FvR schreef op 4 oktober 2012 18:54:
De keerzijdes van de groei zijn alom zichtbaar; er is een schuldenberg, die echt veel harder groeit dan de behaalde economische groei, er is een milieuprobleem wat ook harder groeit, en uiteindelijk kostbaarder is dan wat wij bereid zijn (of in staat zijn) te betalen.
Ons economisch denken is op dit moment zo ingericht dat er absoluut geen sprake is van integraal denken, van samenhang tussen verschijnselen, van oorzaak en gevolg. Nee, het cijfer onder de streep telt. Als het groter is dan een jaar eerder zijn we blij, is het kleiner dan is er paniek.
Evenwicht en samenhang zijn begrippen die volgens mij centraal zou moeten staan in nieuw economisch denken. Er zijn overigens veel meer zaken denkbaar die nu nauwelijks meetellen in ons economisch denken. Welvaart wordt b.v. alleen afgemeten aan inkomen, maar welzijn wordt op geen enkele manier meegenomen, terwijl vrijwel iedereen toch meer uit zijn werk haalt dan alleen inkomen.
Waar het om gaat is dat economen (en politici) af moeten van die platte eendimensionale fixatie op dat cijfertje onder aan de streep.