Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Witte zwanen, zwarte zwanen…

In zijn boek The Black Swan zet statisticus N.N. Taleb uiteen hoe om te gaan met het onwaarschijnlijke. Zoals bijvoorbeeld de hoogte van de Trump-tarieven.

Witte zwanen, zwarte zwanen…
Beeld: iStock

In de beleggingswereld staat de zwarte zwaan symbool voor een grote en onverwachte gebeurtenis die heel veel invloed heeft op de maatschappij en daardoor ook op de financiële markten. Voorbeelden van zwarte zwanen zijn de aanslag op de Twin Towers op 11 september in 2001, de kredietcrisis in 2008 en de uitbraak van de coronapandemie in 2020.

Grijze zwaan

Afgelopen woensdag, op ‘Liberation Day’, kwam er voor beleggers echter een grijze zwaan voorbij. De lijst met importheffingen die de Verenigde Staten opleggen aan bijna alle landen en sectoren heeft niet alleen grote invloed op beurzen, maar ook op de economie en de maatschappij. Iedereen zag ze echter al van mijlenver aankomen, dus van een onverwachte gebeurtenis valt niet te spreken. Vandaar dat Bloomberg spreekt van een grijze zwaan. Desalniettemin reageerden beleggers wereldwijd, en niet in de laatste plaats in de Verenigde Staten zelf, als door een wesp gestoken.

De diverse gevreesde importheffingen werden aangekondigd en toegelicht door Donald Trump, de president van de Verenigde Staten. Eerder op de gevreesde woensdag wilde de Amerikaanse president niets loslaten over wat hij om vier uur ’s middags in de Rozentuin van het Witte Huis zou gaan vertellen. Hij ging niet verder dan ‘I’m gonna be nice, so nice’. Gezien de reacties wereldwijd na zijn aankondigingen, zou hij zich toch op z’n minst kunnen afvragen  of andere wereldleiders dit ook zo zien.

Ieder land ter wereld dat zaken doet met de Verenigde Staten krijgt een minimale importheffing opgelegd van 10 procent. Deze heffing is per 5 april ingegaan. Dit percentage wordt verhoogd in het geval het betreffende land belasting heft over Amerikaanse producten en diensten die het desbetreffende land importeert. Het gaat Trump dus om zogenaamde wederkerige tarieven: heffingen tegen landen die als reactie op eerdere Amerikaanse handelsmaatregelen eigen invoertarieven op Amerikaanse producten hebben ingevoerd.

Nice

De heffing die de Amerikanen opleggen is simpel berekend. Het is de helft van het procentuele handelsoverschot dat een land heeft met de Verenigde Staten. Zo hebben de Verenigde Staten een handelstekort van 235,6 miljard dollar met de Europese Unie. Als je dat bedrag deelt door de Amerikaanse import uit de Europese Unie (605,8 miljard dollar) kom je uit op 39 procent. De (afgeronde) helft hiervan is 20 procent en dat is dan de heffing die importen uit de Europese Unie opgelegd krijgen.

Voor China komt het percentage uit op 34 procent. Maar, ook de al twee keer eerder opgelegde 10 procent heffing aan dit land blijft staan, zodat de totale importheffing voor Chinese importen op 54 procent uitkomt. Het Verenigd Koninkrijk, dat een handelstekort heeft met de Verenigde Staten, krijgt volgens deze rekening slechts een importheffing van 10 procent op de Britse producten en diensten om de oren.

Geen zekerheid

Opvallend was dat Mexico en Canada, twee landen die eerder veelvuldig zijn genoemd door Trump, vorige week de importheffingendans leken te ontspringen. Het is daarom niet duidelijk of de al eerder genoemde heffingen voor deze landen op ‘Liberation Day’ zijn ingegaan. De vorige maand aangekondigde heffingen van 25 procent op staal, aluminium, auto’s en auto-onderdelen zijn wel in ieder geval wel effectief geworden. Maar over andere sectoren werd niet gesproken. Zo blijven medicijnen voorlopig gevrijwaard van Amerikaanse heffingen.

De Amerikaanse president gaf aan dat wanneer een land zijn eigen opgelegde importheffingen aan de Verenigde Staten verlaagt, er te praten valt over een verlaging van het Amerikaanse tarief. Onderhandelen met dé dealmaker blijft dus mogelijk. Diverse wereldleiders, onder wie Ursula Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie , hebben aangegeven in gesprek te willen gaan. Mocht daar niets uitkomen, dan ligt er een pakket met tegenmaatregelen klaar. De onzekerheid blijft dus nog wel even…

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.