur tot achter de voordeur, de burger proberen te overtuigen om de overstap te maken. Regelrecht dwingen mag namelijk niet.

    Bewoners stribbelen tegen, degenen die zich om lieten praten worden ondanks alle mooie beloftes vaak geconfronteerd met fors hogere energierekeningen, en af en toe wordt hun douche ineens koud. Grote energiemaatschappijen als Vattenfall en Eneco blazen de laatste tijd zelf projecten voor warmtenetten af, omdat ze aan zien komen dat het duurder wordt voor de klant dan gewoon de HR-ketel blijven gebruiken, of eventueel een elektrische warmtepomp.

    Warmtenetten zouden woningen klimaatneutraal verwarmen, en nog goedkoper dan met gas ook. Maar in elke wijk waar zo’n warmtenet wordt uitgerold, eist de gemeente dat de gasleidingen daar letterlijk uit de huizen en uit de straat gesloopt worden, zodat niemand ooit nog terug kan naar gas en ook elektrisch koken onvermijdelijk is. Een warmtenet is altijd een monopolie voor de uitbater (in casu: de gemeente) en gedwongen winkelnering voor de consument. En dat zo ongeveer levenslang, want het gaat om je eigen huis.

    Burgers voelen op hun klompen aan dat hier iets niet klopt. Als je huis verwarmen via een warmtenet zo milieuvriendelijk en aantrekkelijk is, waarom kan dat dan niet worden aangeboden als optie naast verwarmen met gas? Waarom mogen in een wijk nooit een warmtenet en het gasnet dat er al lag, naast elkaar blijven bestaan?
    Concurrentie is onmogelijk gemaakt

    Dat laat zich raden: een warmtenet is dermate duur in aanleg en inefficiënt in bedrijfsvoering (circa 30 procent van de warmte gaat onderweg verloren), dat het alleen een beetje betaalbaar te houden is als alle huizen in het bereik van het warmtenet klant worden (er mogen geen ‘gasklevers’ overblijven, in het jargon). Bovendien moet de gemeente de garantie hebben dat dit tot in lengte van jaren zo blijft.

    Als huiseigenaren hun HR-ketel in de bijkeuken konden laten hangen, naast de installatie van het warmtenet, dan hebben die de mogelijkheid om na een aantal jaren weer over te schakelen op gas, als het aanbod van het warmtebedrijf hen niet bevalt. Dat kan de gemeente natuurlijk niet laten gebeuren, concurrentie van een andere aanbieder!
    Een ontluisterend grafiekje

    Als een warmtenet echt hele wijken compleet ‘van het gas af’ zou helpen, zou je nog een eind kunnen meegaan in zulke drangmaatregelen. De praktijk is echter maar al te vaak, dat een warmtenet het gasverbruik slechts verplaatst van decentraal, bij de burger thuis in diens HR-ketel, naar centraal door de gemeente. Immers, de biomassacentrale die in veel gevallen aan zo’n warmtenet hangt, kan niet snel bijschakelen op piekmomenten, daar is nog een aparte gascentrale voor nodig.

    In dat verband postte energieconsulent Martien Visser onlangs een ontluisterend grafiekje op X, dat op basis van data van de Klimaatmonitor van de overheid de prestaties van warmtenetten vergelijkt met die van een HR-ketel:

    Let speciaal op Helmond en Maastricht: daar hebben alle inspanningen en investeringen en de sloop van het gasnet bereikt, dat er per bewoner nu meer CO2 wordt uitgestoten dan als die met een ordinaire HR-gasketel was blijven stoken. Dat is geen energietransitie, maar energietravestie. De warmtenetten in Groningen, Purmerend, Leiden en Den Haag besparen vrijwel geen CO2, als je bedenkt dat er nog een aantal gunstige aannames onder die berekening liggen.

