Beleggen.nl Markt MonitorMarkt Monitor

Wall Street koerst af op dieprode opening na Chinese reactie

Wall Street koerst af op dieprode opening na Chinese reactie
Beeld: NYSE

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan naar verwachting fors lagere opening tegemoet, nadat Beijing tegenmaatregelen aankondigde, terwijl de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt positief verrasten. 

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een halfuur voor de opening ongeveer 2,7 procent in het rood.

Hiermee lijken de Amerikaanse indices de duikvlucht van donderdag een vervolg te geven, toen de aangekondigde importheffingen van president Donald Trump de grootste daling van Amerikaanse aandelen in vijf jaar veroorzaakte.

Woensdagavond werd onder meer bekend dat er importsancties van 34 procent komen op Chinese producten. Die komen bovenop de al eerder aangekondigde heffingen van 20 procent.

Beijing wil vanaf 10 april een heffing van 34 procent zetten op alle producten uit de Verenigde Staten, meldde de Chinese overheid vrijdag. Hiermee lijkt de handelsoorlog verder te escaleren en dat werd vanmiddag gevoeld op de Europese beurzen en in de voorbeurshandel op Wall Street.

Naeem Aslam van Zaye Capital Markets wees op de vrees voor een langdurige handelsoorlog, "die de wereldwijde toeleveringsketens zou kunnen verstoren en tot een hogere inflatie zou kunnen leiden."

De uitverkoop van donderdag trof de grote technologieaandelen al bijzonder hard, waarbij de Magnificent Seven-index meer dan 6 procent daalde. Gezamenlijk verloren deze aandelen, die de markt in zowel 2023 als 2024 juist nog omhoog leidden, meer dan 1 biljoen dollar aan marktwaarde.

Ook vrijdag dreigen opnieuw stevige verliezen voor de grote technamen.

De importheffingen van Trump waren strenger dan Nomura had verwacht. De Japanse bank heeft daarom alvast de inflatieprognoses naar boven bijgesteld en de groeiramingen juist naar beneden.

De importheffingen worden naar verwachting op 9 april ingevoerd, waardoor er enige ruimte is voor de-escalatie op korte termijn. Het Witte Huis suggereerde volgens Nomura dat de importheffingen verlaagd kunnen worden in ruil voor handelsconcessies of bredere afstemming met de VS "op het gebied van economische en nationale veiligheid". Trump zei donderdag nog dat hij openstaat voor handelsonderhandelingen. 

Beleggers hebben het moeilijk met de grillen van Donald Trump en velen moeten nog steeds moeten wennen aan het atypische beleid van de Amerikaanse president. Dit zei marktanalist Philip Marey in gesprek met ABM Financial News.

Volgens Marey is het niet zo gek dat China en Europa met flinke tegenmaatregelen komen of dreigen, immers "deze beide economische grootmachten hebben wat meer vet op de botten en kunnen daardoor met een wat gestrekter been de wedstrijd in”.

Ook bleek dat er in maart veel meer banen bijgekomen in de Verenigde Staten dan vooraf verwacht, terwijl het werkloosheidspercentage wel licht steeg. De banengroei kwam vorige maand uit op 228.000, waar economen vooraf rekenden op 140.000 nieuwe banen.

De werkloosheid kwam in maart uit op 4,2 procent, tegen 4,1 procent in februari. Gerekend werd op een stabiele werkloosheid.

Ook interessant wordt vrijdag de toespraak van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. De speech in Virginia, waarin Powell zal spreken over de economische outlook, stond al gepland.

"Fed-functionarissen hebben de laatste tijd geprobeerd het hoofd koel te houden", volgens Turner en de markt rekent nu op een renteverlaging van 25 basispunten in juni en is zelfs een verlaging in mei niet meer uit te sluiten.

"Elke suggestie dat de centrale bank niet overhaast zal zijn met renteverlagingen, kan aandelen raken en vervolgens ook wegen op de dollar", volgens de valutakenner van ING.

De euro/dollar daalde vrijdagmiddag tot 1,1038.

