jvantol schreef:
De beurs werkt net als een veiling. De 'veilingmeester' verhoogt net zolang de prijs totdat niemand meer koopt, om vervolgens de prijs weer te laten zakken tot er niemand meer verkoopt. Hierdoor worden steeds de grenzen van vraag en aanbod afgetast.
De 'manipulatiemachine', zoals The Sun het noemt, kan alleen werken als deze er voor zorgt dat er steeds net iets meer vraag is dan aanbod, en de koersen dus 'gemanipuleerd' omhoog gaan.
In theorie zou dat natuurlijk kunnen. Maar of de vraag nu 'terecht' of 'gemanipuleerd' hoger ligt dan het aanbod maakt eigenlijk niet uit. Sentiment doet namelijk precies hetzelfde. Ook dan kan er sprake zijn van 'onterechte' stijgingen of dalingen.
Bovendien hangt er een prijskaartje aan de zogenaamde manipulatiemachine. Daarom zal deze steeds maar een klein beetje extra vraag genereren. Gezien de behoorlijke koersschommelingen van de laatste tijd lijkt dit verhaal dan ook niet helemaal juist.
Manipulatie of niet, vele beleggers hebben moeite met grote koersschommelingen. Wat dat betreft begrijp ik de reactie van The Sun weer wel. Het kan immers hard de verkeerde kant op gaan dus in dat opzicht is aan de kant staan zo slecht nog niet.
Maar persoonlijk zie ik het allemaal heel anders. Het kan namelijk ook hard de goeie kant op gaan. Een goede belegger schat de richting vaker goed in dan verkeerd en vult met deze extremen dus gewoon zijn zakken terwijl de onzekere belegger aan de zijlijn staat...