(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag opnieuw een lagere opening tegemoet, maar de verliezen zullen een stuk lager liggen dan de futures eerder vandaag lieten zien, nadat de handelsoorlog een van de grootste beursdalingen in jaren in gang zette en president Donald Trump duidelijk maakte dat hij dat niet tegenhoudt.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden vanmiddag circa 2 procent in het rood, nadat Wall Street vrijdag al met verliezen van bijna 6 procent het weekend inging. De Nasdaq zal 2,5 procent lager openen.
Vanaf het einde van de ochtend leek zich stabilisatie af te tekenen in de future op de S&P500 index, ten opzichte van maandagochtend vroeg, toen de openingsindicaties nog aanzienlijk slechter waren.
Trump liet in het weekend blijken dat hij aan zijn koers van agressieve invoerrechten vasthoudt, die bedoeld zijn om de stromen in de wereldhandel te verleggen en meer productie naar de VS te verplaatsen.
"Wat er met de markten gaat gebeuren kan ik je niet zeggen", zei Trump zondagavond. "Ik wil niet dat koersen dalen. Maar soms moet je een medicijn nemen om iets te repareren."
"De olieprijzen dalen, de rentes dalen […] de voedselprijzen dalen, er is geen inflatie", jubelde Trump vanochtend op Truth Social.
Onder ander de aandelen van banken lijken maandag sterk lager te openen. Enkele grote Amerikaanse banken staan op de agenda om vrijdag het kwartaalcijferseizoen af te trappen. Die cijfers zullen nog niets van de onrust van de afgelopen dagen laten zien, maar in hun vooruitblik ontkomen de banken er waarschijnlijk niet aan om hier iets over te zeggen.
De kans dat er een Amerikaanse recessie komt in de komende 12 maanden schat Goldman Sachs inmiddels op 45 procent, waar dat tot vandaag 35 procent was. Als redenen noemde de bank "een sterke verkrapping van de financiële condities, boycottende buitenlandse consumenten en een aanhoudend verhoogde onzekerheid over het beleid, die de investeringen waarschijnlijk sterker zal drukken dan we eerder hadden aangenomen."
Daarbij gaat Goldman ervan uit dat de Amerikaanse importheffingen worden verlaagd tot per saldo gemiddeld 15 procent, wat fors minder is dat de gemiddeld 20 procent dit Trump woensdag aankondigde. Als die verlichting er niet komt, zal Goldman de kans op een recessie verder moeten verhogen.
De Europese Commissie liet intussen weten dat een heffing op Amerikaanse bourbon waarschijnlijk te kunnen schrappen, om Trump niet voor het hoofd te stoten. Die heffing was een reactie op Amerikaanse tarieven op Europees staal. In reactie op de bourbon-heffing dreigde Trump met een tarief van 200 procent op alcoholhoudende drank uit de EU.
De olieprijs daalde hard mee met de aandelenkoersen, op de verwachting van minder wereldhandel, minder economische groei en minder vraag naar olie. WTI-olie werd maandag 2,8 procent goedkoper op 60,27 dollar per vat.
De euro/dollar bleef aansterken, na de aankondiging van de importheffingen vorige week woensdagavond. De euro/dollar noteerde op 1,0962.
Volgens ING blijft de euro in trek en volgens Danske Bank kan de Europese munt verder stijgen, omdat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn verslechterd.
Bedrijfsnieuws
Apple verloor 2,6 procent in de handel voorbeurs. Veel apparaten van Apple worden in elkaar gezet in China. Het Aziatische land nam vrijdag vergeldende maatregelen tegen de Amerikaanse invoerrechten, maar heeft zijn munt nog niet gedevalueerd, zoals sommigen hadden verwacht.
Eli Lilly lijkt 4,9 procent lager te openen. Novo Nordisk verloor 1,3 procent, op het bericht dat de Amerikaanse zorgverzekeraars Medicare en Medicaid middelen tegen obesitas niet meer uitgebreid vergoeden.
AI-barometer Nvidia koerste voorbeurs 5,1 procent lager.
Tesla leverde 5,9 procent in. Wedbush, een handelshuis dat lang positief is geweest over de autofabrieken van Elon Musk, verlaagde het koersdoel maar blijft een koopadvies hanteren.
Chinese bedrijven met aandelen in de VS kelderen. Alibaba noteerde voorbeurs 5,9 procent lager op Wall Street.
LG Electronics verwacht een daling van de operationele winst van 6 procent in het eerste kwartaal, meldde het bedrijf. Het aandeel daalde 6 procent in Seoel.
Volgens een analist van Morgan Stanley is de koers van Bank of America inmiddels genoeg gedaald voor een koopadvies.
Slotstanden
Wall Street ging vrijdag zwaar gehavend het weekend in. De S&P 500 index daalde 6,0 procent tot 5.074,08 punten, de sterkste daling sinds maart 2020, de Dow Jones index verloor 5,5 procent op 38.314,86 punten, de sterkste daling sinds juni 2020, en de Nasdaq noteerde 5,8 procent lager op 15.587,79 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.