    De website van de Klimaatmonitor was ten tijde van het schrijven van deze column structureel onbereikbaar, dus ik heb het niet kunnen checken, maar ga er maar van uit dat de warmtenetten die wel een aanzienlijke CO2-besparing bereiken, zoals Enschede, Ede en Alkmaar, gebruik maken van restwarmte om hun water op te warmen. Die restwarmte kan afkomstig zijn van elektriciteitscentrales, afvalverbranders, of WKK-installaties: kleine elektriciteitscentrales bij bedrijven, die stroom opwekken en hun restwarmte nuttig weg kunnen zetten, hier dus in een warmtenet.

    Die warmte – een fysisch onvermijdelijk bijproduct – is weliswaar opgewekt met fossiele brandstof, maar die CO2-uitstoot is al meegeteld bij het eigenlijke product, dus de opgewekte stroom. Als je zulke restwarmte nuttig gebruikt, is dat qua CO2-uitstoot ‘gratis’.
    Biomassa

    Dat voert tot de kern van het fiasco van de warmtenetten. De Energietransitie, eerst onder Ed Nijpels en later Rob Jetten, heeft tot dogma verklaard dat ‘de burger van het gas af moet’. Dat is een doel op zich geworden waarbij het er in de ergste gevallen – zie Helmond en Maastricht – niet eens meer toe doet dat dit zelfs volgens de officiële EU-rekenmethode leidt tot extra CO2-uitstoot.
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 januari 2025 09:28
    2)

    Die EU-rekenmethode slaat het verbranden van biomassa aan voor 0 kilo CO2-uitstoot, omdat die biomassa (zoals in Estland en de VS gekapte en versnipperde bomen) in theorie ooit weer aangroeit en daarbij dezelfde hoeveelheid CO2 uit de lucht haalt als bij de verbranding vrijkwam. In de praktijk kan het tot een eeuw duren eer die teruggroei gerealiseerd is, wanneer de hele energietransitie al voorbij – of mislukt – is.
    Lokale wethouders vieren successen

    Warmtenetten op biomassa laten draaien is slechts in zeer beperkte mate zinnig, met biomassa van eigen bodem waarvan vaststaat dat die in een korte CO2-kringloop zit (zoals reststoffen uit de landbouw en snoeihout). Met twee of drie flinke warmtenetten is die koek in Nederland op.

    Niettemin is die fictieve 0-uitstoot de rechtvaardiging om het importeren en verbranden van biomassa met miljarden euro’s per jaar te subsidiëren onder de landelijke SDE++-regeling. Zo kunnen de warmtenetten in Helmond en Maastricht door de lokale wethouders als een groot succes gevierd worden: ze halen miljoenen euro’s aan SDE++-subsidie voor de gemeente binnen, die zichzelf daarmee op de kaart zet als koploper in de energietransitie. Zeker onder het vorige kabinet gingen er dan deuren voor je open in Den Haag, en het is maar de vraag of daar onder de huidige klimaatminister Sophie Hermans veel aan veranderd is.

    Onder een meer realistische inschatting van de CO2-uitstoot van biomassa, zouden alle met biomassa en gas gestookte warmtenetten in bovenstaande grafiek boven de HR-streep uitkomen. Gegeven dat een HR-ketel vrijwel 100% rendement maakt, en gas de relatief schoonste fossiele brandstof is, had die sector zo ongeveer de laatste moeten zijn die in energietransitie gaat. De HR-ketels kunnen dan op het eind van hun technische levensduur geleidelijk vervangen worden door elektrische warmtepompen – tegen de tijd dat het elektriciteitsnet in de desbetreffende regio dat aankan – en door warmtenetten die draaien op restwarmte.

