fintech schreef:
Verkopen door computerprogramma's. Dat denk ik ook. En wat is het alternatief? Obligaties en cash.
Denk dat de kapitaalmarktrente lager gaat vanwege het grote aanbod.
Instappen is feitelijk ook een alternatief. De VIX-index moet toch behoorlijk doorschieten richting 60.
Emotie
Een belangrijke ‘tool’ bij het bepalen waar de bodem ligt is de zogenaamde emotiecyclus. Beleggers overdrijven: ze zijn te optimistisch in goede tijden, en te pessimistisch in slechte tijden. Verder hebben ze last van tal van emoties als spijt, hebzucht en angst. Dit kunnen we vertalen in een emotiecyclus.
De emotionele gesteldheid van de bodem kenmerkt zich in eerste instantie door paniek. Iedereen denkt dat de markten helemaal onderuit gaan. Analisten noemen extreem lage koersdoelen. We zien koersen zakken onder hoge transactievolumes, bij veel negatieve berichten in de kranten. Dan komt de fase van de minachting, het gebrek aan respect voor de financiële markten.
Als we de emoties angst en hebzucht zien, dan is volgens de emotiecyclus de bodem dichtbij. En volgens mij spelen deze emoties nu op. Mensen keren de beurs gefrustreerd de rug toe. Ze gaan sparen, omdat ze zich beduveld voelen door allerlei aanbieders van financiële producten. Ze voelen minachting voor analisten, goeroes en de bedenkers van allerlei producten met zogenaamd mooie rendementen.
Als we straks weer stijgen, krijgen we eerst nog de fase van de twijfel. Mensen geloven die stijgingen niet. Ze kunnen de stijgingen niet rijmen met het altijd nog slechte economische nieuws. Er komen complottheorieën. Mensen denken dat de markten omhoog worden getild, door de wereld van het grote geld, om de ‘kleinere beleggers’ weer naar de beurs te trekken. In deze fase zitten we volgens mij nog niet helemaal.