De olieprijzen zakten vrijdag opnieuw hard weg. Donderdag klapten de olieprijzen ook al omlaag, na de aankondiging van de Amerikaanse importheffingen en de plannen van OPEC en zijn bondgenoten om de productie sneller op te voeren. De prijs voor een vat WTI-olie daalde vrijdagmiddag met bijna 7 procent naar het laagste niveau in zes maanden op 62,31 dollar.

Ook stonden de rentes opnieuw onder druk. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 14 basispunten tot 3,92 procent.

Stijgers en dalers voorbeurs

Tesla daalde ruim 5 procent voorbeurs nadat de maker van elektrische voertuigen al 5,5 procent daalde op donderdag en een einde maakte aan een winnende reeks van twee sessies. De daling op donderdag volgde op een winst van 5,3 procent op woensdag, zelfs toen Tesla's leveringscijfers in het eerste kwartaal tegenvielen.

Nvidia, de toonaangevende maker van kunstmatige-intelligentiechips, leverde vrijdag voorbeurs 3,4 procent in, nadat het aandeel eerder nog in het groen noteerde. Nvidia sloot donderdag al 7,8 procent lager, de grootste procentuele daling sinds 3 maart. De daling van het aandeel op donderdag kwam zelfs toen het Witte Huis zei dat tarieven van 32 procent voor Taiwan niet van toepassing zouden zijn op chips. Nvidia's chips worden grotendeels in Taiwan geproduceerd.

Collega-chipmakers Advanced Micro Devices, Qualcomm en Broadcom dreigen vrijdag ruim 5 procent te moeten laten gaan. Donderdag daalde AMD met 8,8 procent, Qualcomm met 9,5 en Broadcom met 11 procent.

Dell Technologies daalde met 4 procent voorbeurs. De fabrikant van personal computers was donderdag een van de slechtste presteerders in de S&P 500 na een daling van 19 procent. Analisten van Morgan Stanley noemden de tarieven op hardwarefabrikanten voor informatietechnologie "rampzalig".

Intel leverde voorbeurs 4,7 procent in. Het aandeel wist zich donderdag nog aan de algehele malaise te onttrekken, nadat de Information meldde dat het halfgeleiderbedrijf en Taiwan Semiconductor Manufacturing een voorlopige overeenkomst hadden bereikt om een joint venture te vormen om Intel's chipproductie te runnen. TSMC zou een belang van 20 procent in het nieuwe bedrijf nemen, terwijl Intel en andere Amerikaanse halfgeleiderbedrijven een meerderheid van de aandelen zullen bezitten, aldus het bericht.

GameStop steeg 1,2 procent voor de openingsbel, nadat CEO Ryan Cohen zijn belang in de videogameretailer verhoogde. Cohen kocht donderdag 500.000 aandelen voor 21,55 dollar per aandeel op de open markt, volgens de regelgevende indiening. De aankoop verhoogde Cohen's belang in GameStop tot ongeveer 8,4 procent van de uitstaande aandelen. De aandelen van GameStop daalden donderdag nog met 7 procent.

Affirm en Paypal leverden vrijdag voorbeurs opnieuw flink in, nadat de aandelen van beide fintech-aandelen donderdag al scherp daalden vanwege de zorgen dat tarieven de inflatie zullen aanwakkeren en een steeds tragere Amerikaanse economie de vraag naar consumentenleningen zou kunnen verminderen. Affirm, de "koop nu, betaal later"-geldschieter daalde donderdag met 19 procent en PayPal, de eigenaar van Venmo, zakte 8,1 procent.

Slotkoersen Wall Street

De S&P 500 sloot donderdag uiteindelijk 4,8 procent lager op 5.396,52 punten, waarmee het de slechtste dag was sinds medio 2020, tijdens de coronapandemie. De Dow Jones index verloor 4,0 procent op 40.545,93 punten en de Nasdaq sloot zelfs 6,0 procent lager op 16.550,61 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
GAMESTOP CORP. A kopen verkopen

75% zegt verkopen

4 stemmen

Intel Corp kopen verkopen

50% zegt kopen

4 stemmen