    Waar het op neer komt: een warmtenet draagt alleen substantieel bij aan het klimaatneutraal maken van Nederland als het draait op restwarmte. Het potentieel aan restwarmte uit de industrie en energiecentrales is groot, en wordt nog niet volledig benut. Maar volgens het ‘hernieuwbare’ narratief en de ‘Netto Nul in 2050’-ambitie gaat dat potentieel drastisch afnemen. Restwarmte komt immers uit de verbranding van fossiele brandstof voor stroomopwekking, en die zou volgens de Netto Nul-ambitie in 2050 vrijwel volledig vervangen moeten zijn door stroom uit zonnepanelen en windmolens (die geen winbare restwarmte produceren).
    In alle provincies kleine kerncentrales

    Anderzijds, kerncentrales produceren per kWh stroom ongeveer net zoveel restwarmte als fossiele centrales. De combinatie van een kerncentrale met een warmtenet levert dus zowel betrouwbare, CO2-vrije, regelbare elektriciteit als warmte voor een groot aantal woningen.

    Toch wordt deze bonus zelfs door enthousiaste voorstanders van kernenergie zelden of nooit genoemd. Het lijkt wel of ze stroomproductie uit kernenergie het hoogst haalbare vinden, gezien alle maatschappelijke en politieke weerstand, dus hou op over warmtenetten, we smijten al die restwarmte wel gewoon in zee. Terwijl dit juist een van de pluspunten kan zijn van SMR’s – kleine kerncentrales die in elke provincie geplaatst zouden moeten worden. Wat is het potentieel aan restwarmte als we stoppen met het bouwen van windmolens, en volop kerncentrales gaan bouwen? Dat vergt een aparte column, binnenkort in dit theater.

    Wetenschapsjournalist?Arnout Jaspers?is auteur van de bestsellers?De?Stikstoffuik?(2023) en?De Klimaatoptimist?(2024), over energietransitie in Nederland. De boeken zijn?HIER?en?HIER?te bestellen. Informatie voor media en boekhandel:?info@blauwburgwal.nl.???
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 januari 2025 14:48
    Maarten van Andel: Bedrijven worden gestraft omdat ze van het gas af moeten maar niet kunnen – en de klimaatminister kijkt toe
    van andel (2)
    De VVD heet van oudsher een ondernemerspartij te zijn, maar daar is in het klimaatbeleid van VVD-minister Sophie Hermans tot nu toe niets van te merken. Beeld: YouTube.
    Door Maarten van Andel
    30 januari 2025
    Geplaatst in Energietransitie

    Deel dit artikel:

    Het NOS Journaal bracht onlangs schokkend energienieuws. De papierfabriek van Sappi in Maastricht moet van het gas af, maar kan dat niet omdat er te weinig elektriciteit beschikbaar is. Een vergunning voor meer elektriciteit duurt zes tot zeven jaar, en de realisatie ervan nog eens twee jaar. Het gevolg voor de papierfabriek is een extra CO2-heffing, bovenop de CO2-tarieven van het Europese Emissiehandelssysteem (ETS). Nederlandse bedrijven in de steen-, glas- en voedingsindustrie, waar meer dan 200.000 mensen werken, kampen met hetzelfde probleem.

    Hun concurrenten in België en Duitsland hoeven geen extra CO2-heffing te betalen, want die bestaat alleen in Nederland. Verduurzamen is mede daardoor vlak over de landsgrenzen bij Maastricht goedkoper dan bij ons. Nederland is kennelijk niet bereid om in de mondiale energietransitie, waarin we toch vooral gezamenlijk moeten optrekken, een gelijk speelveld met de buurlanden te creëren. De mensen om wie het gaat, de ondernemers en hun honderdduizenden medewerkers, hebben het nakijken. Het maakt niet meer uit of je veel of weinig belasting betaalt, of links of rechts stemt.
    Vooruitstrevende bedrijven worden gestraft

    Sappi liep jaren geleden nota bene voorop met het vervangen van een gasboiler door een elektrische boiler. Nu ze verder willen kan dat niet, en moeten ze extra CO2-heffing betalen vanwege een probleem dat de overheid zelf heeft veroorzaakt. Netcongestie en elektriciteitstekorten zullen nog zeker tien jaar voortduren. Het is onzeker of al die gezonde Nederlandse bedrijven met hun meer dan 200.000 medewerkers dat zullen overleven, gezien het langdurige belastingnadeel ten opzichte van hun branchegenoten in andere EU-landen. Dat is oneerlijke concurrentie, en het is zaak dat VVD-klimaatminister Sophie Hermans hier voortvarend werk van maakt.

    Laten we naast de destructieve extra CO2-heffing voor ondernemingen ook eens kijken naar de zin ervan. Dat vergt een analyse van de integrale elektriciteitsketen, en een vergelijking van de CO2-uitstoot van aardgas en elektriciteit.

    Dat laatste is snel gedaan, op basis van de meest recente openbare overheidsgegevens van 2023. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert voor elektriciteit een CO2-emissiefactor van 0,22 kilogram per kilowattuur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteert voor aardgas een CO2-emissiefactor van 0,20 kilogram per kilowattuur. Elektriciteit stoot dus per kilowattuur 10 procent meer CO2 uit dan aardgas. Toch moeten gewone bedrijven zoals een papierfabriek een extra CO2-heffing op aardgasverbruik betalen, terwijl elektriciteitscentrales dat niet hoeven. Het toont en passant aan dat elektrische auto’s en warmtepompen helemaal niet ‘emissievrij’ zijn.

    Een analyse van de integrale elektriciteitsketen is wat uitgebreider, maar zo mogelijk nog schokkender. De papierfabriek wekt warmte op om stoom te maken voor hun productieproces. Elke kolen-, gas-, biomassa- en kerncentrale doet dat ook, en drijft met die stoom een grote turbine aan. Die turbine drijft op haar beurt een grote dynamo aan, die daarmee elektriciteit genereert. Die elektriciteit wordt vervolgens naar hoge spanning getransformeerd voor transport op het landelijke hoogspanningsnet, en wordt 100 of 200 kilometer verderop weer naar lage spanning terug getransformeerd voor gebruik in de papierfabriek.
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 januari 2025 14:48
    2)

    Sappi maakt van de aldus opwekte en aangevoerde elektriciteit in hun reeds aangeschafte elektrische boiler warmte en stoom. De toeleverende centrale maakte helemaal aan het begin van de lange elektriciteitsketen ook warmte en stoom, door iets te verbranden of door uraniumatomen te splijten. Bij de opwekking van elektriciteit met warmte en stoom gaat ongeveer 50 procent van die warmte verloren. Dat is een natuurkundige wetmatigheid waar niemand iets aan kan veranderen – de vermaarde Carnot-cyclus.

    Bij de transformatie en het transport van elektriciteit gaat nog eens 5 procent verloren. Ook dat is een natuurkundige wetmatigheid, want transformators en kabels worden nu eenmaal warm als er veel stroom doorheen gaat. Die warmte is energieverlies, en gaat af van de warmte die Sappi uiteindelijk kan opwekken in hun elektrische boiler. Wind en zon leveren het merendeel van de tijd weinig tot niets, zeker in deze koude grauwe wintermaanden. Daar kan een papierfabriek een groot deel van het jaar niet op draaien, zeker niet nu ze toch al onvoldoende elektriciteit kunnen krijgen.
    Absurd proces

    De elektrische boiler van Sappi heeft dus integraal maar 45 procent energetisch rendement, terwijl de aardgasboiler die ernaast staat bijna 100 procent rendement heeft. De aardgasboiler verbrandt aardgas waarvan de energie vrijwel geheel in het bedrijfsproces wordt benut. Een elektriciteitscentrale verbrandt aardgas, steenkool of biomassa waarvan de energie voor minder dan de helft aankomt bij de elektrische boiler. Die elektrische energie stoot per kilowattuur ook nog eens 10 procent meer CO2 uit dan het rechtstreekse verbruik van aardgas.

