lower schreef op 26 november 2016 12:20:
Ceo Sijmen de Vries koestert pennystock
’Emissie kans Pharming-belegger’
vrijdag 25 november 2016
door Rob Goossens
Een claimemissie van €12,1 miljoen was het laatste puzzelstukje dat biotechbedrijf Pharming nodig had om een nieuw bestaan op te bouwen als farmaceut. Beleggingsexpert Peter Siks van Binck noemt dit voor beleggers een „mooie kans”.
Pharming kondigde eerder deze week aan dat het bijna 59 miljoen nieuwe aandelen aan bestaande aandeelhouders aanbiedt via een zogeheten claimemissie. Daarnaast is het nieuwe leningen aangegaan, waarvan een deel in de vorm van converteerbare obligaties.
In totaal brengt de operatie €111,8 miljoen op, waarmee Pharming de verkooprechten van zijn eigen medicijn Ruconest in Noord-Amerika verwerft en tevens investeert in de vermarkting daarvan. De rechten had het in een eerder stadium verkocht aan farmaceut Valeant. Omdat dit Canadese bedrijf moet saneren, diende de mogelijkheid zich aan voor Pharming om zelf de transformatie naar farmaceut in gang te zetten.
Tevreden
Ceo Sijmen de Vries van het bedrijf is erg tevreden met de financiering. „
We wilden voor onze aandeelhouders de verwatering zoveel mogelijk beperken. Daarom hebben we zoveel mogelijk voor converteerbare elementen gekozen. Daarnaast wilden we ook niet te afhankelijk worden van een claimemissie, want dan had de markt tegen ons in kunnen speculeren.”
Peter Siks van BinckBank is te spreken over de keuze voor een claimemissie. „Omdat de claim eigenlijk een kortingscoupon is, vertegenwoordigt die een waarde. Bestaande aandeelhouders kunnen die verkopen, of zelf meedoen.”
Beleggers die de verkregen claims uitoefenen, krijgen voor elke zeven aandelen in bezit een korting van enkele centen op één nieuw aandeel. Maar het uitoefenen is vrijwillig, benadrukt Siks. „De belegger heeft bij een claimemissie vaak het gevoel dat hij mee móét doen. Maar dat is absoluut niet zo. Ik denk wel dat dit een mooie kans is.”
Staatslot
De waarde van het aandeel Pharming wordt sinds 2013 uitgedrukt in centen. Daardoor heeft het aandeel volgens Siks een ander soort publiek gekregen. „Voor particuliere beleggers is het een soort Staatslot geworden. Het aandeel is niet duur, maar als het op een gegeven moment naar een euro schiet dan houd je er een mooi bedrag aan over.”
Het verminderen van het aandelentotaal door een omgekeerde splitsing zou Siks daarom zonde vinden. „Dan jaag je een deel van je aandeelhouders weg. Het percentage van het bedrijf dat je bezit, blijft dan weliswaar gelijk, maar psychologisch is het een verschil of een aandeel meer of minder dan een euro waard is.”
Sijmen de Vries, die in het verleden wel hardop heeft nagedacht over een omgekeerde splitsing, stelt dat zo’n stap niet aan de orde is. „In Nederland zijn geen regels voor de minimale waarde van een aandeel. In de VS wel, maar daar zijn we niet beursgenoteerd.”
Groeifase
Volgens De Vries komt er een „bijzonder opwindende en naar verwachting succesvolle groeifase” aan voor Pharming. Die wordt opvallend genoeg in de hand gewerkt door tegenslag bij Shire, dat met Cinryze een concurrerend medicijn op de markt heeft. Shire kampt momenteel met leveringsproblemen.
De Vries: „Er is naast deze twee medicijnen nog een derde medicijn voor de behandeling van oedemen. Maar wij hebben een strategische reserve in Ruconest. Dus ik verwacht zeker geen negatief effect door de situatie bij Shire.”
www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond...