Sjaako schreef:
Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) raakt een van zijn meest hardnekkige belagers kwijt. Manager Wouter Rosingh van aandeelhouder Hermes vertrekt per 1 maart bij het Britse beleggingsfonds.
Rosinghs vertrek volgt op de annulering door Hermes van de verzelfstandiging van het European Focus Fund, het activistische vlaggenschip van Hermes waaraan de Nederlander leiding geeft. Ook Bertrand Biragnet, de financiële rechterhand van Rosingh bij Hermes, en mede-directeur Stephan Howaldt, vertrekken.
De annulering volgt op teleurstellende resultaten van het Focus Fund in 2008. De waarde van het fonds daalde volgens Hermes met bijna 60%, bijna het dubbele van de index waarmee het wordt vergeleken. Het grootste deel van de in zes jaar gecreëerde waarde is hierdoor weer verdampt.
Hermes heeft in Nederland belangen in onder meer CSM en Océ, maar is vooral bekend van de strijd om ASMI. Bij de chipmachinemaker wil Hermes dat het bestuur onder leiding van topman Chuck del Prado opstapt. Hermes kreeg daarbij steun van de fondsen Fursa en Centaurus. Fursa is echter al langer bezig om zijn beleggingen af te wikkelen, na forse koersdalingen. Centaurus heeft volgens bronnen zijn belang in ASMI recent teruggebracht.
Rosingh wordt bij Hermes opgevolgd door John Havranek. Hij gaf de afgelopen jaren leiding aan het activistische onderdeel van het Britse fonds Henderson. Daar bemoeide hij zich ook met de strategie en het bestuur van de ondernemingen in portefeuille.
Of ASMI met het vertrek van Rosingh bij Hermes kan rekenen op meer ademruimte, is vooralsnog onduidelijk. Halverwege vorig jaar kwam de nieuwe ASMI-topman Chuck del Prado mede onder druk van de opstandige aandeelhouders met een plan om de winstgevendheid van ASMI te vergroten.
Onderdeel van het plan was de verplaatsing van productie naar Singapore. Gisteren maakte ASMI bekend dat het in Nederland circa tweehonderd banen gaat schrappen. Het gaat om ruim een derde van het totaal aantal Europese werknemers van het verlieslatende ASMI-onderdeel Front End. ASMI heeft volgens Del Prado ook werktijdverkorting aangevraagd, maar dit is afgewezen omdat het bedrijf niet voldeed aan de voorwaarden. Het is voor het eerst in 16 jaar dat er bij ASMI sprake is van gedwongen ontslagen. De verkooporganisatie en onderzoek en ontwikkeling blijft wel in Nederland.
Volgens Del Prado is de reorganisatie niet het gevolg van de economische malaise, maar wordt ASMI juist geholpen door de crisis in de uitvoering van zijn plannen. ‘Deze ingreep was al onderdeel van ons plan om het bedrijf winstgevender te maken, maar de economische crisis helpt ons in de timing en we kunnen versnellen.’
Op de beurs reageerden beleggers lauw op de plannen. Het aandeel ASMI zakte met 1%. ‘Als ASMI verlies bij Front End had willen voorkomen zijn ze zeven jaar te laat’, aldus analist Eric de Graaf van Petercam. ‘Dat is natuurlijk de kern van het probleem. In goede tijden maakt het geen winst, in slechte tijden gaat het net zo hard naar beneden als andere chipbedrijven.’
FD.nl