    Het opwekken van elektriciteit met warmte en stoom, om die elektriciteit vervolgens honderden kilometers verderop weer om te zetten in warmte en stoom, is natuurkundig een absurd proces. Je hoeft geen fysicus te zijn om dat te begrijpen. Bij elke vorm van energieomzetting en -transport treden aanzienlijke verliezen op, dus is het zaak om zo min mogelijk omzetting en transport in de energieketen te hebben. Het vorige en het huidige kabinet volharden echter in deze absurditeit, die geen CO2 bespaart maar slechts de staatskas spekt. Dit is geen pleidooi voor cynisme, maar voor gezond verstand en aandacht voor de mensen om wie het gaat – belastingbetalende werkgevers en werknemers die onze maatschappij en economie draaiende houden.

    Klimaatminister Hermans heeft de kans om hier verbetering in aan te brengen, en zo het verschil te maken met haar voorganger Rob Jetten. De VVD heet van oudsher een ondernemerspartij te zijn, maar daar is in het klimaatbeleid tot nu toe niets van te merken. Hermans heeft de primaire taak om te stoppen met klimaatmaatregelen die geen CO2 besparen, zoals het aardgasverbod en het verbranden van bomen in elektriciteitscentrales. Ze heeft ook de taak om in het klimaatbeleid een gelijk Europees speelveld voor bedrijven te creëren. Anders leggen die bedrijven het loodje of verhuizen naar naburige EU-landen waar energie en verduurzaming wel betaalbaar zijn.

    Ik verwacht dat Kamer en kabinet het behoud van gezonde bedrijven meer prioriteit geven dan een symbolisch klimaatkoploperschap. Ik ga ervan uit dat onze volksvertegenwoordigers en bestuurders de werkgelegenheid van honderdduizenden belastingbetalende kiezers belangrijker vinden dan het uit de weg gaan van een volgende zinloze rechtszaak, aangespannen door een ongekozen en met belastinggeld gesubsidieerde belangengroep. De eventuele dwangsommen die daaruit volgen, zoals in de door Greenpeace gewonnen stikstaafzaak, worden overigens eveneens met belastinggeld betaald.
    Parallelle schijnwereld

    De echte wereld met echte mensen, echte energie en echte CO2 is belangrijker dan de parallelle schijnwereld van papieren wetten en kromme CO2-boekhouding. Kamer en kabinet gaan zich bij dit alles hopelijk niet onmachtig verschuilen achter Haagse wetten en Brusselse regels, zoals het vorige kabinet dat deed. Die door mensen gemaakte wetten en regels kunnen ook door mensen worden veranderd, zeker als ze niet of zelfs contraproductief blijken te werken.

    Het enige dat alle bureaucraten, bestuurders en politici bij elkaar niet kunnen veranderen zijn de natuurwetten. Die dicteren dat warmte en stoom maken met aardgas in de komende tien jaar veel minder aardgas verbruikt en CO2 uitstoot dan warmte en stoom maken met elektriciteit.

    Behalve natuurlijk als er structureel te weinig elektriciteit is. Dan verhuist de Maastrichtse papierfabriek naar het buitenland, en stoot die in de Nederlandse boekhouding helemaal geen CO2 meer uit. Het papier voor de Haagse burelen moet echter wel ergens gemaakt worden, dus de CO2-uitstoot daarvan waait dan over de grens alsnog ons land binnen. Het is een schrale troost dat de Nederlandse staat daar tenminste niet voor kan worden aangeklaagd.

    Maarten van Andel?is chemicus en publiceerde in 2023?Kies Wijzer Klimaat. Praktische gids voor consument en kiezer.?Dit verhelderende boek verscheen bij Uitgeverij Blauwburgwal, kost €17,50 en is overal verkrijgbaar, ook?in de winkel van Wynia’s Week.?
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 februari 2025 10:26
    Het hoogmoedige Amsterdam stopt pretentie om aardgasvrije klimaatstad te worden stiekem weg
    ww 6-02
    Omslag van de ‘Routekaart Amsterdam klimaatneutraal’ (gemeente Amsterdam)
    Door Calvin Schukkink
    6 februari 2025
    Geplaatst in AmsterdamEnergietransitieKlimaat

    Deel dit artikel:

    In 2040 wilde Amsterdam volledig aardgasvrij zijn en alles vervangen door warmtenetten en elektrische verwarming. Maar nu, al vijftien jaar voor de gestelde deadline, trekt de gemeente stilletjes de pijnlijke conclusie dat dit doel niet behaald zal worden.

