mineset schreef:
Toch spingt een particulier met spaargeld er m.i. beter uit dan een bedrijf. Immers, die particulier kan even op zijn spaargeld wachten totdat de betaling uit de CGR is voldaan. Een bedrijf (going concern!) zit doorgaans ook met verplichtingen aan crediteuren.
[/quote]
Vind ik een volstrekt scheve vergelijking. Ook een bedrijf kan op z'n spaargeld wachten, anders zou het namelijk geen spaargeld zijn. Verder heb ik als particulieren ook crediteuren en moet ik ook eten. Ik kan ook geen weken of maanden zonder geld. Het enige relevante verschil is imho dat bedrijven een grotere cashflow hebben dan normale particulieren. Het gevolg is dat een bedrijf een grotere kans heeft boven het garantievermogen te komen.
Mijn persoonlijke mening is dat een garantieregeling helemaal niet van kracht hoort te zijn voor bedrijven. Ik vind dat particulieren hun eigen voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Voor bedrijven vind ik dat dat nog veel sterker geld. Dat is volgens mij ook een redelijk algemeen uitgangspunt in de regelgeving. Een bedrijf valt bijvoorbeeld ook niet onder de consumenten bescherming bij aankoop van goederen.
Zoals gezegd, ik ben van mening dat de garantieregeling niet voor bedrijven van kracht hoort te zijn. Om bedrijven volledig uit te sluiten is lastig en dat zou ook een negatieve invloed hebben op startende ondernemingen. Veel bedrijven worden gestart als 'bijbaantje' Mensen die vanuit hun schuur of zolderkamer iets beginnen, vaak naast een normale baan. Een normaal, goedlopend, bedrijf hoort imho voor zichzelf te kunnen zorgen. Het is heel normaal dat een ondernemer de kredietwaardigheid van klanten en leveranciers checkt als het om significante bedragen gaat. Als die kredietwaardigheid onvoldoende wordt bevonden vraagt een ondernemer zekerheden en/of gaat niet met zo'n partij in zee. Ik zie niet in waarom dat voor bankrelaties anders zou moeten zijn.
Tot slot is het feit dat er rekeningen betaald moeten worden natuurlijk helemaal geen argument. Een verstandig iemand heeft meerdere bankrelaties en kan, indien er geld beschikbaar is, urgente betalingen via een andere bank doen als de reguliere bank om wat voor reden dan ook het af laat weten.
[quote=mineset]
Als er dan banken gaan vallen zijn crediteuren vele malen minder genegen om uitstel van betaling te geven c.q. toeleveranciers minder genegen om op krediet te leveren. Ergo--> dat raakt dus de Nederlandse economie nog eens extra.