Dikkie Dik schreef op 16 juni 2013 12:56:
[...]
Ik ben het volledig met je eens.
Zolang er moet worden afgeschreven (en daar ziet het voorlopig wel naar uit) zie ik de beleningsgraad niet verbeteren.
In plaats van een emissie lijkt de afbouw van het belang in Intervest Offices (dat nog steeds rond intrinsiek noteert) mij in theorie nog steeds de beste optie. De vraag is echter of daar (zonder veel schade) grote plukken van in de markt te zetten zijn.
De beleningsgraad van Intervest is met een kleine 50% trouwens een stuk lager dan die voor de gehele portefeuille van NSI. Dit impliceert dat het Nederlandse gedeelte al een stukje boven de 60% zit, hetgeen mogelijk de woekerrentes die banken NSI inmiddels aan lijken te rekenen verklaart. Ik blijf het overigens wrang vinden dat in de gouden tijden diverse partijen voor allerhande "rommel" 80-90% van de taxatiewaarde konden lenen tegen zeer gunstige voorwaarden, terwijl nu relatief gezonde partijen als NSI het vel over de oren wordt gehaald.
Hoewel afbouw van Intervest mijn voorkeur geniet, is het dus maar de vraag of dit tegen acceptabele voorwaarden en op korte termijn te realiseren is.
Een emissie zou in mijn ogen de dood in de pot zijn; voor een opbrengst van enige substantie ga je dan al gauw naar een forse claimemissie tegen een (bij claimemissies gebruikelijke) noodkoers, waarbij de discount als sneeuw voor de zon wegsmelt.
Voor wat betreft de soap rond Habas, ik heb me een beetje in dat Aspen verdiept en qua marktkapitalisatie stelt dat ook niet veel voor (als ik het goed heb omgerekend momenteel iets meer dan een schamele 50 miljoen euro). Met een eigen vermogen van NIS 396 miljoen (ultimo 2012) op een balanstotaal van NIS 1868 miljoen lijkt het me bovendien niet echt heel solide gefinancierd (4.8NIS = 1 euro).
Al met al dus wat zorgwekkende aspecten rondom NSI; enerzijds heb je de flinke discount en de goede indruk die het management wekt in het omgaan met de huidige uitdagingen, anderzijds heb je het aanhoudende getouwtrek met banken rondom herfinancieringen plus de onzekerheid rondom het "Israelische" minderheidsbelang.
Ik kan me dan ook vinden in je laatste alinea. Vastned, Wereldhave (en ook Corio) noteren eveneens (flink) onder intrinsiek, terwijl hun portefeuille van betere kwaliteit is, de rentelasten (in %) een stuk lager zijn en de balansverhoudingen een stuk beter (zit ze alle drie long overigens).
Voorlopig blijf ik NSI met veel interesse volgen, maar ik vind het momenteel een beetje te riskant om weer in te stappen.