    Warmtenetten liggen op zijn gat, windturbines mogen nergens staan, het stroomnet raakt overbelast en Amsterdam raakt niet van het gas af: de borstklopperige hoofdstad gaat aan zijn eigen morele verhevenheid ten onder.

    De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Koken op gas en verwarmen op aardgas is daarom, als het aan de overheid ligt, vanaf dan niet meer mogelijk. Daarvoor moeten ongeveer 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. Wat de woningen betreft, komt dat neer op ongeveer 300.000 stuks die ieder jaar van het gas af zouden moeten.

    De gemeente Amsterdam denkt daar een schepje bovenop te kunnen gooien: na de verkiezingswinst van GroenLinks bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2018 legde het gemeentebestuur de ambitie vast om de hele stad al in 2040 volledig van het aardgas af te hebben – tien jaar eerder dan de rest van Nederland.

    Het Amsterdamse doel is om in 2030 zeker 110.000 woningen op warmtenetten aan te sluiten: een vorm van stadsverwarming waarbij een groep woningen en gebouwen aangesloten zitten op een grote, centrale warmtebron die via buizen warm water naar huizen stroomt om ze op te warmen. Naast de aanleg van warmtenetten maakte de gemeente ook plannen voor de bouw van windturbines en een biomassacentrale, allemaal onder het mom van ‘Amsterdam aardgasvrij’.
    Aanleg warmtenetten

    Amsterdam wilde samen met energieleverancier Vattenfall en woningcorporaties beginnen met stadsverwarming in sociale huurwoningen in onder meer Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam-Noord. Daar werden de bestaande woningen, ondanks eerder verzet van de bewoners, van het gas gehaald en aangesloten op het warmtenet van monopolist Vattenfall, met de belofte dat de prijzen voor het warmtenet niet duurder zouden zijn dan de verwarming op gas.

    Ook de woningcorporaties en de gemeente gingen ervan uit dat de prijzen niet hoger zouden uitvallen dan de prijzen voor aardgas. Daarnaast had de gemeente Amsterdam in 2021 een afspraak met Vattenfall over de tarieven gemaakt, namelijk dat deze van alle Nederlandse warmteleveranciers bij de goedkoopste 25 procent zou blijven.

    Bijna 60.000 woningen en enkele jaren later, in 2024, verhoogde Vattenfall tóch haar tarieven, omdat voor haar de kosten van personeel, materiaal en inhuur dusdanig gestegen waren, dat het verhogen van de tarieven nodig was om tot een ‘redelijk rendement te kunnen komen,’ aldus een woordvoerder van Vattenfall tegen Het Parool.

    Om toch ergens wat winst te kunnen behalen, gooide Vattenfall in 2024 het vastrecht omhoog met 30 procent: Amsterdammers die op het warmtenet zaten aangesloten betaalden ineens geen 600, maar bijna 800 euro, en dat nog voordat de meter begon te lopen. Dat schoot zowel bij de huurders, wier energierekening plotsklaps stukken duurder werd, als bij de woningcorporaties in het verkeerde keelgat, omdat zij de belofte aan huurders hadden gedaan om de stijging van de vaste kosten voor de huurders voor hun rekening te nemen.
    Compensatie gedupeerde huurders

    Vrezend voor verder oplopende kosten (het was dat jaar de bedoeling dat nog enkele duizenden woningen zouden worden aangesloten op het warmtenet, waar ook het vastrecht stukken duurder zou zijn), zegden de woningcorporaties een jaar geleden hun medewerking aan het grote warmteproject op. Het Amsterdamse gemeentebestuur poogde om de woningcorporaties nog enigszins tegemoet te komen door een deel van deze kosten voor eigen rekening te brengen.

