(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink lager geëindigd, maar wel boven het dieptepunt van de dag, na de gigantische winsten van een dag eerder, toen de Nasdaq ruim 12 procent steeg.
De techindex leverde ruim een derde van die winst donderdag alweer in. Op een slot van 16.387,31 punten verloor de Nasdaq uiteindelijk 4,3 procent. De S&P 500 daalde 3,5 procent op 5.268,05 punten en de Dow Jones index leverde 2,5 procent in op 39.593,66 punten.
De daling van de aandelen op donderdag, na een historische rally een dag eerder, weerspiegelt "hoe wanhopig de markt op zoek is naar goed nieuws", aldus vermogensbeheerder Dann Ryan van Sincerus Advisory.
Volgens economen van UBS moeten beleggers voorzichtig blijven totdat er meer bekend is over wat de importheffingen zullen doen met de economische groei. De Zwitserse bank sluit niet uit dat de S&P 500 zal dalen tot onder de 5.000 punten.
De Amerikaanse president Donald Trump maakte woensdag weliswaar bekend dat de wederkerige tarieven voor handelspartners met 90 dagen worden uitgesteld, maar benadrukte ook dat dit niet geldt voor China. De importheffingen op Chinese producten zijn inmiddels opgelopen naar 145 procent.
Trump erkende donderdag tijdens een kabinetsbijeenkomst in het Witte Huis dat de importheffingen wellicht "overgangsproblemen" veroorzaken, maar toch staat Amerika er volgens hem "heel goed voor."
Economen van JPMorgan, die vorige week de kans op een recessie in de VS nog verhoogden naar 60 procent, sluiten een recessie nog steeds niet uit, ook niet nu de importheffingen worden uitgesteld. Wel geeft dit de Federal Reserve de ruimte om langer af te wachten, volgens de Amerikaanse bank. JPMorgan verwacht de volgende renteverlaging van de Fed in september. Eerder gingen de economen uit van juni.
Amerikaanse inflatiecijfers waren donderdagmiddag in elk geval gunstig voor de Fed. In maart stegen de consumentenprijzen in de VS met 2,4 procent op jaarbasis, na een inflatie van 2,8 procent in februari. Gerekend werd op een afname tot 2,6 procent.
De kerninflatie kwam uit op 2,8 procent en daarmee het laagste niveau in zo'n vier jaar, tegenover 3,1 procent in februari. Voor maart werd gerekend op een kerninflatie van 3,0 procent.
Op maandbasis daalden de consumentenprijzen in maart zelfs en dat was voor het eerst in circa vijf jaar.
"Het is goed nieuws voor de Fed", zei hoofdeconoom Beth Ann Bovino van de U.S. Bank, maar de data zijn vermoedelijk wel vertekend. De hotelprijzen, luchtvaarttarieven en benzineprijzen daalden allemaal sterk in de loop van de maand, een teken dat mensen hun reisplannen annuleren. Het is mogelijk bewijs dat consumenten nerveus worden over de economie.
Volgens economen van Commerzbank bewijzen de inflatiecijfers mogelijk wel het gelijk van Fed-bestuurders die prijsstijgingen als gevolg van de importheffingen als tijdelijk zien.
"Dit geeft de Fed wat speelruimte om te reageren op stijgende economische risico's als dat nodig is", meent de Duitse bank, maar het is nog steeds aannemelijk dat de inflatie in de komende maanden merkbaar op zal lopen.
Verder werd donderdag op macro-economisch vlak bekend dat er afgelopen week, conform de verwachting, 223.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn gedaan in de VS. Dat was een stijging van 4.000 aanvragen ten opzichte van de week ervoor.
De euro/dollar noteerde donderdagavond ruim 2 procent hoger op 1,1195, terwijl de WTI-olieprijs met 3,7 procent daalde.
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 3 basispunten tot 4,387 procent, ondanks de sterke vraag bij de veiling van een 30-jarige Treasury.
Bedrijfsnieuws
Vrijdag gaat het Amerikaanse cijferseizoen echt weer van start, met traditiegetrouw de grote banken die de boeken openen. Het is allereerst de beurt aan JPMorgan, Wells Fargo en Morgan Stanley.
Sinds Liberation Day vorige week woensdag hebben de aandelen van banken het zwaar te verduren. In de cijfers over het eerste kwartaal zal dit echter nog niet zichtbaar zijn. In de eerste drie maanden van 2025 presteerde de Amerikaanse economie relatief goed, dus de resultaten van de meeste grote banken zullen naar verwachting nog beter zijn dan aan het begin van het jaar werd verwacht, verwachten analisten.
Waar beleggers dus vooral op moeten letten is of de banken hun outlook voor de rest van het jaar verlagen vanwege de recente marktverstoring.
Ondanks de groeiende onzekerheid over het handelsbeleid en de importheffingen aan het begin van het jaar, hebben analisten hun winstverwachtingen voor JPMorgan Chase in de loop van het eerste kwartaal collectief verhoogd. Ook voor Wells Fargo en Morgan Stanley ligt de verwachting voor het eerste kwartaal inmiddels hoger dan een paar maanden geleden.
Amerikaanse bankaandelen verloren donderdag zo'n 3 tot 5 procent.
Apple leverde ruim 4 procent in en Tesla zelfs meer dan 7 procent na de rally van woensdag. Chipmakers Nvidia en AMD daalden met circa 6 tot ruim 8 procent.
Amtech Systems was ook een opvallende daler, nadat het bedrijf de outlook verlaagde vanwege een zwakkere vraag in het halfgeleidersegment. Het aandeel verloor ruim 14 procent.
Delta Air Lines leverde ruim 11 procent in na de cijfers op woensdag en ook United Airlines verloor zo'n 11 procent.
US Steel daalde met dik 9,5 procent, nadat Trump stelde dat het bedrijf Amerikaans moet blijven. Het Japanse Nippon Steel zou de Amerikaanse concurrent graag inlijven.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.