Bores schreef:
'Aandelencultus wordt weggevaagd'
'Aandelencultus wordt weggevaagd'
IEX Profs Redactie | 30 jun 2010, 15:30 | Reacties 1
Van alle doemscenario’s kan er maar één het meest afschuwwekkend zijn en die – twijfelachtige – eer gaat naar de Royal Bank of Scotland. De bank verwacht dat in de nabije toekomst de aandelencultus, volgens de bank de ergste cultus uit de geschiedenis (…) voorgoed weggevaagd wordt. Volgens RBS staan we op het randje van de afgrond, zowel voor de aandelenmarkt als de huizenmarkt als de bankenindustrie. En juist de pogingen van de SEC om meer veiligheid voor beleggers te creëren gaat ons het zetje over die rand geven.
De enige beleggingen waar beleggers nog veilig zijn, zijn langlopende staatsobligaties van volwassen landen als de VS, het VK, Duitsland en Frankrijk. En goud natuurlijk. Maar verder staan alle seinen op rood en verwacht RBS een spectaculaire afzink van zowel aandelen wereldwijd als grondstoffen. “Alles lijkt op de situatie in 2008, inclusief de (in onze opinie) verkeerde consensus.” De bank geeft toe dat hun visie nogal fatalistisch klinkt, maar de harde feiten onderschrijven dat volgens RBS.
De Amerikaanse huizenmarkt gaat uiteindelijk de spectaculaire daling van de aandelenmarkt inluiden, denkt de bank. De slechte huizenmarkt gaat de consument raken en nieuwe spaardrift opwekken. Ondertussen is het nog steeds een chaos is de Europese bankenwereld, een sector waarop RBS van nature goed zicht zou moeten hebben. Het eindspel is al ingeleid door de Fed: 2a-7.
‘Denk het ondenkbare'
2a-7 staat voor een nieuwe regel van toezichthouder SEC die bepaalt dat geldmarktfondsen ‘veiliger’ moeten worden. Die gaat echter averechts werken, vreest RBS. Door die nieuwe regel moeten geldmarktfondsen - samen goed voor 2,8 biljoen dollar AUM - 30% in plaats van 5% van hun beheerd vermogen aanhouden in liquiditeiten die binnen 7 dagen opvraagbaar zijn en ook de maturity van de fondsen moet omlaag, van 90 naar 60 dagen.
Het gevaar van die maatregel is dat de VS zichzelf gaat terugtrekken om zich zo te beschermen tegen problemen in de Europese bankensector. Dat gaat het vertrouwen – cruciaal voor de sector – in de bankenwereld ondermijnen, beargumenteert RBS. In geval van ernstige problemen en paniek kunnen Europese banken razendsnel in de problemen komen. Sneller dan tevoren, net zo snel als Northern Rock in 2008, denkt RBS. Onwaarschijnlijk? RBS spoort beleggers aan ‘het ondenkbare te bedenken’