    Zo trok de gemeente in 2024 ongeveer 4 miljoen euro uit om ongeveer 2000 huishoudens te compenseren. Later bepaalde de gemeente dat het om 800 huishoudens zou gaan, omdat aan hen nadrukkelijk de toezegging is gedaan dat ze niet meer zouden betalen voor het warmtenet. Afgelopen jaar kregen deze huishoudens bijna 200 euro aan compensatie van de woningcorporaties.

    Vanaf 2025 zal de gemeente met een regeling komen om de gedupeerde huurders te compenseren. Daarbij gaat het alleen om huurders aan wie een toezegging is gedaan door de gemeente. Huurders die zijn geraakt door de tariefverhoging, maar aan wie geen toezegging is gedaan, komen niet in aanmerking voor compensatie.
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 februari 2025 10:26
    2)
    Peperduur warmtenetproject op zijn gat

    Tegelijkertijd kwam toenmalig klimaatminister Rob Jetten (D66) met een spoedwet waarin hij de maximale kostenstijging die Vattenfall en andere warmte-aanbieders vanaf 1 januari 2025 mogen vragen, aan banden legt. Dat viel bij Vattenfall in het verkeerde keelgat, omdat deze maatregel de investeringen in de warmtenetten te onzeker zou maken.

    In maart 2024 besloot Vattenfall zelf dan ook om de aanleg van warmtenetten in Amsterdam te staken: de aansluiting van 7.000 tot 15.000 bestaande woningen op het warmtenet viel ineens stil. Vattenfall besliste alleen nog door te gaan met nieuwbouw.

    En daarmee is Vattenfall de tweede energiegigant die de aanleg van warmtenetten staakt: zo trok Eneco in april van vorig jaar de stekker uit de aanleg van warmtenetten in Utrecht. Ook Eneco heeft twijfels of de gemaakte investeringen kunnen worden terugverdiend.

    De grootschalige aanleg van warmtenetten blijkt peperduur, waardoor de energiebedrijven de rekening neerleggen bij de huurders. De kosten komen voor rekening van de corporaties en gemeente, die ook zoveel geld niet kunnen ophoesten. Inmiddels ligt de aanleg van warmtenetten op zijn gat, en worden in woningen zelfs cv-ketels geplaatst: een vernederende nederlaag voor het linkse Amsterdamse stadsbestuur.

    Niet alleen de aanleg van warmtenetten blijkt een hindernis voor de ambitie van het groene en linkse Amsterdam om koploper te zijn in de race voor het klimaat en tegen het aardgas. Want als het aan Amsterdam ligt, is niet alleen iedere woning aangesloten op het warmtenet, maar staan er ook nóg meer windmolens: 17 stuks (50MW) als het kan, te verdelen over locaties in Amsterdam Zuidoost, de Noorder IJ-plas en in de haven.

    Ook wat dit hoogst iconische plan betreft heeft de gemeente de wind niet bepaald in de rug: in oktober van vorig jaar besloot de gemeente definitief dat er geen windturbines zouden komen bij de recreatieplas Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost, nadat meer dan 2100 bezwaren van bewoners en organisaties waren ingediend over de mogelijke komst van de turbines in dat gebied.
    Provincie blokkeert windmolens

    Daarbovenop besloot de provincie Noord-Holland in november van 2024 om geen vergunning te verlenen voor de bouw van drie windturbines aan de andere kant van de stad, bij de Noorder IJ-plas. De gemeente gaat in beroep bij de rechter tegen dit afwijzingsbesluit van de provincie.

