DeZwarteRidder schreef op 2 februari 2014 17:59:
“Vader aller beursfraudeurs”
Door Niek den Tex op 19 jun 2003 om 15:45 | Views: 20.486
Vandaag was het ongekend rustig op het Guru-forum van Eurobench. In plaats van achter hun beeldscherm te zitten, verzamelden vijftien van de meest enthousiaste chatters van dit forum zich in de Amsterdamse rechtbank.
Daar moest collega Martijn K. voorkomen. K. - Hercules op de forums - was door het openbaar ministerie aangeklaagd voor het verspreiden van leugenachtige informatie en het handelen met voorkennis in het aandeel Cardio Control in 2000.
Om kwart voor tien komt de verdachte aanlopen. Hij kijkt schuchter om zich heen. Met een linnen schoudertas en spik-splinternieuw overhemd ziet hij er onschuldig uit. Hij is nog nooit eerder in een rechtbank geweest.
Strafbaar of niet?
K. schrikt van de hoeveelheid journalisten die zich verzameld hebben. Geintje, een van zijn Guru-vrienden, geeft hem een handje en wenst hem succes. Van zijn advocaat Jan Brouwer krijgt hij een laatste uitleg. Als officier van justitie Joost Tonino langs komt met een laatste aanpassing in de tenlastelegging, dringt het tot K. door dat de strafzaak begint.
De feiten worden niet betwist. Alleen, zijn ze strafbaar of niet? De zaak Hercules begint bij de compliance-afdeling van Euronext. Zij begint op 24 oktober 2000 met een onderzoek naar de enorme handel in het aandeel Cardio Control een dag eerder. Normaal worden er 4000 aandelen verhandeld (dubbeltelling) en op 23 oktober waren het er 200.000.
Nota bene, zonder dat er nieuws was over Cardio Control. Het spoor leidde naar een klant van de VEB-Bottomline, een telefonische orderdienst van Labouchere. Dit was Hercules. Hij had op 23 oktober 102.000 aandelen gekocht en 90.000 verkocht. Voorzitter van de rechtbank Maarten Mastboom vraagt K. naar de gebeurtenissen rond die dagen.
Vraag en antwoord
Uit de antwoorden van K. blijkt dat hij een fanatieke belegger is. Hij begon al op zijn vijftiende. Na zijn VWO ging hij economie studeren, maar na twee jaar hield hij ermee op en ging werken als verzekeringsadviseur. K. werd actief in de chatboxen in 1999. Mastboom is geïnteresseerd in de cultuur en (on)geschreven wetten daarvan:
Mastboom: “Gaat het er alleen om anderen op het verkeerde been te zetten, of is het ook om wijsheid te delen?”
K: “Het is een uitlaatklep. Je kunt er lol maken en opscheppen. Het gaat er om elkaar te imponeren.”
Mastboom: “Help je elkaar?”
K: “Soms wel, dan plaats je een persbericht of het diepteboek.”
Mastboom: “Waar haalt u uw informatie nog meer vandaan, behalve van internet? Uit kranten of bladen?”
K: “Nee, als het in de krant staat of in een maandblad, dan is het te laat.”
Daarna komt de aanloop naar zijn transacties van 23 oktober aan de orde.
K.: “In de zomer was ik al positief over het aandeel Cardio Control. CEO Dick van Luijk spiegelde een explosieve groei van de omzet voor. In augustus heb ik toen mijn eerste plukjes gekocht.”
Mastboom: ”Waarom was u juist op 23 oktober enthousiast over Cardio Control?”
K: “De AEX was al een tijdje aan het stijgen, maar Cardio ging nauwelijks mee. Op 9 november kwam het bedrijf met cijfers en de CEO was altijd al positief.”
Mastboom: ”Was 23 oktober een normale dag?”
K: ”Nee, een extreme als je kijkt naar het aantal transacties.”
Sfeer
Mastboom:”Waarom heeft u uw verkopen stilgehouden en uw aankopen wel op internet gezet?”
K: “Andere mensen namen credit voor de koerssprong van Cardio, terwijl ik het had gedaan. Ik was boos, het waren mijn centen. Ik dacht: ‘Ik laat ze even zien wie het écht gedaan heeft’. Een chatbox is een verkapte gesloten inrichting op internet. Het is een verzameling bonte gekken, waar volwassen mannen weer even een klein kind kunnen zijn. Hier kunnen ze hun frustraties en stress uiten. Het is een on-line psycholoog.”
Mastboom: “Hoe voelde u zich na de koerssprong?”
K: “Ik voelde me even dé man. Het was puur een staaltje bluf.”