    Vooruitlopend daarop heeft de gemeente al wel vast een lening gesloten voor het reserveren van het stuk grond op de Noorder IJ-plas waar de windmolens zouden komen te staan en zelfs al enkele buizen in de grond gestopt.
    Pijnlijke reality checks

    Een extra doorn in het oog van zowel stadsbestuur als de landelijke en Brusselse politiek was de conclusie dat de eerder door PvdA-politicus Frans Timmermans en oud-klimaatminister Rob Jetten als ‘klimaatneutraal’ bestempelde biomassaverbranding tóch een stuk vervuilender en klimaatonvriendelijker blijkt dan eerder gedacht.

    Waar het vorige kabinet nog zo overtuigd was van het feit dat in de transitie naar een klimaatneutraal 2050 ‘een belangrijke rol is weggelegd voor duurzame biogrondstoffen,’ aldus Jetten in een Kamerbrief in 2023, is de druk tegen biomassaverbranding dusdanig groot geworden dat ook het plan om in het tegen Amsterdam gelegen Diemen een biomassacentrale te bouwen afgelopen oktober door Vattenfall zelf is ingetrokken. Deze biomassacentrale zou de grootste worden van Nederland, en zou maar liefst 80.000 woningen in Amsterdam en Almere verwarmen.

    Het volledig vastlopen van de aanleg van warmtenetten, moeite met de plaatsing van windmolens door bezorgde burgers of afkeurende provincie en het moeten afschieten van de bouw van een biomassacentrale door veranderde opvattingen over de duurzaamheid van biomassaverbranding: alles wijst erop dat de morele borstklopperij van het stadbestuur van Amsterdam compleet averechts uitpakt.

    Inmiddels wijzigt wethouder Zita Pels (GroenLinks) haar koers, legt de schuld neer bij het Rijk en laat weten dat de gemeente vanaf nu ‘vol inzet’ op warmtepompen (hybride en elektrisch). De Amsterdammer krijgt de opdracht om zijn woning maar beter te isoleren.

    Gemeenteraadslid Kevin Kreuger van JA21 heeft een debat aangevraagd waarbij hij wethouder Pels aan de tand wil voelen over haar alternatieve plan. Hij noemt de warmtepompen erg duur en vraagt zich af of dit ook niet weer een onhaalbaar plan is, gezien de beperkte capaciteit op het stroomnet. Hoe dan ook: het trotse Amsterdam Aardgasvrij 2040 is van de baan.

    Calvin Schukkink?is verslaggever van Wynia’s Week en masterstudent staats- en bestuursrecht aan de universiteit Utrecht. Hij komt uit Enschede.

    Wynia’s Week?verschijnt drie keer per week,?156 keer per jaar,?met even onafhankelijke als broodnodige artikelen en columns, video’s en podcasts. U maakt dat samen met de andere donateurs mogelijk. Doet u weer mee,?ook in 2025? Kijk?HIER. Hartelijk dank!
1.780 Posts
Pagina: «« 1 ... 84 85 86 87 88 89 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beleggen.nl

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 466 7.001
AB InBev 2 5.482
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.582 51.201
ABO-Group 1 22
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.132
Accentis 2 264
Accsys Technologies 23 10.528
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 188
ADMA Biologics 1 34
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 14 17.650
Aedifica 3 901
Aegon 3.258 322.664
AFC Ajax 538 7.086
Affimed NV 2 6.287
ageas 5.844 109.885
Agfa-Gevaert 14 2.048
Ahold 3.538 74.293
Air France - KLM 1.025 34.998
AIRBUS 1 11
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 467 13.036
Alfen 16 24.333
Allfunds Group 4 1.468
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.251
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 405
Altice 106 51.198
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.486 114.813
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.835 242.740
AMG 971 133.088
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 305 6.686
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 485
Antonov 22.632 153.605
Aperam 92 14.935
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 380
Arcadis 252 8.731
Arcelor Mittal 2.033 320.578
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 286
arGEN-X 17 10.288
Aroundtown SA 1 219
Arrowhead Research 5 9.716
Ascencio 1 26
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.108 39.082
ASML 1.766 106.060
ASR Nederland 21 4.451
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 470
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 32 13.610
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 64
Azerion 7 3.390